Доступність посилання

ТОП новини

Вигадки ЗМІ Росії щодо смерті «Мотороли»


Труна громадянина Росії, бойовика угруповання «ДНР» Арсена Павлова («Мотороли»). Донецьк, 19 жовтня 2016 року
Труна громадянина Росії, бойовика угруповання «ДНР» Арсена Павлова («Мотороли»). Донецьк, 19 жовтня 2016 року

Після смерті російського громадянина Арсена Павлова на прізвисько «Моторола», у ЗМІ поширили буцімто зізнання української націоналістичної організації у його вбивстві. Також, дезінформація з’явилась у ЗМІ і після його поховання.

Фейкове зізнання у вбивстві

Російські ЗМІ поширили ролик, в якому чоловіки у військовій формі взяли на себе відповідальність за вбивство «Мотороли». Начебто це члени української націоналістичної організації Misanthropic Division.

У своєму зверненні, опублікованому в YouTube, вони попередили, що наступними жертвами стануть ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», Олександр Захарченко та Ігор Плотницкий, – йшлося у новинах.

На сторінці організації Misanthropic Division в соцмережах спростували причетність як до цього ролика, так і до вбивства бойовика.

«Misanthropic Division не має ніякого стосунку до цього відео і тим більше не має ніякого стосунку до неонацистської символіки !!! Це відео змонтувала людина, що проживає в місті Чернігів, службовець батальйону «Чернігів» – Кравцов Діма», – йдеться у повідомленні. У відео заявили, що це провокація з боку Дмитра Кравцова.

Також лідер Misanthropic Division у коментарі «112 каналу» заявив, що до цього причетна маловідома організація «Фенікс», однак він сумнівається, що там здатні на подібну «диверсію».

«Вони не змогли зібрати і десятка осіб під свої два прапори в Києві, але тут же заявляють про свою здатність проводити диверсії такого рівня. Ми не бажаємо плямувати своє ім'я такими клоунськими витівками, розрахованими на любителів «сенсацій», – зауважив лідер Misanthropic Division.

Фейк: зірка російських сюжетів Марія Ципко на похоронах «Мотороли»

Деякі ЗМІ поширили дезінформацію, буцімто на поховання бойовика угруповання «ДНР» «Мотороли» прийшла Марія Ципко – жінка, що раніше фігурувала у російських сюжетах. На підтвердження показали нібито її відеокоментар.

Від самого початку про це повідомив на своїй сторінці в Facebook волонтер Віталій Дейнега. Згодом чоловік припустив, що на відео не Марія Ципко.

Колись Марія Ципко була «координатором «референдуму» про самовизначення» на територіях, захоплених угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», виступала в ролі постраждалої в Одеській трагедії. А іноді, представлялася журналістам мешканкою Донбасу, яка виступає проти Майдану, а пізніше біженкою з Києва, яка виїхала через переслідування з боку так званих «бандерівців».

«Моторола» був «ополченцем» і «воював за ДНР»

Після смерті громадянина Росії Арсена Павлова, відомого під позивним «Моторола», російські і українські ЗМІ багато писали про бойовика, зокрема про те, як він приїхав із Росії на Донбас. Українська журналістка Соня Кошкіна проаналізувала те, як подавали інформацію про нього деякі російські ЗМІ. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, авторка обурилась тим, що у матеріалах його представляли «ополченцем»: «Ополченець», розумієте? Виявляється, цей маніяк був «ополченцем»?» – написала вона. Також у матеріалі його назвали «Донецьким полковником».

Журналістка Соня Кошкіна звернула увагу на формулювання у тексті: «Бої за ДНР», і додала, що весілля бойовика «Мотороли» і дівчини Олени зі Слов'янська подавали як «love story», хоча у Росії у нього залишилась законна дружина.

Слід додати, що у матеріалі, про який написала Кошкіна, не згадується і про санкційний список ЄС і заборону бойовику в’їжджати на територію Євросоюзу. Нічого не сказано і про заяву самого «Мотороли» про вбивство 15 українських полонених і про мінімум п’ятьох свідків, що бачили, як бойовик застрелив полоненого українського бійця Ігоря Брановицького. Більшість російських ЗМІ про це теж не повідомляли.

Російський журналіст Олег Кашин вважає, що «Моторола» був героєм насамперед російських таблоїдів.

«Моторола був героєм насамперед російських таблоїдів, що фактично створювали цю війну. Для Amnesty International Арсен Павлов – воєнний злочинець. Володимир Путін, заперечуючи участь російської армії в бойових діях на сході України, говорив про «шахтарів» і «трактористів», що беруть в руки зброю. Моторола для російських медіа виявився і шахтарем, і трактористом в одній особі – образ польового командира з кавказьких і навіть балканських воєн, пересаджений на ґрунт пострадянського Донбасу. Чим маргінальнішим був цей образ, тим більш виграшне враження він справляв», – вважає журналіст.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Однак, на його думку, і українська сторона брала участь у створенні міфу про бойовика.

«Замінюючи «плюс» на «мінус» в його медійному образі, вона не заперечувала значення цієї людини для того, що відбувається на Донбасі. Слово «ополченець», що використовується російськими ЗМІ, українські механічно замінювали словом «терорист», зберігаючи масштаби напівміфічної фігури», – вважає Олег Кашин.

XS
SM
MD
LG