Доступність посилання

ТОП новини

«Цей рік є більш провальним, ніж успішним» – експерт


Київ – 7 листопада минає рік з часу, як запрацював закон «Про національну поліцію». Голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе каже, що перша хвиля атестації прибрала з лав структури тих, хто не гідний бути поліцейським. Тим часом, за словами Деканоїдзе, очищення не завершено – атестації, як і конкурси на нові посади, будуть продовжуватися. Водночас у парламенті заявляють, що реформа пробуксовує, й одна з головних причин – невдале очищення правоохоронної системи. Зокрема у цьому переконує заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Ігор Мосійчук. Експерти ж зауважують, що насправді нині можна говорити лише про початок реформи силового відомства.

«Цей рік є більш провальним, ніж успішним» – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе у жовтні підбила підсумки масштабної переатестації у відомстві. За її словами, цей процес став першим етапом очищення лав Нацполіції від людей, які не заслуговують працювати там.

Всього атестацію пройшли 68 тисяч співробітників, які перейшли з міліції та були обрані ззовні на конкурсній основі. Майже п’ять з половиною тисяч осіб були звільнені, 26% з яких – керівний склад. Окрім того, серед людей, які проходили атестацію, майже 4,5 тисячі рекомендували до підвищення, та майже 4,8 тисячі – навпаки, до зниження.

Структура, яка багато десятиліть не виправдовувала надій суспільства, повинна піддаватися постійному очищенню
Хатія Деканоїдзе

«Атестація – це перша хвиля очищення. Структура, яка багато десятиліть не виправдовувала надій суспільства, повинна піддаватися постійному очищенню, тому що це дуже важливо для правоохоронної системи, яка змінює свою суть», – заявила Хатія Деканоїдзе, представляючи результати переатестації.

Вона також зазначила, що у листопаді в Національній поліції за новими стандартами й методами пройде атестація у спеціальних підрозділах. Атестація чекатиме й на тих співробітників, які зараз проходять службу в зоні бойових дій. За словами голови Нацполіції, вони також пройдуть по зовсім іншому принципу.

Водночас, перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від «Радикальної партії» Ігор Мосійчук каже: хоча процес реформування правоохоронної системи зрушив з мертвої точки, поки реформа «буксує».

«Я не можу сказати, що вона провалилася повністю, але я не можу сказати, що вона вдалася. Реформа «пробуксовує» через декілька причин. Причина перша – практично абсолютно не вдалася очистка правоохоронної системи. І через корумповані суди, які відновлюють поліцейських, які не пройшли переатестацію, і через те, що вище керівництво Національної поліції намагається зберегти або часом розставити своїх людей», – вважає Ігор Мосійчук.

Він також додає – ті люди, які переслідували активістів під час Революції гідності, пройшли переатестацію, а багато професіоналів, які розкривали реальні злочини, не пройшли. За словами ж голови Нацполіції, ті, хто не пройшов атестацію або був звільнений можуть подаватися знову до складу оновленої поліції. Якщо пройдуть відбір.

Недобропорядних міліціонерів виявилося менше 10%, це не відповідає реальності – експерт

Зараз рано робити висновки щодо того, чи була ця реформа успішною, бо вона тільки почалася, зауважує директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Одразу зробити закон «Про національну поліцію» ідеальним не просто, бо мова йшла про те, щоб повністю змінити принцип закону «Про міліцію» й створити абсолютно нову структуру, каже він. Тим паче, що при його ухваленні були певні компроміси – наприклад, залишилися військові звання, хоча проголошувалася, що їх не буде, зазначає експерт.

Реформа – це спочатку інституційні зміни, а вже потім вони мають бути закріплені у законодавстві
Євген Захаров

«Якщо порівнювати з дистанцією в 100 метрів, то ми пробігли метрів п’ятнадцять, у кращому випадку. Загалом можна сказати, що закон виявився робочим. На його підставі можна працювати, але треба йти далі. Реформа – це спочатку інституційні зміни, а вже потім вони мають бути закріплені у законодавстві», – каже Євген Захаров.

Із тим, що не слід вимагати карколомних змін й очікувати, що міліція повністю стане поліцією у кращих західних традиціях вже після першого року роботи, згоден й експерт групи Реанімаційного пакету реформ «Реформа органів правопорядку» Борис Малишев. Проте, за його словами, реформа – не безперервний процес, й вона поділена на певні етапи.

Це зовсім не відповідає суспільним очікуванням, не відповідає тим заявам, які лунали від очільників поліції
Борис Малишев

«На мою думку, етап, який відбувся за цей рік, є більш провальним, ніж успішним. Тому що до успіхів можна зарахувати запуск патрульної поліції з нуля. Щодо недоліків – в цей самий період відбувалося тестування поліцейських, та за його загальними результатами можна сказати, що воно проведене неналежним чином, тому що загальний результат всього 7,7% звільнених за результатами тестування. Тому це зовсім не відповідає суспільним очікуванням, не відповідає тим заявам, які лунали від очільників поліції, МВС, що тестування має кардинальним чином очистити поліцію від недоброчесних, недобропорядних й непрофесійних міліціонерів», – зауважує Борис Малишев.

Він також додає – за результатами переатестації таких недобропорядних міліціонерів виявилося менше 10 відсотків, а це не відповідає реальності.

Патрульна поліція має бути у селі – правозахисник

Серед того, що треба вдосконалити на законодавчому рівні, щоб реформа правоохоронної системи просунулася вперед, правозахисник Євген Захаров називає введення інституту детективів та створення патрульної поліції у сільській місцевості.

«Патрульна поліція введена в 32-х містах. Але ще треба вводити в сільській місцевості і маленьких містечках. Там мешкає більша частина населення України. Патрульна поліція має бути у селі. Це є абсолютно обов’язковим і необхідним», – каже Євген Захаров.

Ігор Мосійчук зауважує, що треба вишколювати нових поліцейських, зокрема патрульних, щоб вони краще знали законодавство та володіли зброєю на достатньому рівні.

Борис Малишев до цього додає, що необхідно ухвалити дисциплінарний статут Національної поліції, який зараз перебуває у Верховній Раді. За цим статутом будуть по-новому будуть накладатися санкції у відповідь на скарги громадян на поліцейських за дисциплінарні правопорушення, каже він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG