Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Україна в снігу – частково знеструмлена, на дорогах затори


Доброго засніженого ранку!

Сподіваємось Вас не дуже замело і Ви вчасно зможете потрапити на роботу.

А негода полютувала немало. Знеструмлені 430 населених пунктів у дев’яти областях. Найбільше у Хмельницькій – 114 населених пунктів. У Львівській області тимчасово обмежили рух на дорогах загального користування. А на Прикарпатті через заметілі тимчасово призупинили навчальний процес. Невтішні прогнози і на наступні дні.

Натомість учасникам флешмобу «Поїздка в трусах у метро» зниження температури не завадило у самій лише нижній білизні нижче пояса спуститись у столичну підземку і проїхати у вагонах метро. На станції «Хрещатик» нечисленну колону людей у трусах зупинили правоохоронці, і відразу відпустили (фото тут).

Від погоди до спорту

Збірна України з результатом 1:0 здобула важку перемогу над командою Фінляндії у відбірному матчі Чемпіонату світу 2018 року і стала другою в групі І слідом за хорватськими футболістами. Єдиний гол із передачі Євгена Коноплянки забив Артем Кравець. Це сталося на 24-й хвилині.

Перед цим першим в історії футбольним матчем збірних України і Фінляндії вболівальники з різних областей України пройшлися центром Одеси, де й відбувався матч. Ходу, в якій взяли участь понад тисячу людей, присвятили єдності країни, героям Майдану і війни на Донбасі.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Молдова і Болгарія обирали президентів

У неділю, 13 листопада, Болгарія та Молдова у другому турі обирали президентів. Офіційно імена переможців будуть названі пізніше. Втім, в обох країнах велику підтримку мали кандидати з проросійськими поглядами.

Політичний коментатор Віталій Портников у статті «Домовленості Києва і Кишинева. Окупант так просто не йде», серед іншого, аналізує можливі наслідки приходу до влади одного із них – фіналіста президентських перегонів у Молдові, соціаліста Ігоря Додона.

Нові новини від Трампа

Не припиняємо слідкувати і за відлунням виборів у США. Обраний майбутній президент Дональд Трамп повідомив про бажання найближчим часом провести телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Крім того, він доручив віце-президенту Майку Пенсу сформувати перехідну команду нової адміністрації. За процесом формування команди наглядатимуть троє його дорослих дітей – Дональд Трамп-молодший, Ерік Трамп та Іванка Трамп. Усе це – на тлі протестів проти його персони.

Кримський газ для Генічеська

Керівник уряду окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов запропонував президенту Росії Володимиру Путіну «забезпечити кримським газом» на контанентальній частині України місто Генічеськ». Після цього низка ЗМІ повідомила, що Путін зробив відповідне розпорядження. «Газу вистачає. Тому висловлювання окупантів – це лише самопіар і інформоперація», – наголосив у відповідь прес-секретар «Укртрансгазу» Максим Белявський.

Міносвіти, українські діти і «русский мир»

Директор департаменту Міністерства освіти розіслав листа місцевим органам управління освіти з клопотанням провести опитування серед учнів 7-11 класів. Втім, чого ми тут про нього Вам розповідаємо? А тому, що питальник не лише російською, але й містить психологічні прийоми та маніпулює свідомістю дітей, нав’язуючи їм думку, що Україна може бути поділена на окремі країни, або думку, що Україна – це «єдіная страна з Росією». На цьому наголошує письменниця і громадська діячка Лариса Ніцой.

У продовження теми «гібридної війни» радимо почитати й «Точку зору» кандидата філософських наук, доцента кафедри культурології НаУКМА Ігоря Лосєва «Війна між Україною і Росією. Мовно-культурний фронт».

Чорнобиль повільно засинає

До кінця листопада четвертий енергоблок ЧАЕС, зруйнований під час Чорнобильської аварії 30 років тому, накриють новим безпечним конфайнментом (НБК). Арка, висотою 109 та шириною понад 257 метрів, будувалася коштом 28 держав-донорів і обійшлася приблизно в 1,5 мільярди євро. Її вважають найбільшою наземною рухомою спорудою у світі. Напередодні насування конфайнменту Радіо Свобода змогло побувати в частині приміщень четвертого енергоблоку, які залишилися доступними після аварії. У деяких із приміщень ми були першими журналістами від початку Незалежності. Враженнями від поїздки і побаченого ділимося у лонгріді «Ядерна безодня дивиться у тебе».

Теплого робочого тижня!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG