Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Україна запускатиме навчальні ракети, а Росія збиватиме?


Доброго ранку!

Україна та Росія «на межі війни» біля Криму?

Плани України провести військові навчання біля кордону з анексованим Кримом, які мають відбутися 1–2 грудня, спричинили різку реакцію Москви. У російському МЗС назвали ці плани «провокацією», спрямованою на отримання «твердої реакції» від Москви. Про яку саме реакцію йдеться, там не уточнили. Між тим, в українському МЗС підтвердили, що Міноборони Росії надіслало лист українській стороні із погрозами збивати українські ракети та завдати удару по українських пускових установках. Але в РНБО та Міністерстві оборони України заявили: навчання будуть проведені попри все. На що розраховує Київ і як далеко може зайти Москва, ми розпитувати в експертів. Їхні відповіді у матеріалі «Росія погрожує Україні ракетним ударом».

«Безвіз, а не безліс»

Профільний комітет Верховної Ради з агропромислової політики не схвалив скасування мораторію на експорт лісу-кругляка. На думку цих депутатів, зараз немає іншої альтернативи, щоб захистити екологію та українського виробника. Із закликом зберегти мораторій прийшли під стіни парламенту й активісти, тримаючи в руках символічні колоди (відео тут). Натомість, на скасуванні таких обмежень наполягає Євросоюз: підписуючи Угоду про асоціацію, Україна зобов’язувалась не запроваджувати експортних обмежень. «На кону» – кредит у 600 мільйонів євро.

За генетику у відставку

Після заяви про «генетику» жителів південного сходу України Запорізька міськрада вимагає звільнення міністра культури Євгена Нищука.

Про те, чи має рацію міністр культури Нищук щодо «завезених», ми розпитали дослідника переселень та депортацій на території радянської України у міжвоєнний період Геннадія Єфіменка.

«Катюша» на вокзалі у Дніпрі

Народний депутат України від «Опозиційного блоку» Юрій Вілкул разом із молодими людьми заспівав на вокзалі у Дніпрі «Катюшу». За його словами, акція відбулась у рамках флеш-мобу: в громадських місцях в Україні мають співати російські пісні, в Росії – українські. Як зазначив Олександр Вілкул, акція має на меті показати, «як нас об’єднують спільні цінності». Родичів військовослужбовців-учасників бойових дій на Донбасі такий «флеш-моб» обурив. «Під «катюшу» і новітні катюші (ракетні установки) наших хлопців вбивають на сході», – пишуть незадоволені і в соцмережах.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Грип посеред нас

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що за минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіли понад 193 тисячі людей, із них 69% – діти віком до 17 років. Епідемічні пороги перевищені в трьох областях України: у Дніпропетровській, Луганській та Харківській. Будьте обачні і уникайте потенційних місць зараження.

Тепло

Щоб не хворіти, в хаті має бути тепло. А за тепло треба платити. Відтак Кабінет міністрів ухвалив рішення, що розрахунки за тепло у будинках без лічильників здійснюватимуться за середніми показниками будинків із лічильниками. Алгоритм формування платіжки за опалення використовуватимуть міста, де рівень оснащеності житлового фонду лічильниками становить не менше ніж 50%.

На черзі дві міжнародні новини:

1. Обраний президент США Дональд Трамп заявив, що «повністю» піде з бізнесу, щоб зосередитися на керівництві країною

2. Тим часом останки колишнього лідера Куби Фіделя Кастро повезли з Гавани до Сантьяго. 900-кілометровий маршрут відтворить переможний тур Кастро 1959 року у зворотному напрямку.

Білорусів-бойовиків Лукашенко не садить?

Бойовик угруповання «ЛНР» із Бобруйська, 43-річний командир взводу розвідки Сергій Бондар розповів Білоруській редакції Радіо Свобода, як ставляться до нього білоруські спецслужби і чому він вільно приїжджає в Білорусь, незважаючи на погрози Олександра Лукашенка переслідувати учасників бойових дій на Донбасі, незалежно від того, за кого вони воюють. Радимо знайти хвилинку і почитати його розповідь.

А на завершення пропонуємо послухати козацьких пісень Дніпропетровщини у матеріалі Юліі Рацибарської. Вона дізнавалась, як зустріли новину про включення козацьких пісень цього регіону до Списку всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО й чого очікують виконавці від надання пісням «охоронного статусу».

Коли душа співає – серце не болить.

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG