Доступність посилання

ТОП новини

«Жодних знижок я не отримував» – Лещенко про заяву НАЗК про ознаки правопорушення у придбанні квартири в Києві


Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що виявило ознаки адміністративного правопорушення при купівлі народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири в Києві, оскільки він «одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яка була надана забудовником». Стаття, за якою звинувачують Лещенка, передбачає «конфіскацію подарунка» та штраф. Лещенко називає заяву НАЗК «брехливою», запевняє, що ніяких знижок не отримував. Крім того, адвокат депутата заявив, що вони вже звернулися до ГПУ з вимогою передати справу Лещенка до НАБУ. У ГПУ цю інформацію не коментували.

Національне агентство з питань запобігання корупції завершило перевірку факту придбання народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири в Києві. «У діях депутата виявлені ознаки адміністративного правопорушення», – інформує НАЗК у Facebook.

Агентство вважає, що при купівлі квартири загальною площею 192 квадратних метри вартістю 7 мільйонів 550 тисяч гривень у новому будинку в історичному центрі Києва Лещенко «одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яка була надана забудовником». НАЗК вказує, що на момент придбання цього неруxомого майна Лещенко був народним депутатом і на нього поширюються вимоги статей 23, 24 закону «Про запобігання корупції».

«Лещенко одержав подарунок, вартість якого у 1307,43 разів перевищила мінімальну заробітну плату (загальна сума знижки склала 1 млн 801 тисяча 648 гривень)», – заявляє відомство.

Уповноважена особа Нацагентства склала протокол на депутата відповідно до частини 1 статті 1725 Кодексу України про адміністративні правопорушення. «Таке порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією подарунка», – заявляє НАЗК.

Неоподаткований мінімум у 2016 році складає 689 гривень.

«Жодних знижок я не отримував»

Народний депутат Сергій Лещенко називає «брехливою» заяву Національного агентства з питань запобігання корупції про ознаки адміністративного правопорушення у придбанні ним квартири в центрі Києва.

«Вчора зранку на адресу Верховної Ради прийшло запрошення від НАЗК прийти до них та дати пояснення (лист – на фото)…прибув о 17:30 з документами. Однак замість пояснень на мене вже чекала налаштована відеокамера, співробітник НАЗК повідомив, що буде знайомити мене з протоколом про адміністративне правопорушення. На що я відповів, що наполягаю на присутності свого адвоката – і це логічно, бо мене запрошували зовсім на інше», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

За словами Лещенка, у зв’язку із зайнятістю адвоката він сказав, що згодом «повідомить про час і дату» візиту до НАЗК.

«Але вже сьогодні о 9-й ранку НАЗК, не чекаючи дзвінка від мене, оприлюднили брехливе оголошення…Жодних знижок я не отримував…Є свідки моїх переговорів», – наголосив він на свій сторінці у Facebook.

Згодом уже на прес-конференції Лещенко додав: «Я вважаю, що ця справа є особистою помстою з боку президента України у зв’язку з тим, що декілька тижнів тому на мене вийшов один із чинних представників… (нерозбірливо) з проханням дозволити йому сконтактувати з представниками американських спецслужб щодо фактів корупції та використання американських кореспондентських рахунків чинним президентом та його оточенням у корупційних оборудках. Після того, як ця інформація була отримана, керівництвом України була дана команда «фас», і ця кримінальна справа почала розслідуватися з усіх боків з усіма можливими порушеннями з єдиною метою: дискредитації всіх моїх антикорупційних викриттів».

Крім того, Лещенко заявив, що «Генеральна прокуратура як була, так і залишається підпорядкована Адміністрації президента, а старший прокурор у цій справі Юрій Столярчук регулярно відвідує Адміністрацію президента і отримує там вказівки відносно проваджень, які розслідувати, а які зупиняти, кого з розшуку знімати, а кого в розшук оголошувати».

Ані ГПУ, ані Адміністрація президента, ані Юрій Столярчук ще не відреагували на ці заяви.

Адвокат: звернулися до ГПУ з вимогою передати справу щодо Лещенка до НАБУ

Адвокат народного депутата Дмитро Лошаков додав, що вони вже подали звернення до Генпрокуратури з вимогою передати справу щодо депутата до НАБУ.

«Ми вже звернулися до Генпрокуратури з вимогою передати справу до НАБУ. Якщо ГПУ не відреагує на це і не виконає пряму вимогу закону, будуть підстави звертатися з вимогою порушити кримінальну справу щодо відповідних посадових осіб ГПУ», – сказав адвокат.

У ГПУ цю інформацію не коментували.

Наприкінці жовтня стало відомо, що Генпрокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою в незаконному збагаченні щодо Лещенка.

Розслідування за статтею 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України, у разі вчинення цих дій вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, проводиться НАБУ.

На початку вересня 2016 року стало відомо, що Сергій Лещенко придбав квартиру у новобудові в історичному центрі Києва площею 192 квадратних метри за 7,5 мільйонів гривень (понад 300 тисяч доларів).

Лещенко пояснив, що частина суми, витраченої на придбання квартири, – це його заощадження як колишнього співвласника «Української правди», решта – позика. Депутат стверджує, що кошти, сплачені за квартиру, є чесно заробленими, і придбання квартири не порушило вимог антикорупційного законодавства України.

Сергій Лещенко, який написав низку матеріалів про корупцію у вищих ешелонах влади для видання «Українська правда», у 2014 році був обраний народним депутатом за партійними списками «Блоку Петра Порошенка».

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG