Доступність посилання

ТОП новини

Брудні гроші в лондонській нерухомості


Рекордною серед покупок українців у Лондоні залишається угода Ріната Ахметова, який у 2011 році придбав квартиру на Гайд-парк, 1 за 136,3 мільйона фунтів.
Рекордною серед покупок українців у Лондоні залишається угода Ріната Ахметова, який у 2011 році придбав квартиру на Гайд-парк, 1 за 136,3 мільйона фунтів.

Брудні гроші люблять Лондон. За оцінками парламентського Комітету з внутрішніх справ на британському ринку нерухомості відмивається близько ста мільярдів фунтів на рік. Це більше, ніж увесь ВВП України та багатьох держав світу, звідки гроші вивозять корумповані посадовці, сумнівні підприємці і просто злочинці.

​Одним із важелів тиску на агенції торгівлі нерухомістю у Лондоні став документальному фільмі From Russia With Cash («З Росії з готівкою»), що транслювався на британському телебаченні минулого року.

У стрічці антикорупційний активіст Роман Борисович, видаючи себе за російського урядовця, відкрито говорив лондонським ріелторам, що хоче купити квартиру за гроші, які не були його заробітною платнею. Більшість агентів були готові заплющити на це очі. Хоча закон вимагає, щоб вони заявляли у правоохоронні органи, якщо є підозри щодо походження грошей клієнта. У фільмі-розслідуванні знялася й Наталка Седлецька – автор і ведуча програми «Схеми» – спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Британська національна асоціація агентів торгівлі нерухомістю пропонує виправляти ситуацію створенням спеціальної служби, яка б перевіряла агенції з торгівлі нерухомістю.

Директор асоціації Марк Гейворд каже, що ріелторів інструктують про їхні обов’язки. Покаранням за недостатні дії проти відмивання грошей може бути штраф до 5 мільйонів фунтів.

Але ріелтори не зобов’язані бути членами національної асоціації. Галузь торгівлі нерухомістю в Британії нерегульована.

Анонімні гроші з офшорів

Роман Борисович, політичний активіст російського походження, зауважує, що проблема стосується не лише агентів на ринку нерухомості.

На обговоренні в Королівському інституті об’єднаних служб у Лондоні він вказав, що нерухомість купують офшорні компанії з анонімними власниками. Потрібні зміни законів, які би вимагали декларації бенефіціарів (власників офшорних компаній), каже він.

Через офшори була придбана й одна з найдорожчих квартир у Лондоні, остаточним власником якої британська Financial Times назвала найбагатшого українця Ріната Ахметова.

Житло у Британії, вартість якого сягає сотень мільйонів доларів, має також сім’я українського підприємця Віктора Пінчука та інших українських громадян. Фільм розслідування про це робила програма «Схеми»:

Британський журналіст Олівер Буллоґ, який досліджує проблему відмивання грошей у Лондоні, під час обговорення нагадав, що закордонні правоохоронні органи часом замість того, щоб сприяти боротьбі з корупцією і відмиванням грошей, підривають її.

Він згадав про рахунки колишнього українського міністра екології Миколи Злочевского. 23 мільйони доларів були заморожені у Лондоні, але потім повернуті колишньому урядовцю, засновнику нафтогазової компанії «Бурісма», бо справа розвалилася.

Яскравим прикладом це називає і співробітниця лондонського аналітичного центру Chatham House Катерина Богуславська: «Через або неспроможність української Феміди, або слабку координацію зусиль із британськими органами не вдалося повернути в Україну гроші, арештовані в Лондоні. І справа Злочевського була закрита. Це була одна з великих і гучних справ, але вона не дала жодних результатів».

Британці не завжди можуть покладатися на співпрацю державних органів тих країн, з яких вивозяться гроші, зауважив Олівер Буллоґ, бо навіть органи прокуратури можуть бути або корумпованими, або некомпетентними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG