Доступність посилання

ТОП новини

​У справі Новинського залишається політичний торг – політолог


Вадим Новинський
Вадим Новинський

Регламентний комітет парламенту відмовився рекомендувати зняти недоторканність із депутата Вадима Новинського. Це питання Верховна Рада розглядатиме на засіданні 8 грудня. Новинський каже, що готовий до будь-якого результату, і називає справу проти нього економічним тиском. Деякі політологи радять генеральному прокурору пошукати іншу справу проти олігарха, бо довести роль Новинського у викраденні священика буде непросто.

​Зняти недоторканність із народного депутата Вадима Новинського чи залишити її, вирішуватимуть на засіданні Верховної Ради. Парламентський комітет із питань регламенту, який вже вдруге розглядав це питання, назвав подання генерального прокурора Юрія Луценка недостатньо обґрунтованим. За словами першого заступника голови комітету, представника фракції «Народний фронт» Павла Пинзеника, Генеральна прокуратура має працювати якісніше.

«Генеральні прокурори змінюються, а Генеральна прокуратура залишається на цій позиції, що ми повинні автоматом провести через комітет будь-яке питання, будь-яке подання, яке вноситься. Незалежно від зміни влади питання політизується і, повірте, політизується воно не з нашої подачі», – наголосив Пинзеник.

«Новинський трактує факти на свій розсуд» – Луценко

Рішення про винесення питання про зняття недоторканності із Новинського на розгляд вирішуватиме голова Верховної Ради Андрій Парубій, який має проаналізувати рішення комітету. Після цього Парубій або винесе питання на порядок денний, або відправить подання Генеральної прокуратури назад на доопрацювання.

Ми кваліфікуємо його дії як «пособництво» – Луценко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

За словами генерального прокурора Юрія Луценка, позиція голови парламенту з цього питання вже відома.

​«Сьогодні комітет Верховної Ради після такого величезного часу ухвалює рішення, яке дозволить рухати процес незалежно від того, який статус є у підозрюваного. Новинський, треба віддати належне, і зараз приходить на виклики слідчих, дає пояснення, визнає багато фактів, які йому інкримінують. Проте намагається трактувати їх на власний розсуд, як це робив щойно на комітеті», – заявив Луценко після засідання комітету.

Луценко облаяв адвоката Новинського на засіданні комітету Ради (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Генеральний прокурор України просив регламентний комітет зняти недоторканність з Новинського, щоб притягнути його до кримінальної відповідальності у справі про викрадення в червні 2013 року архієпископа (нині – митрополита) Олександра (Драбинка), тодішнього помічника нині покійного предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира (Сабодана).

За версією слідства, Драбинка утримували проти його волі працівники спецпідрозділу МВС «Грифон». Інші підозрювані – це екс-президент Віктор Янукович, екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і тодішній очільник київської міліції Валерій Коряк. Сам Новинський говорить, що в нього були гарні стосунки з митрополитом Володимиром, а Драбинко міг відмовитися від державної охорони в будь-який момент.

Новинський каже, що готовий до будь-якого рішення колег щодо його недоторканності, і називає справу економічним рейдерством і політичним тиском.

Дуже підло і низько те, що роблять ці люди – Новинський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

«Дуже підло і низько те, що роблять ці люди. Вони знають, із якою повагою я ставився до митрополита Володимира, царство йому небесне. Я давав гроші на його лікування, щоб він довше прожив. Вони допитали багато архієреїв, і жодному з них митрополит не говорив про тиск. А Драбинко чомусь став його захисником, хоча… Ні, не буду цього говорити», – заявив Новинський.

«Дуже слабка доказовість кримінального аспекту» – оглядач

На думку експерта «Інституту політичної освіти» Олександра Солонтая, вибір саме цього провадження говорить про те, що Новинському залишають простір для політичного маневру і торгу.

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

«Якщо Луценко хоче притягнути Новинського до відповідальності, то мусить підібрати якусь іншу справу. Ніхто не сумнівається, що Новинський працює на російську церкву, але дуже слабка доказовість кримінального аспекту, Я думаю, що вони обрали цю справу, щоб показати, що він працює на росіян. Але невдало підібрали з точку зору доведення кримінального виконання», – заявив Солонтай.

Політолог вважає, що якщо в Верховній Раді мобілізують голоси для зняття недоторканності, це буде означати, що в кулуарах із Новинським не домовилися. Якщо голосів не буде, тоді навпаки, прогнозує Солонтай.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG