Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднані громади – перше випробування виборами


Ілюстративне фото (©Shutterstock)
Ілюстративне фото (©Shutterstock)

В Україні відбулися перші вибори депутатів та голів об’єднаних територіальних громад. Як зазначають спостерігачі, зафіксовані порушення не мали масового характеру, і місцеві виборчкоми здебільшого на зауваження реагували адекватно. За словами експертів, ці вибори не мають великого значення для політичних партій, натомість важливі для подальшого розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Вибори сільських, селищних і міських рад та відповідних голів відбулися в 41 об’єднаній територіальній громаді в 13 областях. Як зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода координатор громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, порушення, які зафіксували спостерігачі під час голосування, не мали характеру, який міг би вплинути на кінцевий результат голосування.

«Є типові проблеми. Наприклад, це видача бюлетенів особам, яка не мають паспортів. Наші спостерігачі склали понад 20 актів порушень такого порядку. В окремих регіонах фіксували випадки незаконної агітації в день голосування. Утім, наші спостерігачі зазначають, що після складання акту чи зауваження до членів виборчих комісій, переважно була належна реакція з їхнього боку, і такі порушення припинялися», – розповіла вона.

Вибори депутатів міських об’єднаних громад відбулися за пропорційною системою – кандидатів висувають винятково партії. На вибори міських голів у міських громадах балотувалися як партійні кандидати, так і кандидати-самовисуванці. Вибори депутатів та голів сільських і селищних рад пройшли за мажоритарною системою.

Вибори мали би сприяти подальшому об’єднанню громад – Фесенко

За словами віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, ці вибори матимуть наслідком подальшу зміну системи управління в державі.

Долучилися навіть ті, хто критикував постійно децентралізацію
Геннадій Зубко

«Сорок дві політичні партії долучилися до цього виборчого процесу – із тих чотирьохсот, які є в Україні. І найголовніше, що долучилися навіть ті, хто критикував постійно децентралізацію, розповідаючи, як усе погано», – зазначив урядовець в інтерв’ю телеканалу «112 Україна».

Натомість політолог Володимир Фесенко стверджує, що ці вибори не надто важливі для політичних сил. За його словами, «на виборах на найнижчих щаблях місцевого самоврядування партійний чинник спрацьовує найменше».

У свою чергу, експерт наголошує, що результати перших виборів до об’єднаних територіальних громад матимуть велике значення для подальшого реформування системи місцевого самоврядування в Україні: або дадуть новий імпульс створенню об’єднаних територіальних громад, або можуть спричинити розчарування.

Важливий не результат виборів, а те, як сам феномен об’єднаних громад буде працювати далі
Володимир Фесенко

«Важливий не результат виборів, а те, як сам феномен об’єднаних громад буде працювати далі. Вибори мали би сприяти їх подальшому об’єднанню. Справа в тому, що в процесі формування об’єднаних громад у деяких регіонах були конфлікти, розбіжності інтересів, неузгодження і таке інше. І головне зараз, щоби ці об’єднані громади поступово формувалися зараз саме як громади. Наприклад, якщо переможець представляє один із населених пунктів та ігноруватиме інші? Отут є ризики», – зазначив Володимир Фесенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Наступної неділі відбудуться вибори в ще 143 місцевих об’єднаних громадах. Як пояснила Ольга Айвазовська, провести вибори одночасно завадили складнощі в процесі реформи органів місцевого самоврядування.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG