Доступність посилання

ТОП новини

«Його переслідують через Україну» – друг екс-бійця «Азову», якого судять у Білорусі


Станіслав Гончаров (архівне фото)
Станіслав Гончаров (архівне фото)

Олег Груздзилович

У Вітебську (Білорусь) 12 грудня розпочався процес над сімома місцевими хлопцями. Усіх їх обвинувачують у розпалюванні національної і расової ворожнечі, крадіжці, залученні неповнолітніх до злочинів, поширення порнографії через інтернет і хуліганстві. Найвідоміший з підсудних – Станіслав Гончаров, колишній боєць батальйону «Азов» з позивним «Терор-Машина», якого затримали після повернення до Білорусі з України, де він брав участь в конфлікті на сході України проти підтримуваних Росією бойовиків. Він відомий також тим, що має на тілі кілька тату профашистського змісту. Процес відбувається за закритими дверима.

За даними слідства, 20-річний Гончаров публікував відео в інтернеті, яке є пропагандою неонацизму. Як заявили в МВС Білорусі, зокрема він разом з футбольними фанатами під загрозою насильства змусив двох 13-річних підлітків відректися від антифашистського руху і продемонструвати нацистське вітання. Весь процес був знятий на відеокамеру і викладений в інтернет, додали в міністерстві.

Станіслава Гончарова затримали у Вітебську в квітні, 2016 року через кілька днів після його повернення з України, де він перебував останні півтора року. У мережі є відеозапис, показаний тоді ж по білоруському телебаченню – на ньому зафіксовані перші слідчі дії щодо Гончарова. Слідчі наказують хлопцеві зняти одяг, і камера знімає крупним планом татуювання: свастику, «88» (кодоване вітання «Хайль Гітлер»), герб дивізії «Ваффен-СС».

Станіслав Гончаров
Станіслав Гончаров

Кореспондент Білоруської редакції Радіо Свобода зв'язався з другом підсудного Олександром Г., який погодився розповісти про враження від початку процесу:

– Учора бачив Стаса в коридорі суду, коли його вели до зали суду. Виглядав втомленим, але усміхнувся мені. Волосся на голові відросло, а в іншому – все те саме. Більше його не бачив, процес же закритий.

Кажуть ще, що справа буде розглядатися місяці два, не менше, і навіть кажуть, що прокурор вимагатиме 7 років

У коридорі було осіб 10, серед них були його друзі, можливо, родичі. Здається, була його дівчина. Але були й інші люди і охоронці, тому важко сказати, скільки прийшло на нього подивитися. Що ще знаю? Скільки томів у справі, не знаю, але писали в ЗМІ, що під час слідства звинувачення йому додавали і додавали, тому можна уявити, що томів вистачає. Кажуть ще, що справа буде розглядатися місяці два, не менше, і навіть кажуть, що прокурор вимагатиме 7 років.

– А що, є розголос про справу в місті?

– Так, і великий. Ось вчора знайомий цікавився, говорив, що чули про такий процес, про Стаса читали. Молодь знає про цей суд.

– Що відомо про те, чи визнає Гончаров себе винним?

Особисто я вважаю, що його переслідують через Україну, оскільки через це все почалося

– Зі звісток, що доходять, не визнає і зі слiдством не співпрацює. Особисто я вважаю, що його переслідують через Україну, оскільки через це все почалося. Згадують, що його ім'я керівники міліції називали першим в списку тих, хто воює в Україні і з ким будуть розбиратися.

І зауважу, що ті світлини, які нібито є на нього в справі, були зроблені 2-3 роки тому, а з України він повернувся цього року. Ось така хронологія.

А про те, що на світлинах, скажу так: йому ж зараз всього 20 років, а тоді зовсім молодий був.

– Що відомо про умови, в яких тримають Станіслава?

Його листи цензурують, викреслюють все, що стосується в'язниці і справи

– Сидить у нашому вітебському СІЗО з усім, що там є. Але нібито не скаржиться. А більше мало що відомо, оскільки його листи цензурують, викреслюють все, що стосується в'язниці і справи. Говорили друзі, що в останньому листі залишили тільки, що просить сигарети, інше перекреслили. Крім нього, зі справи ще три хлопця теж під вартою, а інші три – під підпискою. Це все, що знаю.

Станіслав Гончаров у складі українського батальйону «Азов»
Станіслав Гончаров у складі українського батальйону «Азов»

Процес над жителем Вітебська, 20-річним Станіславом Гончаровим почався в Вітебському обласному суді 12 грудня.

«У Вітебський обласний суд надійшла кримінальна справа щодо Г., 1996 року народження за частиною 1 статті 130 (розпалювання расової, національної або релігійної ворожнечі), частинами 2, 3 статті 339 (хуліганство), частиною 2 статті 206 (грабунок), частиною 2 статті 343 (виготовлення і розповсюдження порнографічних матеріалів)», – йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Оскільки справа стосується «суспільної моралі в сфері статевого життя», процес буде закритим, сказали в прес-службі суду.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG