Доступність посилання

ТОП новини

В Україні ніхто не зацікавлений у проблемах при зміні власника «Приватбанку» – експерт


Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід «Приватбанку» у стовідсоткову державну власність, повідомляє сайт Кабміну. Відомо, що варіанти націоналізації «Приватбанку» НБУ розглядав ще у 2015 році. Таку пропозицію підтримали також у Міжнародному валютному фонді та в Адміністрації президента.

За інформацією Національного банку України, розрив між сформованими резервами і кредитним ризиком найбільших українських банків сягає 132 мільярди гривень. А найбільшу частку у цій сумі – більше 96 мільярдів гривень – має «Приватбанк». Банк, що є один з трьох так званих системних в Україні. Це і стало підставою для такого рішення.

Рішення про націоналізацію було ухвалене майже опівночі 18 грудня після засідання в Адміністрації президента.

Одним із перших про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

«Уряд ухвалив рішення щодо передачі у державну власність Приватбанку. Гроші вкладників у безпеці й захищені державою. Банк працює у звичайному режимі».

На брифінгу 19 грудня він заявив, що завдяки вступу держави у власність «Приватбанку» вдалося стабілізувати, як сам банк, так і зберегти стабільність фінансової системи України. А Міністерство фінансів України переносить свій зарплатний проект до «Приватбанку».

«Усі міжнародні партнери підтримують наше рішення. Включаючи МВФ, Банк реконструкції та розвитку, уряди США, Великобританії... Завдяки цьому кроку банк продовжує стабільно функціонувати. Тимчасово – на один день (19 грудня – ред.) – буде припинене обслуговування юридичних осіб. Інших обмежень не передбачено. Усі клієнти матимуть вільний доступ до рахунків та депозитів. Банкомати й термінали будуть працювати. Уряд виділяє гроші для стабілізації банку. У бюджеті виділені на це кошти, це не додаткові витрати, а вони були на це передбачені. Ліквідація дефіциту капіталу банку пройде у кілька етапів, на першому НБУ випустить облігації на суму 43 мільярди гривень», – розповів Данилюк.

Голова Національного Банку України Валерія Гонтарева заявила, що саме націоналізація допомогла зберегти заощадження 22 мільйонів людей.

Президент України Петро Порошенко роз’яснив послідовні кроки, які здійснила держава щодо «Приватбанку» і повідомив, що для посилення захисту вкладників цієї фінансової установи вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про внесення зміни до закону України «Про банки й банківську діяльність» щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб.

Рішення про перехід «Приватбанку» у стовідсоткову державну власність здійснене з метою «перш за все забезпечити стабільність банківської системи України і захистити гроші громадян України», заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

На думку експерта з питань економіки директора міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, надмірна увага, яка була прикута саме до «Приватбанку» у ці дні, є своєрідною інформаційною маніпуляцією.

«Коли мова йде про банки, то ви розумієте, що не треба говорити про конкретний банк. Хоча деякі українські в дужках «експерти» будуть коментувати це питання. Там проблеми є, це великий банк, а вони можуть бути у будь-якому банку», – каже Устенко.

Варто зазначити, що у список «ризикованих» увійшли також банк «Південний», ПУМБ, «Мегабанк», «Діамантбанк», банк «Кредит Дніпро», банк «Схід», «Платинум банк». При цьому найбільшим серед них за капіталізацією є «Приватбанк».

На думку журналіста видань Forbes та «Економічна правда», що спеціалізується на економічних питаннях, Олександра Мойсеєнка, останньою краплею для ухвалення рішення про націоналізацію стало те, що власники банку довели його фінансовий стан до неприйнятного. Але у цьому питанні є і політичне підґрунтя, вважає він.

«Експерти сперечаються, чи фінансова діра у банку є 150 мільярдів гривень. Якщо б власники готові були внести ці кошти, то до націоналізації не дійшло б. Виконувалася програма оздоровлення банків і державі вливати туди кошти без аналогічних дій акціонерів було не дуже логічно. Тому ми зараз бачимо стовідсоткову націоналізацію. Такі дії були однією з вимог МВФ, але варто зазначити, що підготовка до націоналізації відбувалася ще до висунення відповідних міжнародних вимог. І почалося це з того часу, як зіпсувалися відносини між президентом та акціонером банку. Тож тут є політичне підґрунтя. А для економіки у цьому нічого доброго немає. Тут ще питання, що «купує» держава, які проблеми їй передадуть?» – зазначає експерт.

Економіст, заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев вважає, що не варто поширювати панічні настрої.

«Щодо довіри до банківської системи, то вона, звісно, зменшиться. Але я не знаю, наскільки ще треба зменшувати довіру до неї, коли її очільник зберігає кошти не в банку, а вдома. Я впевнений, що в Україні ніхто не зацікавлений у тому, щоб були проблеми при зміні власника «Приватбанку», – каже він.

З цим погоджується економіст, експерт з банківської сфери Борис Кушнірук.

«Думаю, що паніка певні дні буде, але я всім раджу зберігати здоровий глузд і розуміти, що курс, навіть якщо сьогодні-завтра стрибне, то потім протягом місяця повернеться на сьогоднішній рівень. Треба розуміти, що на відміну від усіх банків, які йшли з ринку, цей буде працювати у нормальному режимі. І таким чином знімати гроші й бігти купувати валюту не дуже розумне рішення», – каже експерт.

На його думку, позитивним є те, що банк стає державним. Отже, всю відповідальність за його зобов’язаннями бере на себе держава.

«Тепер усім зрозуміло, що ніхто не дасть збанкрутувати «Приватбанку». А більшість банків наших, що вже пішли з ринку, мали фактично характер кептивних. Вони залучали депозити ззовні, а кредитували своїх власників. Це спостерігалося і в «Приватбанку», – пояснює Борис Кушнірук.

  • Зображення 16x9

    Олександр Демченко

    Закінчив Донецький юридичний інститут МВС України у 2007 році. Працюю у медіа з 2008-го. У проєкті Радіо Донбас.Реалії – з самого старту, з 2016 року. Тут займався та займаюся написанням матеріалів, блогів, створенням відео, аудіо-контенту та навіть СММ. Впевнений, що важливу та цікаву інформацію можна знайти навіть там, де, здавалось би, оком нема за що зачепитися, а пальцем лише проскролити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG