Доступність посилання

ТОП новини
ЖИВИЙ БЛОГ
ЖИВИЙ БЛОГ

Росія – «ключова загроза кібербезпеці США». ЖИВИЙ БЛОГ

Представники американських спецслужб на сенатському комітеті звинуватили Росію у намірах вплинути на президентські вибори у США

– США планують посилити свою кібербезпеку, ймовірно, змінити певні підходи у ній. На додаток, Сенат переконаний, слід активніше протидіяти російській пропаганді.

– Представники американських спецслужб під час слухань комітету Сенату США назвали Росію «ключовою загрозою» кібербезпеці Америки. Її також звинувачують в анексії Криму та роздмухуванні конфлікту на Донбасі.

- Американські спецслужби: немає свідчень на користь того, що хакерські атаки Росії вплинули на підрахунок голосів під час президентських виборів у США.

– Упродовж року американська кіберрозвідка моніторила випадки втручання Росії у кіберпростір США. І, таким чином, мають достатньо доказів її причетності до «зливу» електронних листів Демократичної партії та спроб вплинути на президентські вибори.

– Дональд Трамп заявляє, що не вірить у причетність Росії до кібератак. Росія спростовує своє втручання в американську політику через хакерські атаки.

Про головне у відео:

Слухання в Сенаті США: загроза кіберпростору США з боку Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Слухання комітету завершено.

Нагадаємо ключові тези:

- Росія є ключовою загрозою для американської кібербезпеки. Ризики надходять також від Китаю, Північної Кореї, Ірану

- Росія здійснювала хакерські атаки на політичну систему США з метою вплинути на її виборчий процес. Утім, слід зазначити, що на безпосередній результат президентських перегонів кібератаки не вплинули.

- США мають активніше працювати над захистом своїм мереж та інфраструктур.

- Америка має протидіяти російській пропаганді, що є не лише на телебаченні, а і у соцмережах

- Частина сенаторів наголосили, що санкції проти Росії слід посилити

Росія зацікавлена в розвитку військового співробітництва з Кубою та Нікарагуа, зокрема, у сфері розвідки, переконаний директор Національної розвідки США Клеппер.

Саме так виглядають слухання в комітеті Сенату США, що майже завершились. Їх скликав Джон Маккейн та запросив до доповіді директора Офісу національної розвідки Джеймса Клеппера, заступника міністра оборони з питань розвідки Марселя Леттра ІІ та командуючого об’єднаним кіберкомандуванням США адмірала Майкла Роджерса.

Росія - не єдина загроза кібербезпеці США, говорять сенатори під час слухань профільного комітету Сенату.

Хакерські операції здійснюють проти Америки також Китай, Північна Корея, Іран.

Маккейн: «Конгрес повинен відкласти партійність в сторону, слідувати за фактами і працювати разом над створенням політики стримування, захисту і відповіді на кібератаки».

Слухання комітету Сенату США, що розглядає кібератаки проти США (зокрема, і з боку Росії) триватиме ще 20 хвилин.

Зараз сенатори обмінюються запитаннями та уточнюють почуте.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, який критикує позицію Трампа щодо Росії, наполягає на нових санкціях проти цієї держави.

«Санкції будуть, пане обраний президент Трамп», - говорив він раніше в ефірі телеканалу CNN.

Джон Маккейн каже, що Америці потрібна стратегія «контрпропаганди» у відповідь на російську пропаганду, особливо в країнах Балтії та Східної Європи, подібна до тієї, яка існувала в роки Холодної війни - як приклад наводиться Радіо Свобода/Вільна Європа.

Відео проекту «Настоящее время» про слухання у Сенаті щодо хакерських атак з боку Росії

Реакція Росії

«Москві жахливо набридли ті, хто безвідповідально звинувачує у всьому Росію», - сказав спікер президента Росії Дмитро Пєсков .

Про це він заявив телеканалу CNN, коментуючи заяви ​США про те, що Росія є «ключовою загрозою кібербезпеці Америки».​

«Якщо є потреба в противника, чому б не спробувати когось ще?», - додав він.

Росія послідовно спростовує свою участь у хакерських атаках на США.

Президент Росії Володимир Путін та його спікер Дмитро Пєсков
Президент Росії Володимир Путін та його спікер Дмитро Пєсков

Очільник американської розвідки Клеппер відмовився назвати конкретні імена людей, причетних до кібератаки на США.

На початку слухань комітету Сенату США доповідачі вже наголошували: секретна інформація не буде озвучуватись публічно, аби захистити американські інтереси.

Російська пропаганда стала частиною масштабної кампанії Росії, сказав директор Національної розвідки Джеймс Клеппер:

«Соціальні медіа, брехливі новини стали додатковим інструментом до хакерських атак. Російська пропаганда - зокрема RT і Sputnik - намагаються використовувати тріщини в нашому суспільстві. І я у цьому занепокоєний не лише як очільник розвідки, а і як пересічний американець».

Сенатор-республіканець Том Коттон поставив багато запитань представникам спецслужб, аби отримати пряму відповідь:

Про що все-таки йдеться: лише злом серверів Демократичної партії і електронного листування члена Демократичної партії Джона Подести, або про пряме втручання Росії в підрахунок голосів на виборах?

Відповідь представників спецслуб: немає свідчень на користь того, що хакерські атаки вплинули на підрахунок голосів під час президентських виборів у США. При цьому Клеппер підтверджує попередні заяви про те, що злом сервера демократів і електронних листів Подести були втручанням в передвиборчий процес з боку Росії.

Сенатор Річард Блументаль поставив питання директору Національної розвідки Клепперу:

«Ви впевнені, що ваші оцінки щодо Росії і її втручання точніші за оцінки щодо Іраку і його зброї масового ураження?»

Клеппер відповів: «Ті оцінки робилися 13 років тому, і я був причетний до них. Розвідувальне співтовариство - це організація, яка постійно вчиться».

За словами Клеппера, всі висновки щодо хакерських атак Росії ретельно перевірені і підтверджені

Цікава цитата Джека Ріда, провідного члена Демократичної партії в комітеті у справах силових структур Сенату:

«Причетність Росії до цих втручань, здається, не викликає жодного сумніву. Найкращі кібероператори Росії, прийнято вважати, так само уникають виявлення і їх так само важко ідентифікувати, як і будь-яких інших у світі. Але цього разу визначення й ідентифікація виявилися не такими важкими.

Це наводить на думку, що Путін, можливо, хотів, щоб ми знали, що він зробив, і прагне лише зовнішньої пристойності в запереченнях, коли офіційно відкидає вин».

Санкції проти Росії через кібератаки, запроваджені Обамою, були не тільки його рішенням, але і консенсусом «із іншими відомствами». Про це говорив директор Національної розвідки Джеймс Клеппер.

Сенатський комітет згадав і про вже звичний для України тип російської агресії: пропаганда у медіа.

Директор національної розвідки Джеймс Клеппер: «Це була багатогранна кампанія, яка включала в себе хакерські атаки, класичну пропаганду, дезінформацію, створення фейковий новин».

І така інформаційна агресія, за словами Клеппера, триває з боку Росії і після виборів у США.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG