Доступність посилання

ТОП новини

Майбутня адміністрація і звернення Трампа. Живий блог

Сенат США розглянув кандидатуру Тіллерсона на посаду держсекретаря. Трамп дав першу велику прес-конференцію

Отже, на головну новину дня – доповідь, яка нібито доводить наявність у Росії компромату на Дональда Трампа, новообраний президент США на своїй першій після обрання прес-конференції реагував гостро і критично. Він спростовує оприлюднені низкою впливових західних засобів інформації дані та наголошує, що не має з Росією ніяких зв’язків, які могли б вплинути на його обрання президентом. Окремий резонанс викликало небажання Трампа відповідати на запитання CNN – одного зі ЗМІ, які повідомили про існування такої доповіді.

Трамп також наголосив, що вважає обговорювану прихильність до нього президента Росії Володимир Путіна «активом». Він, однак, не певний, чи у нього з російським президентом складуться добрі відносини. Трамп запитав журналістів: «Чи ви справді думаєте, що Гілларі була б суворіша до Путіна, ніж я?».

Як і під час передвиборної кампанії, Трамп критикував політику свого попередника Барака Обами і наголосив, що за його президентства «США у світі поважатимуть більше».

Дональд Трамп заявив, що передає свій бізнес у траст синам, і, таким чином, має намір уникнути конфлікту інтересів.

Про відсутність конфлікту інтересів говорив у середу і колишній очільник ExxonMobil Рекс Тіллерсон, кандидат на посаду державного секретаря США. 11 січня відбулися його слухання у Сенаті. Тіллерсон зокрема закликав розмежовувати його роботу у приватному бізнесі з патріотизмом. Дональд Трамп, у свою чергу, висловив захват роботою Тіллерсона на посаді очільника ExxonMobil і заявив, що саме люди з такими навичками потрібні йому у його уряді.

Рекс Тіллерсон зокрема заявив, що США можуть визнати анексію Росією Криму лише в тому випадку, якщо з цим погодиться Україна. Він також зазначив, що, на його думку, Росія мала отримати пропорційну відповідь із боку України і союзників після анексії нею Криму.

Рекс Тіллерсон наголосив, що США мають спробувати знайти з Росією спільну мову у тих питаннях, де це можливо, а де неможливо – дати Росії зрозуміти, що США не поступляться своїми інтересами та інтересами союзників.

Трамп: «Якщо Путіну подобається Дональд Трамп - я вважаю це активом, а не пасивом»

Він вважає, що варто спробувати налагодити діалог із Росією.

Трампа питають, як він вибудовуватиме відносини з Росією, яка ініціювала хакерські атаки проти США.

Трамп: я прочитав дослідження про хакерські атаки, це сором. Можливо у цьому брали участь російські хакери. можливо китайські. У нас дуже слабкий захист був.

Журналіст: То як ви вибудовуватиме відносини з Путіним?

Трамп: Росія заявляє, що не має стосунку до цього. Я поважаю це. Якби це дійсно сталось, думаю, вони би опублікували дані. Але зверніть увагу на те, що хакери дізнались, там було багато про Клінтон.

Поки Трамп говорить про автобудування, робочі місця, інтереси ветеранів в Америці.

Майк Пенс, якого Трамп обрав наступним віце-президентом, каже, що для нього честь буде за честь працювати з новим президентом.

Перша ремарка команди Трампа - про буцімто компромат, який американські медіа оприлюднили і який, за даними американських спецслужб, може мати Росія на Трампа. Оприлюднений звіт є непідтвердженим.

Відповідаючи на запитання про те, чи виступає він за скасування санкцій, Тіллерсон говорить про необхідність зберегти статус-кво до тих пір, поки адміністрація Трампа не розробить власний підхід, що поєднуватиме кооперацію і тиск на Кремль.

Дональд Трамп готується до прес-конференції, що от-от почнеться.

Тіллерсон сказав, що ніколи особисто не лобіював проти санкцій. На питання, лобіювала компанія очолювана ним компанія ExxonMobil, сказав, що наскільки знає - ні.

Твіттер обговорює заяву та документи, що фігурували раніше.

«Образ дій Рекса Тіллерсона на слуханнях: погоджуйся або проси більше інформації. Цікаво, він так само проводить переговори з Путіним та іншими?»

Тіллерсон каже, що у Путіна є план: якимось чином повернути собі позиції на світовій арені, втрачені після колапсу СРСР.

На його думку, необхідний діалог з Росією, щоб ситуація не вийшла з-під контролю.

Є чотири категорії відносин, каже Тіллерсон: друзі, партнери, супротивники і вороги.

Росія зараз є супротивником для Америки, проте ще не ворогом, вважає він.

«Санкції шкодять американському бізнесу», - говорить Тіллерсон.

Дайте хтось Тіллерсону юридичний словник Блека, де є визначення слова «санкції»

О 18:00 (за київським часом) Дональд Трамп дасть велику прес-конференцію у Нью-Йорку.

Не пропустіть стрім.

Сенатор Рубіо: «Чи є Володимир Путін військовим злочинцем?».

Тіллерсон: «Я б не використовував цей термін».

Тіллерсона питають, чи радитиме від Трампу підписати закон, що розширює та запроваджує санкції проти конкретних осіб із Росії, які брали участь та ініціювали кібератаки проти США.

Тіллерсон: Я би тоді хотів вивчити усі сторони цієї монети

Сенатор Рубіо: Які сторони? Є доведені спецслужбами злочини і люди, які брали у них участь. З ваших відповідей зрозуміло, що якщо є країни, з якими США пов'язана економічними та іншими зв'язками - ви не радитимете санкції

Із ремарки сенатора Бена Кардіна: Америка часто готова на жорсткіші санкції, проте європейські партнери гальмують процес

Крим забрали силою, він не добровільно відділився - Тіллерсон

Тіллерсон про Крим: це застало багатьох людей зненацька, мене також.

«Відсутність чіткої реакції на анексію Криму Кремль сприйняв як слабкість», - каже він.

Тіллерсон вважає, Україна мала відповідати військовим шляхом, залучати НАТО до реакції.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG