Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» просить ГПУ дати оцінку словам Парубія щодо мови


Партія «Опозиційний блок» вимагає від Генеральної прокуратури негайно дати оцінку словам голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо мови.

«Ми вимагаємо припинити утиск прав опозиції з боку спікера парламенту, який висуває претензії лише представникам «Опозиційного блоку», не помічаючи виступів російською мовою своїх однопартійців, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і його радника, народного депутата Антона Геращенка», – йдеться в заяві.

В «Опозиційному блоці» вважають, що Парубій не захищає «українську мову – він провокує конфлікт у суспільстві».

Сьогодні під час засідання Ради Парубій депутатів від «Опозиційного блоку» закликав говорити державною мовою під час обговорення законопроектів, або попереджувати завчасно, щоб можна було забезпечити переклад. Він також закликав депутатів не провокувати протистоянь і створювати конфлікт там, де його немає.

Відповідно до регламенту, мова ведення засідань Верховної Ради визначається законом «Про засади державної мовної політики» (так званого «закону Колесніченка-Ківалова»). У цьому законі вказується, що засідання Верховної Ради, її комітетів і комісій ведуться державною мовою. Промовець може виступати іншою мовою, переклад його виступу на державну мову, у разі необхідності, забезпечує апарат Верховної Ради. Проекти законів вносяться на розгляд державною мовою.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Українська мова і захисники «русского мира»

Закон про державну мову: прийняти реальність

Державна мова України і спекуляції довкола законопроектів

Україна і мовний імперіалізм Москви. Від «радянського народу» до «русского мира»

Проекти мовного закону України в умовах війни​

Три законопроекти про мову. Вибір кращого

Мовні законопроекти. Привид «насильницької українізації» у дискусіях

Україна і державна мова. У Верховній Раді аж три законопроекти

Українська мова – перевага в інформаційній війні з Росією

XS
SM
MD
LG