Доступність посилання

ТОП новини

«Українська мова – це престижно». У Маріуполі триває книжковий марафон


Книжковий марафон «AzBooka/Азовська книга», Маріуполь, 26 квітня 2017 року
Книжковий марафон «AzBooka/Азовська книга», Маріуполь, 26 квітня 2017 року

Із 26 квітня у Маріуполі триває книжковий марафон «AzBooka/Азовська книга». Волонтери Всеукраїнської організації «Не будь байдужим» доправили до маріупольських шкіл, бібліотек та вищих навчальних закладів художню, наукову та спеціалізовану літературу; організували виступи та відкриті лекції істориків, культурологів та соціологів; розповіли про культуру подорожей автостопом.

Книжковий марафон «AzBooka/Азовська книга»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

За словами голови ВБО «Не будь байдужим» Оксани Левкової, марафон готувався протягом року. До нього долучилися близько двох тисяч волонтерів та меценатів з України й США. Волонтери вивчили потреби місцевих бібліотек та навчальних закладів та намагалися їх задовольнити. Поштою доправили книжок вагою на близько півтори тонни, йдеться про книжки, необхідні місцевим закладам освіти.

Ми 11 років популяризуємо українську мову, культуру та історію в молодіжних форматах. Українська мова – це престижно
Оксана Левкова

«Ми 11 років працюємо в цій сфері – популяризуємо українську мову, культуру та історію в молодіжних форматах. І ми точно знаємо, що треба роздавати тим людям, у кого література точно не залежиться в шухлядах, – зазначає Оксана Левкова. – Ми б дуже хотіли, щоб зросло зацікавлення іншими областями і зросла б кількість подорожей Україною. Ми також були б не проти, аби частина маріупольців зрозуміли, що українська мова – це нормально, це не «колгоспно», це престижно».

Оксана Левкова
Оксана Левкова

Зацікавленість серед маріупольської молоді викликали розповіді 21-річної Наталії Доморослової. Дівчина 17 років прожила у Чехії, останні три роки подорожує автостопом. Відвідала понад 20 європейських країн, всі обласні центри країни.

«Маріупольцям я розповідаю про автостоп, про людей, які мені зустрічалися при дорозі, про те, що треба багато говорити, і тоді людина доб’ється успіху, не можна сидіти на місці і про те, що можна реально подорожувати без грошей», – каже Наталя Доморослова.

Окрім Маріуполя, книжковий марафон відбувся у Волновасі та Мангуші. Тамтешні школи отримали від волонтерів комікси про оборону Донецького аеропорту, настільні ігри-пазли «Мандрівка Україною», фотоальбоми та книжки від Інституту національної пам’яті.

Валентина Пахолок, бібліотекар Мангушської загальноосвітньої школи визнає, що школам Донеччини бракує сучасної української літератури.

Голод у нас є на літературу такого напрямку. Діти із задоволенням приходять у бібліотеку, читають
Валентина Пахолок

«Голод у нас є на літературу такого напрямку, – каже Валентина Пахолок. – Діти із задоволенням приходять у бібліотеку, читають. Ми обов’язково прорекламуємо ці книжки, думаю, що вони будуть користуватися дуже великим попитом».

Книжковий марафон у Маріуполі триватиме до 30 квітня. Його програмою ще заплановані лекції з історії та культури України, які прочитають викладачі Києво-Могилянської академії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Про мовну психотравму і українське ґетто. Українська журналістка заступилася за Олега Скрипку

Київ може показати приклад, як подолати наслідки мовної окупації України​

Не заборона російської, а захист української мови. Низка ЗМІ спотворили зміст проекту ухвали Київради

Financial Times: кількість російськомовних в Україні суттєво зменшилася

Кількість виборців проросійських партій в Україні стрімко зменшується – експерт​

Кореянка вивчила українську. Її дивують російськомовні чиновники України​

Міжнародне угруповання із захисту російськомовних під контролем Кремля

Українська мова і Порошенко. Досвід Фінляндії та Ізраїлю для України​

Українська мова на телебаченні. Парламент зробив перший крок

Закон про мову – шанс для дітей із російськомовних родин знати українську

Війна проти України. Вбивство бібліотеки і українська мова​

Путін розпочав війну проти України із мовної агресії​

Українська мова і захисники «русского мира»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG