Доступність посилання

ТОП новини

Фейки російського каналу Life про СБУ та артистів із України


Російський канал Life (колишня назва LifeNews) зробив слайдшоу, в якому йдеться про 7 артистів із України, проти яких, як зазначено, «ополчились» у СБУ. Однак, інформація у деяких із цих слайдів спотворена або не відповідає дійсності. Зокрема, повідомлення про нібито погрози Служби безпеки України Олегу Скрипці у 2014 році та про заборону СБУ Дмитру Монатіку виїжджати з України – є фейком.

Російський канал Life розмістив матеріал із заголовком: «7 артистів із українським корінням, проти яких ополчилися в СБУ». До матеріалу прикріпили слайдшоу з інформацією про Наталію Корольову, Йосифа Кобзона, Івана Дорна, Дмитра Монатіка, Олега Скрипку, Евеліну Бльоданс та Лоліту Мілявську.

Олег Скрипка

Так, про українського музиканта та лідера гурту «Воплі Відоплясова» Олега Скрипку сказано, що «СБУ погрожувала йому арештом через його «виступ» на концерті співачки Валерії».

Насправді, у 2014 році Олега Скрипка не виступив на концерті російської співачки Валерії у Лондоні. Деякі російські ЗМІ тоді писали, що це, мовляв, через погрози СБУ. Однак, Скрипка у своєму зверненні до фанатів на YouTube розповів, що на концерт він не поїде з інших причин.

«Дорогі фанати із «Суїзівки», я не їду ні в який Крим виступати з Валерією, ні в яку Англію. Я за Україну. Я за єдину Україну. Я їду на «Суїзівку» співати українських пісень. Слава Україні», – зазначив Олег Скрипка, додавши, що зараз в країні, окрім іншого, йде інформаційна війна, і він втомився бути жертвою дезінформації. Журналісти Радіо Свобода писали про це у 2014 році.

Дмитро Монатік

Дмитро Монатік – український співак, учасник шоу X-Фактор. У згаданому слайдщоу від Life читаємо: «Співак Монатік скасував концерти в Росії через заборону СБУ на виїзд з України».

У прес-службі «СБУ» спростували такі повідомлення, пише видання «Буквы». Речниця СБУ Олена Гітлянська пояснила, що СБУ не може забороняти в’їзд або виїзд до країни громадянам України. «Це може заборонити суд, якщо стосовно людини існує кримінальна відповідальність або підписка про невиїзд», – наголосила речниця СБУ і додала, що їй невідомо, про будь-якому заборону на виїзд для співака Монатика з боку суду. На її думку, така інформація є провокацією або фейком.

Іван Дорн

«Іван Дорн назвав росіян і українців братами, після чого міністр культури України звинуватив його у негідній поведінці», – йдеться у слайдшоу. Іван Дорн справді казав про те, що вважає українців і росіян братами. Але після цього міністр культури України Євген Нищук назвав неприйнятними саме слова Івана Дорна про «незначну суперечку» між Україною і Росією. І що, допомагати або не допомагати українській армії – це особиста позиція Дорна.

«Я завжди говорив, що митці, актори, співаки, вони не просто є лицедіями, не просто тими, хто веселить, і так, наче несе тільки свій талант, і ні про що інше його не має хвилювати. Це неправильно. Коли гинуть на сході десятки тисяч найкращих синів України, говорити, що тут іде невеличка «ссора» – це неприпустимо. Я тільки можу говорити про те, що це дійсно неприпустимо, це образливо».

Ось як УНІАН цитує Нищука: «Мені шкода, що Іван Дорн так прокоментував. У нього може бути різна особиста позиція, в тому сенсі – допомагає він чи не допомагає воїнам АТО, але говорити про сварку і так, як ніби тут у нас нічого не відбувається, – це негідно», – заявив Нищук.

Інші слайди – пов’язані із Кримом?

Інформація на інших слайдах про інших артистів загалом відповідає дійсності.

Так, співачку з українським корінням Лоліту Мілявську зняли з потягу Москва-Київ, тому що вона відвідувала окупований Росією Крим. Про це заявила сама Лоліта і підтвердили українські прикордонники. Однак, у коментарі кореспондентам програми «Донбас.Реалії» представник СБУ Олександр Ткачук сказав, що рішення про заборону в’їзду Лоліті у службі не ухвалювали. «Відповідне рішення, наскільки мені відомо, було прийнято прикордонною службою», – заявив він.

24 грудня 2015 року на сайті Міністерства культури України було опубліковано перелік осіб, що створюють загрозу нацбезпеці України. У переліку є акторка Евеліна Бльоданс. У 2015-му вона припустила, що потрапила до списку через те, що заявила, що Крим ніколи не був українським.

Наталія Поривай (Наташа Корольова) – заслужена артистка Росії, що народилася у Києві. 21 жовтня 2016 року в СБУ продемонстрували документ, де йдеться про заборону на в’їзд в Україну співачці строком на 5 років. «За дії, що протирічать інтересам країни», – пояснила Гітлянська тоді мотиви рішення спецслужби. Раніше співачку звинувачували у підтримці окупації Росією Криму: у 2015 році Наталія Корольова брала участь у зйомках нового фільму у Криму. У 2017 році Служба безпеки України все ж дозволила співачці Наталії Корольовій, якій раніше було заборонено в’їзд в Україну, приїхати у Київ на поховання бабусі.

Йосиф Кобзон

Йосип Кобзон – радянський і російський естрадний співак українського походження, російський політик – депутат Держдуми. 7 серпня 2015 року Міністерство культури України оприлюднило список іноземних громадян, які, за погодженням зі Службою безпеки України, визнані такими, що загрожують безпеці України. До переліку потрапив і Кобзон.

У лютому 2015 року Йосип Кобзон потрапив до санкційного списку Євросоюзу через розширення санкцій ЄС проти окремих сепаратистів в Україні і російських юридичних і фізичних осіб, що причетні до агресії Росії проти України. Кобзон не раз висловлювався на підтримку збройних угруповань, які за участі Росії нині контролюють приблизно третину території Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG