Доступність посилання

ТОП новини

Чому далека Австралія дуже любить «Євробачення» і дивиться його двічі?


Коли в Києві за кілька днів буде відбуватися пісенний конкурс «Євробачення», резонанс від нього буде сильно відчуватися в одній дуже далекій країні за, як-то кажуть, три-дев’ять земель і кілька… океанів. Мова йде про незвичного учасника конкурсу – Австралію, де ентузіасти не сплять всю ніч, щоби вранці за місцевим часом подивитися пісенний конкурс, в якому минулого року та країна здобула «срібло», поступившись Україні. Причому інтерес в Австралії спостерігається не лише в останні три роки, коли Австралія безпосередньо бере участь у конкурсі, але й раніше – ось вже майже чверть століття «Євробачення» транслюється на п’ятому континенті в іншому куточку планети. За цьогорічним «Євробаченням» у Києві особливо пильно стежитимуть і австралійські українці.

Про популярність «Євробачення» в Австралії свідчить хоча б той факт, що австралійці його дивляться… двічі! Спочатку в прямому ефірі, коли в Європі – вечір, а в Австралії у цей час – 4-6-та ранку. А потім того ж дня увечері за місцевим часом австралійське телебачення транслює конкурс вдруге вже у записі.

Є й такі, хто намагається не читати новин, щоб не знати до самого вечора результати «Євробачення», а потім дивляться вечірній повтор ніби наживо
Анна Відот

«Деякі люди організовують вечірки на всю ніч до ранку. Дехто спеціально встає під ранок, щоб подивитися «Євробачення». Але є й такі, хто намагається не заходити в Твіттер, не заходити у Фейсбук і не читати новин, щоб не знати до самого вечора результати «Євробачення», а потім дивляться вечірній повтор ніби наживо, не знаючи результату, який вже відомий, і сприймають все як справжню несподіванку», – розповідає в інтерв’ю Анна Відот, яка працює на австралійській телерадіомовній корпорації АВС в Канберрі – столиці країни.

Коли ми хочемо побачити, що відбувається у світі – все це відбувається в «нормальний час» у Європі, а у нас це завжди глуха ніч
Наталія Альохіна

«Знаєте, всі ці часові пояси нас привчили до того, що коли ми хочемо побачити, що відбувається у світі – чи то бій Кличка, чи чемпіонати з футболу – все це відбувається в «нормальний час» у Європі, а у нас це завжди глуха ніч. І з цим нічого не можна вдіяти! Але ми вже призвичаїлись до цього. Тому і встаємо о третій ночі чи о п’ятій, щоб оте усе побачити. Оце такі умови, в яких живемо ми, австралійці! О, що ж робити? Можна сказати, що Австралія не спить 24 години на добу», – розповідає в інтерв’ю жителька Сіднея Наталія Альохіна, місцевий волонтер і керівник Союзу українок Австралії імені княгині Ольги.

За її словами, цього року місцеві українці конкурс «Євробачення» у Києві зможуть подивитися в клубах в Мельбурні та Сіднеї, але і в інших місцях – зокрема молоді пластуни влаштовують власні «забави» до «Євробачення».

Запрошення на вечірку «Євробачення» в українському клубі в штаті Вікторія в Австралії
Запрошення на вечірку «Євробачення» в українському клубі в штаті Вікторія в Австралії

В Європі часто вечірки з нагоди «Євробачення» – це коли збираються люди, веселяться, п’ють пиво або вино і дивляться пісенний конкурс. Але в Австралії в цей час ранок, то чи весело на тамтешніх вечірках?

«Та, ні все ж починається ще з вечора, і всю ніч – пиво, алкоголь, тож, все нормально, гарне гуляння. А якщо якась перемога, то це плавно переходить в пікніки вдень і святкування на пляжах. Коротко кажучи, вся країна гуляє», – розповідає Альохіна.

«Коли ми були в університеті, то «євробаченські» вечірки були з алкоголем вранці. Тобто, люди гарно розважаються, незважаючи на те, що це на світанку», – додає Відот.

Трохи історії

Австралія вперше взяла участь в «Євробаченні» як конкурсант у 2015 році у австрійській столиці Відні. Причому дебют виявися вдалим– п’яте місце в фіналі з 196 балами.

Дебют австралійця Гая Себастьяна на «Євробаченні в 2015 році з композицією «Tonight again»:

Хоча, якщо бути точним, то вперше не як конкурсант, а просто як виконавиця в перерві австралійка Джессіка Маубой заспівала на рік раніше – в Копенгагені в 2014 році. Всі тоді думали, що це разова подія, але вже наступного року Австралія стала повноправним учасником «Євробачення».

Фани «Євробачення» скажуть, що це не прецедент, коли країна з-поза меж Європи бере участь у, здавалося б, суто «європейському» конкурсі. В 1980 році на «Євробаченні» співало Марокко. До речі, австралійський дует якось співав на «Євробаченні» в 1972 році, представляючи Велику Британію. Цікаво, що австралійська тема вперше явно зазвучала на «Євробаченні» в 1977 році, коли учасник конкурсу з Австрії виконав пісню «Буб-бум Бумеранг» про Австралію.

Австралійське телебачення транслює пісенне «Євробачення» з 1983 року, причому в перші роки взагалі коментаря не було, потім пізніше Австралія давала коментар британській «Бі-Бі-Сі», і лише півтора десятки років тому австралійські «селебрітіз» почали самі коментувати «Євробачення» для своєї телеаудиторії.

Минулого року в Стокгольмі Австралія виграла один півфінал, а дев’ять країн – включно з Україною – дали тій далекій країні найвищі 12 балів. Традиційно найбільше балів Австралії дають Швеція і Бельгія. У фіналі австралійка Дамі Ім поступилася Джамалі лише 23 балами, посівши друге місце, і випередивши Росію.

Австралію минулого року в Стокгольмі представляла Дамі Ім з композицією «Sound of silence»:

«Європейськість» Австралії

Частково популярність пісенного конкурсу «Євробачення» пояснюється «європейськістю» самої Австралії – за стилем і рівнем життя, психологією і менталітетом Австралія є дуже європейською країною, маючи дуже тісні відносини з Великою Британією.

«Австралія, мабуть, є найбільш багатонаціональною країною серед учасників «Євробачення». Тому багато людей з етнічних громад підтримують країни свого походження і голосують за них. У нас живуть представники понад 200 націй», – каже Радіо Свобода Богдан Рудницький, австралійський журналіст з Мельбурна.

«Я думаю, що це правда. Бо Австралія – дуже багатокультурне суспільство. У нас було багато іммігрантів саме з Європи, особливо після Другої світової війни. І тому деякі етнічні громади розглядають «Євробачення» щороку як місток до країн свого походження або до країн, звідки їхні дідусі й бабусі – тобто до свого спадку», – пояснює Анна Відот, предки якої походять з Англії, Ірландії та Франції.

Цікаво, що минулого року Австралію представляла співачка азійського походження, а цього року австралійський виконавець – співак Ісайя – має автохтонне (аборигенське) походження. Власне, своєю багатокультурністю і поліетнічністю Австралія якраз вдало вписується в гасло цьогорічного «Євробачення» Celebrate Diversity, яке віддає шану різноманітності.

Австралійський учасник «Євробачення-2017» Ісайя з композицією «Don’t come easy»:

А якщо перемога?

Австралійці, з якими говорило Радіо Свобода, в захопленні від ідеї, що колись їхня країна може перемогти на «Євробаченні».

«Уявіть, якби «Євробачення» проводилось би тут, в Австралії, як цікаво було б! На жаль, не думаю, що це було б добре для Європи, бо тоді була часова різниця навпаки», – каже Анна Відот.

«Але є також люди, як я, які думають, що не гарно було б «забирати» «Євробачення» в Європи. Виглядало б не дуже справедливо, ніби Австралія «вкрала» у Європи щось питомо «європейське», – каже напівжартома журналістка з Канберри.

За її словами, на п’ятому континенті є часом відчуття, що люди в Європі не дуже голосують за Австралію, «бо ми ніби якісь прибульці з іншої частини світу!»

«Але, з іншого боку, враховуючи, що в Європі багато приділяють уваги тому, яка країна голосує за яку і чому, тому голос за Австралію може сприйматися як нейтральний голос», – розмірковує Відот.

В Австралії є свій Твіттер-аккаунт на «Євробаченні»:

Однак Європейський мовний союз (EBU), під егідою якого проводиться «Євробачення», погоджуючись на участь Австралії в конкурсі, наполіг, що в разі перемоги Австралія має знайти країну-господаря в Європі.

«На жаль, домовленість така, що якщо Австралія виграє, то мусить вибирати якусь країну в Європі. Розумієте, до нас дуже далека дорога! Всі європейські країни до нас не поїдуть, бо це також дуже дорого, – каже в інтерв’ю Рудницький. – Можливо, це несправедливо, але наразі Австралію залучили до конкурсу саме на такій умові. Але часи міняються!»

«Взагалі австралійці – дуже оптимістичні люди. Вони, як діти, вірять у все. Тому австралійці вірять, що колись конкурс буде проведений і тут», – каже зі свого боку Наталя Альохіна і додає: «Як на «Євробаченні» голосують? Сусіди голосують за сусідні країни. А в Австралії ж немає сусідів! Я не знаю, яким має бути наш співак, що перемогти оці політичні ігри і щоб у нього не забрали голоси! Як треба заспівати, щоб затьмарити усіх і щоб сказали: Так, тільки Австралія!!!»

НА ТЕМУ «ЄВРОБАЧЕННЯ-2017»:

(Репетиція пісні «Time» українського гурту O.Torvald напередодні відкриття Євробачення​)

​(Офіційне відео пісні Time гурту О.Тorvald, який представлятиме Україну на «Євробаченні-2017»)

У проморолику «Євробачення-2017» показали український Крим

Фоторепортаж: У столиці відкрилася фан-зона «Євробачення» – Eurovision Village

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG