Доступність посилання

ТОП новини

​Провокативний співак із консервативної Чорногорії ламає табу на «Євробаченні»


Співак Славко Калезіч
Співак Славко Калезіч

Людмила Ваннек

Алан Кросбі

Незвичний співак представлятиме на «Євробаченні-2017» Чорногорію. Провокативний Славко Калезіч – із надмірним мейкапом, із метровим чорним хвостом, з оголеним торсом. Його називають Drag Queen – тобто чоловік, який переодягається в жінку чи умисно провокує. І пісня, під назвою Space, яку він виконуватиме вже 9 травня у першому півфіналі – такий собі поп-танець у швидкому темпі, зі сексуальними рухами – розриває усталені стереотипи багатьох у його країні.

Коли у Чорногорії місцеве журі «Євробачення» віддало перевагу саме цьому виконавцеві – рішення спричинило доволі неоднозначні, часом і гіркі реакції фанів пісенного конкурсу. Адже досі консервативну Чорногорію, де понад 70 відсотків людей ідентифікують себе як православні християни, представляли на пісенному конкурсі переважно традиційними мелодійними баладами.

Цього ж разу перемогу 31-літнього екстравагантного Славка Калезіча багато хто сприйняв як глузування.

Я не люблю його взагалі. Він принижує нашу країну
Лука Радуновіч

Як ось 22-річний студент юридичного факультету з Подгоріци Лука Радуновіч, який прокоментував для Радіо Свобода рішення журі так: «Ми є трохи закритою країною, тому ми не знайомі з цими речами. Я не люблю його взагалі. Він принижує нашу країну».

Для самого ж Калезіча бути в центрі уваги – справа звична.

У маленькій прибережній Чорногорії, де всього 622 тисячі населення, він регулярно виступав у Національному театрі, а також брав участь у популярному шоу X-Factor Adria – балканській версії глобального конкурсу з пошуку талантів.

Він не виправдовується за свої художні інтерпретації на сцені чи поза нею, і каже, що у нього немає часу для тих, хто критикує його епатажні костюми і стиль як символ західного декадансу.

Славко Калезіч в сценічному образі
Славко Калезіч в сценічному образі

Я був на сцені протягом 10 років із моїм стилем і напрямком. Я дуже радий, що є багато людей, які люблять те, що я роблю
Славко Калезіч

«Я був на сцені протягом 10 років із моїм стилем і напрямком. Я дуже радий, що є багато людей, які люблять те, що я роблю. Якщо ми повинні говорити про поляризацію, мудрі люди дійсно розуміють, що я роблю як митець», – сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Чорногорія, яка є кандидатом на членство в Європейському союзі, перебуває під тиском у питанні захисту прав людини. У цій країні, для прикладу, немає юридичного визнання одностатевих пар, а конституція забороняє одностатеві шлюби.

Наприкінці 2014 року глава Сербської православної церкви Амфілохій Радович заявив, що, «підтримуючи геїв, Чорногорія перебуває під загрозою стати содомітською державою».

Раніше того ж року патріарх звинуватив перемогу на «Євробаченні» виконавця з Австрії – трансвестита Кончіти Вурст – у смертельних повенях у регіоні, заявивши, що вони були «Божою карою».

«Бог послав дощі як нагадування про те, що люди не повинні проявляти дикунство», – заявив тоді Радович.

Церква офіційно не коментує участі у «Євробаченні-2017» Славка Калезіча або його пісню Space, яка в «ютубі» вже отримала понад 1 мільйон 150 тисяч лайків (це в 2 рази більше, ніж населення Чорногорії)

«Мені подобається той факт, що він представляє Чорногорію, – сказала Радіо Свобода Івана Дюровіч, 20-літня студентка з Нікшича. – Я нічого не маю проти нього, і я не розумію людей, які не підтримують його як представника Чорногорії. Люди тут не звикли до образу Славка, але є люди, ось як я, які підтримують його».

Славко Калезіч переконаний, що виступить і в фіналі «Євробачення-2017» 13 травня. Однак у списку першої десятки букмекерів його імені немає. Як і немає учасників від України – гурту O. Torvald з піснею Time.

Представниці Росії Юлії Самойловій, яка раніше співала в окупованому Криму, порушуючи українське законодавство, заборонили в’їзд в Україну, відтак Росія цьогоріч не буде представлена в конкурсі.

Стежитимуть за фіналом пісенного конкурсу 200 мільйонів телеглядачів у світі.​

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

​(Офіційне відео пісні Time гурту О.Тorvald, який представлятиме Україну на «Євробаченні-2017»)

Із паспортом і на велосипеді. Яким буде життя столиці під час «Євробачення»?

У новому проморолику «Євробачення-2017» показали український Крим

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG