Доступність посилання

ТОП новини

Бойкотуючи «Євробачення», Росія прагне підірвати західні інститути та ліберальні ідеї (світова преса)


Офіційний логотип «Євробачення-2017», розташований на майдані Незалежності в Києві
Офіційний логотип «Євробачення-2017», розташований на майдані Незалежності в Києві

Доки українська столиця готується до проведення першого півфіналу пісенного конкурсу «Євробачення», західні медіа активно обговорюють прецедент, пов’язаний із забороною виступати на київській сцені російській співачці Юлії Самойловій, а також інших осіб, оголошених в Україні персонами нон ґрата.

Із міркувань національної безпеки Україна забороняє в’їзд на свою територію американській кінозірці Стівенові Сіґалу на найближчі п’ять років, йдеться у матеріалі видання The Guardian, що описує його як актора, який мав «тривалий роман з колишнім Радянським Союзом», їв моркву з «останнім диктатором у Європі» (Олександром Лукашенком) та танцював народні танці, навідуючи «чеченського силача» Рамзана Кадирова.

Служба безпеки України ухвалила відповідне рішення після того, як Сіґал отримав російське громадянство. У 2014 році він назвав анексію Росією українського Криму «дуже доречною» і виступав на території окупованого півострова разом із блюзовим гуртом на концерті пропутінського байкер-клубу на тлі сепаратистської символіки.

«Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з Сіґалом у Кремлі минулого року вручив йому паспорт і висловив сподівання, що «їхні особисті стосунки залишаться в силі й матимуть продовження», – мовиться в статті.

«Україна забороняє в’їзд Стівену Сіґалу за «небезпечні дії», що загрожують національній безпеці. Звичайно ж, цей фільм не може бути настільки поганим»

Україна стала першою в історії країною-господарем «Євробачення», що заборонила в’їзд учасникові іншої країни, зазначає у своїй статті для BBC News московський кореспондент Стів Розенберґ, посилаючись на інцидент з російською співачкою Юлією Самойловою, яка виступала в окупованому Криму.

Автор поспілкувався з депутатом Держдуми Росії Віталієм Мілоновим, який раніше закликав до бойкоту пісенного конкурсу в Україні.

«Євробачення» перетворилося на огидне соціалістичне нічне жахіття для усіх цих лівих партій з усіма їхніми бородатими жінками чи чоловіками та антихристиянськими позиціями. Я переконаний, що більшість консерваторів по всьому світу ніколи не відвідають цей фестиваль. Тому що це – фестиваль Содому та Гоморри», – переконаний Мілонов.

Розенберґ пише, що обмеження, встановлені Україною, – «серйозний головний біль для організаторів «Євробачення» та Європейської мовної спілки» і цитує виконавчого директора пісенного конкурсу Йона Олу Санда, який назвав це рішення таким, що «суперечить духові змагання та поняттю інклюзивності, які лежать в основі його цінностей». Разом з тим він підкреслює, що Росія своєю поведінкою у цій ситуації прагне «підірвати західні інститути та ліберальні ідеї» і наводить думку політолога Яна Текау з Американської академії у Берліні: «Кремль відверто зображає Росію як протилежність корумпованому Заходу. Схоже, вони повністю купилися на ідею, буцімто усе, що шкодить Заходу, добре для Росії – це класична антагоністична гра».

«Євробачення» на передовій: чи зіпсує відсутність Росії українську вечірку?»

Протести на Майдані все ще надихають переможницю «Євробачення» 2004 року, зауважує у профайлі для The Irish Times київський кореспондент видання Деніел Маклафлін: «Виявляється, перемога у Стамбулі була лише початком пригод, завдяки яким Руслана Лижичко здобула славу одного з облич та голосів двох революцій».

«На своїх концертах я використовую мікрофон, щоб надихнути людей, а на Майдані я використовувала його, щоб заспокоїти їх і допомогти відчути себе в безпеці», – розповіла журналістові Лижичко.

Коментуючи відмову Росії брати участь у «Євробаченні» та небажання йти на компроміс і відправити іншого учасника, вона наголосила: «Я сподіваюся, коли почнеться «Євробачення», ми забудемо про цю російську провокацію і будемо спроможні зосередитися на музичному дійстві. Це дуже важливо для України».

«Українська співачка Руслана: від «Євробачення» до революції і назад»

НА ТЕМУ «ЄВРОБАЧЕННЯ-2017»:

(Репетиція пісні «Time» українського гурту O.Torvald напередодні відкриття Євробачення)

(Офіційне відео пісні Time гурту О.Тorvald, який представлятиме Україну на «Євробаченні-2017»)

У проморолику «Євробачення-2017» показали український Крим

Фоторепортаж: У столиці відкрилася фан-зона «Євробачення» – Eurovision Village

  • Зображення 16x9

    Ярослава Куцай

    Народилася в Києві. Закінчила бакалаврат Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, магістратуру Школи журналістики НаУКМА та Університет Ісландії за спеціальністю «Довкілля та природні ресурси». Публікувалася у низці українських суспільно-політичних тижневиків та інтернет-видань. Була репортером програми «Час» на 5 каналі, прес-секретарем Національного екологічного центру України. Автор статей для українського National Geographic. З 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку, дописуючи в англомовні ісландські журнали та співпрацюючи як позаштатний кореспондент з українськими медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG