Доступність посилання

ТОП новини

Литовський дует Fusedmarc налаштований привезти «Євробачення-2018» до Вільнюса


«Fusedmarc»: литовці на Євробаченні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Fusedmarc: литовці на Євробаченні (відео)

Олександра Хмарна

Литовський дует музикантів Fusedmarc налаштований привезти «Євробачення-2018» до Вільнюса. Це право Вікторія Івановська і Денисас Зуєвас починають виборювати 11 травня у другому півфіналі конкурсу нинішнього року, що відбувається в Києві. Про прогнози букмекерів і власні плани з підкорення європейської сцени вони розповіли в інтерв'ю Радіо Свобода.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Чому раптом експериментальний електронний дует вирішив брати участь у конкурсі поп-музики?

Денисас Зуєвас: Все почалося з пісні. І з відчуття, що треба зробити більше, для більшої кількості людей, для Литви. Задум був перемогти, щоб звернути увагу Європи на Литву, на її музичну частину. Все, що ми робили досі, – це все-таки нішева штука. Тобто наша музика – для певного слухача, який цікавиться, який розуміє, про що ми говоримо. Тут ідея була трохи ширшою: відкрити, показати, що ми можемо, що в Литві є музика – і музика гідна. І що ми варті перемоги в такому масштабному конкурсі. Думка проста: коли ми посядемо високу позицію, про Литву дізнається багато людей. Увагу отримають всі: й альтернативні музиканти, й поп-музиканти, й загалом культуру побачать і почують ширше.

– Вашому гурту вже майже 13 років. У чому секрет вашої хорошої взаємодії?

Вікторія Івановська: У нас спільні інтереси: ми дуже й дуже серйозно любимо музику. Це нас тримає. І все, що ми почали, неможливо якось покинути, залишити. Це те, що нас пов’язало.

Денисас Зуєвас: Ми ставимося до наших творів, як до дітей. Нам не тільки важливо показати оцей перший імпульс. Ми хочемо, щоб ці речі ніби проростали і довго залишалися в людях. Тому ми дуже довго робимо наші треки. Нас ніхто і не розуміє, мовляв, чим ви так довго займаєтеся? Ми дуже акуратно і зважено це робимо, до деталей продумуємо все, що ми показуємо і що говоримо. Тобто ми випадкових речей не транслюємо.

– Як народилася ваша конкурсна пісня – «The rain of revolution»?

Вікторія Івановська: Як і всі, напевне. Якась іскра осінить творчу людину, і вона починає творити, перепрошую, як уміє. Це просто божий якийсь знак і все. І ти його чуєш, береш і починаєш транслювати.

– Ви говорили, що вам дуже подобається співати пісні про революції. Чому?

Вікторія Івановська: Насправді, це перша пісня про революцію. І вона скоріше про революцію всередині і революцію позитивних станів. Ми транслюємо добро, в принципі. Ми хочемо, щоб панувало добро на планеті, повага, сміливість.

Денисас Зуєвас: Сміливість бути собою. Тобто ця пісня – про революцію душі. Я вже казав, що треба розібратися особисто кожному з собою, і тоді вже все природно буде добре, позитивно.

– Ви приїхали сюди за перемогою. Як вважаєте, ваша країна готова до того, щоб прийняти наступне «Євробачення»?

Вікторія Івановська: Ми готові!

Денисас Зуєвас: Я думаю, що так. В душі багато хто вже давно чекає на цей момент. Я не знаю, чи готові технічно. Але це питання вирішується. А емоційно – звісно, готові. Всі дуже чекають на це, багато років.

– Як вам взагалі організація конкурсу?

Вікторія: Ми неодноразово вже розхвалювали все, що відбувається тут. І організацію в тому числі. Все поки чудово. Все дуже круто.

Денисас Зуєвас: Мені здається, ви уже приймали «Євробачення», тобто це вже вдруге. Ви, напевне, вже навчилися. Ви нас уже-дуже влаштовуєте. Взагалі все дуже добре. Все на рівні.

– Ви тут уже вісім днів. Багато вже встигли побачити? Що вам найбільше сподобалося?

Вікторія Івановська: Загалом дуже подобається місто і енергетика. І люди. Відверті і дружні. Така єдність відчувається.

– Що ви вже встигли подивитися?

Вікторія Івановська: Подивитися… Ну ми були у місті, гуляли. Ходили, насолоджувалися, дружили… Знайомилися з людьми.

Денисас Зуєвас: Знаєш, ми не акцентуємо на архітектурі, пам’ятках. Звісно, щодня проїжджаємо Майдан. Ми там гуляли, вийшли на площу, в люди. Співали акустично. Після усього цього грандіозного прийому і червоної доріжки ми просто вирішили відчути трохи іншу атмосферу, бути ближче до народу. Я розумію, що якась радість з’являється у людей. Вони всі трохи ніби освіжилися. Я сьогодні розмовляв з вашим колегою з якогось телеканалу, і він говорив те саме: після тривалого часу він відчуває такий от refreshing, знаєш. Ходять, радіють, обіймаються. Деяке оновлення відбувається.

– Це все-таки велике напруження – представляти свою країну на міжнародному конкурсі. Якийсь стрес. Як ви з ним боретеся? Як ви відновлюєтесь?

Вікторія Івановська: Ну це ж творення музики. Ми розуміємо це і ось так і оновлюємося. Поки робиться пісня, почуваєшся впевнено і правильно.

Денисас Зуєвас: Я особисто подумки завжди бачу те, чого хочу, подію, про яку мрію. Всі, напевно, розуміють, про що я кажу. І, мабуть, ось це якась віра в те, що ми робимо. Те, що це потрібно і правильно.

– А в прогнози букмекерів на це «Євробачення» ви вірите?

Денисас Зуєвас: Ні.

Вікторія Івановська: Ми будемо ставити на Литву.

Денисас Зуєвас: У нас є свої уявлення про те, як відбуваються події. Все набагато цікавіше, ніж букмекери собі уявляють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG