Доступність посилання

ТОП новини

Який може бути конфлікт, ми вдячні Джамалі за «Євробачення» – івент-керівник конкурсу


Гості передачі «Ваша Свобода»: Кирило Воронін, івент-керівник конкурсу «Євробачення»; Денис Козловський, PR-директор Джамали.

Ваша Свобода | Організаційні успіхи і проколи «Євробачення 2017»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Найбільший пісенний конкурс Європи «Євробачення» стартував у Києві. У середу відбувся перший півфінал. Попереду – 11 травня – ще один. А вже у суботу, 13 травня, обиратимемо переможця. Україну на конкурсі представляє гурт О.Torvald. А от Росії цього року на «Євробаченні» немає – її конкурсантці Юлії Самойловій заборонили в’їзд в Україну. Тому замість першого півфіналу Самойлова вчора знову виступила в анексованому Росією Криму. «Євробачення» привело в Київ не лише співаків із різних країн, але й туристів. У центрі Києва обмежено рух транспорту, тут обладнані фан-зони. Однак сам конкурс триває на лівому березі Дніпра у Міжнародному виставковому центрі. В організаторів конкурсу в Україні є не лише прихильники, але й критики. У декого, наприклад, викликають запитання гонорари гостей «Євробачення».

Олена Ремовська: Пане Воронін, Ви відбули церемонію відкриття, перший півфінал. Вже бачите, що вдалося, а що не зовсім?

Кирило Воронін: У нас відбулося ще відкриття офіційного клубу «Євробачення», відкриття містечка «Євробачення», яке найбільше за всю історію конкурсу. Це також наші колеги з Європейської мовної спілки підкреслили. Ці дві локації, які працюють уже, одна – 10 днів, а інша – шість. Дуже круто.

Кирило Воронін
Кирило Воронін

Щодо Euroclub, то це локація для офіційних делегацій, для преси, для акредитованих фанів. Там теж усе дуже добре. Учора була просто неймовірна вечірка. Не можу сказати про точну кількість людей, але клуб був повний. За день до того була відома ізраїльська вечірка, яка славиться своїм розмахом. З відгуків людей, які є в Euroclub, то всім усе подобається. Так як є і речі, які треба регулювати. Будь-який захід – це жива історія, яка потребує якихось змін на етапі реалізації навіть.

– Команда Джамали мала певні зауваження, зокрема до церемонії відкриття конкурсу. Була інформація, що Джамалу не пустили на червону доріжку. Пане Козловський, у чому причина непорозумінь?

Денис Козловський (переклад): Щодо зауважень, які у нас з’явилися щодо церемонії відкриття, то ми написали детальний пост. Для нас найбільшим здивуванням було те, що в момент, коли відбувалася офіційна церемонія, всі, хто мав сказати привітальну промову делегаціям, зверталися, в основному, до своїх співробітників, до кількох людей, які випадково там опинилися. За великим рахунком, делегацій, для яких ця церемонія, зазвичай, відбувається, там не було. Це кидалося у вічі.

Нам повідомили, що номеру під час відкриття не буде, і Джамала співатиме наприкінці першого півфіналу. Ми не вимагали пояснень. Ми це взяли до уваги
Денис Козловський

У нас комунікація побудована таким чином, що нам не пояснюють, а повідомляють. Спочатку був один шоу-продюсер, який готував номер відкриття з участю Джамали. Продюсер помінявся – команда, яка готує телевізійну версію, помінялася. Нам повідомили, що номеру під час відкриття не буде, і Джамала співатиме наприкінці першого півфіналу. Ми не вимагали пояснень. Нам шоу-продюсер повідомив – ми це взяли до уваги.

– Пане Козловський, а як Ви прокоментуєте дискусію у соціальних мережах довкола гонорару Джамали?

Денис Козловський: У мережі ProZorro чомусь немає жодної статті витрат, які стосуються постановки і виробництва трьох номерів Джамали, тобто ні запису симфонічного оркестру, ні виробництва графіки, ні танцівників, ні виготовлення костюмів. Це і є стаття витрат, яка записана, як гонорар Джамали.

Джамала виступає на «Євробаченні» безкоштовно. А цей мільйон гривень – бюджет трьох номерів
Денис Козловський

На жаль, у нас люди, які працюють у цій сфері, не є юрособами. Оркестру, який записували, взагалі формально не існує – збірна «солянка» з найкращих музикантів, які неофіційно оформлені. Не існує ніякої юрособи, яку можна було б у систему ProZorro завести і написати, що це ось такий оркестр, а це – його гонорар. Насправді, якщо Ви поглянете на цей бюджет, побачите, що гонорару Джамали там немає взагалі. Джамала виступає на «Євробаченні» безкоштовно. А цей мільйон гривень – бюджет трьох номерів.

– Пане Воронін, представники Джамали апелювали до того, що, наприклад, минулого року конкурсант від Швеції у Стокгольмі зустрічав гостей. І, так само, переможець позаминулорічного конкурсу відкривав минулого року перший півфінал. Чому в нас усе інакше?

Ми на всі офіційні заходи звали Джамалу. Ми безмежно їй вдячні, що вона дала можливість нашій країні продемонструвати нашу єдність, силу
Кирило Воронін

Кирило Воронін: Є список усіх людей, які мають доступ до червоної доріжки. Є креативний супервайзер, який відповідав за церемонію відкриття червоної доріжки, затверджував список з колегами з Європейської мовної спілки. Тому так склалося.

Але ми на всі офіційні заходи звали Джамалу. Ми безмежно їй вдячні, що вона дала можливість нашій країні продемонструвати нашу єдність, силу і що ми можемо зробити реально класний захід європейського рівня. Як може бути конфлікт у людей, які організовують «Євробачення», і співачкою, яка це «Євробачення» нам принесла?

– Були також зауваження до бюджету, який витратили на костюми ведучих, до гонорару ведучого на червоній доріжці Андрія Джеджули. Як Ви таку дискусію оцінюєте?

Кирило Воронін: Будь-який захід, особливо такого масштабу, як «Євробачення», під собою несе якісь витрати, у тому числі на костюми, на артистів, на номери. Це загальна стаття видатків. Якщо є ведучий, то йому треба платити гроші.

Якихось нарікань щодо підготовки, проведення, реалізації конкурсу не чув
Кирило Воронін

Я спілкуюся з багатьма топ-менеджерами з Європейської мовної спілки – негативу я ще не чув. І з делегаціями спілкуюся, з пресою, з фанами. Щодня. Якихось нарікань щодо підготовки, проведення, реалізації конкурсу не чув.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG