Доступність посилання

ТОП новини

Україна б програла «Євробачення» лише в одному випадку: якби воно не відбулося – музичний критик Гаспарян


Взимку виконавчий продюсер «Євробачення» Йон Ола Санд був серйозно занепокоєний станом підготовки України і вже думав про запасні варіанти місця проведення, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода російський музичний критик Артур Гаспарян. Проте ситуація змінилася і Київ приймає пісенний конкурс. Гаспарян оцінив підготовку міста. А також висловився щодо неучасті російської конкурсантки Юлії Самойлової, якій заборонили в’їзд в Україну через відвідини окупованого Криму. Критик проаналізував шанси цьогорічних учасників на перемогу.

Тепер багато людей можуть виправдовуватися тим, що вони стежать за конкурсом «Євробачення» не тому, що їм подобається музичний формат, а тому, що ось стільки скандалів супроводжує політизованість

– Останнім часом, по-моєму, всі вже й не приховують, що стежать за «Євробаченням». «Євробаченню» вдалося зробити такий дивовижний кульбіт. Стати не тільки якоюсь музичною подією, подією музичної хроніки і конкурсом для домогосподарок, як це було прийнято вважати раніше, а ось розрісся до політичних актуальних трендів, бурхливих скандалів. Тепер багато людей можуть виправдовуватися тим, що вони стежать за конкурсом «Євробачення» не тому, що їм подобається музичний формат, а тому, що ось стільки скандалів супроводжує політизованість.

– Із лютим виразом обличчя підраховують голоси з країн, які вважають для себе доброзичливими чи ні?

– Так, це дуже великий, найбільш захопливий захід, після закінчення конкурсу, коли починається розбір польотів і аналіз ось цих ось балів – хто кому і головне, за що дав, і, як правило, останнім з аргументів «за що» є сама пісня і номер.

– Юлія Самойлова 9 травня виступила в окупованому Севастополі. Від того, що вона не братиме участі у «Євробаченні» цього року, яка зі сторін втратила найбільше?

Артур Гаспарян про ситуацію з Юлією Самойловою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Європейська мовна спілка має намір дуже серйозно розібратися з приводу всієї ситуації, яку створили Росія і Україна на «Євробаченні». Обговорюється тема запровадження санкцій проти і Росії, і України

– Я думаю всі втратили найбільше через всю цю історію, тому що вибухнув якийсь вселенський скандал, від якого постраждала головна інституція – це конкурс «Євробачення». Для конкурсу «Євробачення» дуже важлива телевізійна аудиторія, охоплення. Вони пишаються тим, що у них з року в рік зростає число телеглядачів, охоплюються нові країни. Китай зараз транслюватиме цей конкурс, Америка другий рік поспіль, приєдналася Австралія.

Європейська мовна спілка має намір дуже серйозно розібратися з приводу всієї ситуації, яку створили Росія і Україна на «Євробаченні»

І раптом такий удар, коли відвалюється, найбільша країна-учасниця «Євробачення» з, якщо не найбільшою, то дуже великою телевізійною аудиторією. Європейська мовна спілка має намір дуже серйозно розібратися з приводу всієї ситуації, яку створили Росія і Україна на «Євробаченні». Обговорюється тема запровадження санкцій проти і Росії, і України. У що це виллється, я не знаю.

Ситуація дуже неоднозначна, тому вони самі поки не розуміють, які запроваджувати штрафи. Такого ніколи не було, нікому це у голову не приходило, не було прописано чітко у регламентах конкурсу. Тобто, є якісь порушення, які чітко прописані, які можна було передбачити, але що саме такий буде вибух – ніхто не припускав. Тому вони будуть вирішувати – від грошових штрафів до відсторонення тієї чи іншої країни від участі у конкурсі взагалі на кілька років.

Я не думаю, що вони зараз будуть когось усувати, думаю, що все обмежиться грошовими штрафами

Я не думаю, що вони зараз будуть когось усувати, думаю, що все обмежиться грошовими штрафами. Вони будуть намагатися до наступного року взагалі забути всю цю ситуацію, як страшний кошмар. Наскільки мені відомо, Йон Ола Санд – виконавчий продюсер конкурсу «Євробачення» у приватних розмовах, зрозуміло, що він на сцені і зі сцени на церемонії відкриття і в публічних виступах цього не говорить. З багатьох причин, не тільки через ці російсько-українські суперечки через Юлію Самойлову, а й з багатьох інших причин називає цей конкурс найбільш жахливим, який йому доводилося переживати за всю свою практику керівництва Євробаченням. На жаль.


– Чому вона поїхала у Севастополь, що цим хотіли сказати?

Була співачка, яка записала ту саму пісню Flame is burning трошки з іншим текстом і вона повинна була їхати на «Євробачення». Але тоді, вона спокійно б приїхала і виступила, що зовсім не входило в плани Росії

– Ну, по-перше, туди поїхала не Юлія Самойлова, і не вона щось хотіла сказати. Юлію Самойлову, швидше за все, туди відправили і сказали, що їй треба щось сказати. Або не сказати, а символічно, щось продемонструвати. А символічно буде продемонструвати, як здається режисерам, вигадникам цієї бурхливої історії з Юлією Самойловою, з нещасною дівчиною-інвалідом, що її виступи у Криму 2015 року не залишаться без уваги. Це при тому, що була співачка, не буду називати її імені, в Росії, яка записала ту саму пісню Flame is burning трошки з іншим текстом і вона повинна була їхати на «Євробачення». Але тоді, вона спокійно б приїхала і виступила, що зовсім не входило, як мені здається, взагалі в плани Росії, ось просто так, спокійно, приїхати і виступити на «Євробаченні» в Києві, ще й 9 травня, як ні в чому не бувало. Ви розумієте – нічний кошмар.

У Києві всі вже забули про Юлію Самойлову, і ніхто цю тему не обговорює. Ну раз ви не пустили її до Києва – вона на зло вам виступить у Севастополі

Але Україна ще в 16-му році, коли було незрозуміло, хто переможе – Джамала або Сергій Лазарєв, чітко і прямо сказала, що ми не будемо брати участь у конкурсі «Євробачення», якщо він наступного року проводитиметься у Москві. І кожна країна, згідно з регламентом, має право брати або не брати участь у конкурсі. Просто потрібно вчасно про це заявити. Не стояло завдання просто відмовитися бо, це було б не комільфо. Значить, треба було створити певну ситуацію, в результаті якої начебто, оголосити бойкот чужими руками, що автори всього цього задуму успішно здійснили. Вони розставили прапорці, за якими всі інші просто бездоганно зіграли, і дали той результат, який хотіли у Москві. Але у Києві всі вже забули про Юлію Самойлову, і ніхто цю тему не обговорює. Ну раз ви не пустили її до Києва – вона на зло вам виступить у Севастополі.

Юлія Самойлова заспівала у День перемоги в окупованому Криму (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00


– Цьогорічного українського виконавця чули?

– О.Торвальд, звичайно, я чув. Я дуже уважно стежив за відбірковими турами, відбірковим конкурсом. Хлопці хороші і самодостатні в тій ніші в якій вони, власне, й існують, просто ця ніша ніякого стосунку до конкурсу «Євробачення» взагалі не має. Тут їм робити на цьому конкурсі «Євробачення» взагалі нічого. Результату у них не буде ніякого – це абсолютно очевидно. Треба було вже розслабиться, вже все, що могли зробили і вже Джамала з’їздила, вже перемогла. Ось це завдання максимум теж було виконано. Тобто всі виконують свої завдання по-максимуму. І тепер повинна ж країна когось виставити. Я не думаю, що навіть Меловін зараз, хоча дуже милий хлопчина, досить в актуальному такому тренді музичному працює, зміг би отримати тут якісь серйозні бали, тому, що досить сильний склад учасників. Але я ж кажу, що вже все, що необхідно, зроблено було. Ситуація навіть в чомусь нагадує 2005 рік, коли Руслана, ви пам’ятаєте, блискуче перемогла у Стамбулі і стала таким символом, не тільки символом «Євробачення», а й символом країни. Я завжди у людей питаю, ви що, хочете, щоб Україна ще раз перемогла на «Євробаченні»?

Артур Гаспарян про гурт O.Torvald
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

– Після кадрів з італійської передачі, де ведучі відправляли свого виконавця, і казали, що: «Україна програла Крим, програє і «Євробачення», змінилися настрої, вони якось впливають на голосування?

– На кожному «Євробаченні» так багато проблем. Ось в Україні, наприклад, ображаються на Росію, що ось ви нас там постійно критикуєте, в сенсі, російська преса постійно критикує, ось пишуть неправду, суцільний негатив, і тут я лечу в Київ, відкриваю українські ЗМІ. Слухайте, такого кошмару немає навіть в російських газетах на адресу України, який творився і твориться в українських ЗМІ з приводу «Євробачення». Але мабуть тут, в Києві, найцікавіше настане, коли почнуть ось ці всі бюджети аналізувати, але, з іншого боку, я не пам’ятаю жодного «Євробачення», де б то не було, де все взагалі йшло без сучка і задирки. Завжди є якісь проблеми. Все це роблять живі люди, якісь компанії, організації зі своїми бізнес-інтересами, діловими, політичними.

Я б поставив тверду четвірку. Все нормально, все у звичних трендах «Євробачення»

Що значить програла Крим і програє «Євробачення». Україна б програла своє «Євробачення» тільки в одному випадку, якщо б воно тут не відбулося, але ми сьогодні тут. Значить, Україна вже не програла «Євробачення» і ні за яких обставин, щоб там потім не спливло, які б там корупційні схеми не були в підсумку розкриті і так далі, і весь цей негатив, але, зрозуміло, що конкурс вже відбудеться, що нічого не впаде.

– Як Вам організація конкурсу, як би ви її оцінили?

– Я б поставив тверду четвірку. Все нормально, все у звичних трендах «Євробачення».

НА ТЕМУ «ЄВРОБАЧЕННЯ-2017»:

(Репетиція пісні «Time» українського гурту O.Torvald напередодні відкриття Євробачення)

(Офіційне відео пісні Time гурту О.Тorvald, який представлятиме Україну на «Євробаченні-2017»)

У проморолику «Євробачення-2017» показали український Крим

Фоторепортаж: У столиці відкрилася фан-зона «Євробачення» – Eurovision Village

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG