Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські «кіборги» закликають побратимів користуватися пільгами


Черкаси – Троє черкащан-«кіборгів», захисників Донецького аеропорту, звернулися до ветеранської спільноти із закликом зголошуватися на оздоровлення, гарантоване державою. За даними громадської організації «Черкаський правозахисний центр», ветерани Черкащини майже не користуються своїм правом на отримання пільгових медичних послуг. Приміром, в обласному центрі торік санаторно-курортне лікування отримали лише 20 осіб. Хоча, як стверджують в управлінні соцзахисту, бійці із різних причин відмовлялися самі – здебільшого через влаштування на роботу.

«Твоє здоров’я є найголовнішою цінністю для твоєї родини. Держава надає тобі можливість пройти безкоштовне обстеження стану здоров’я та пройти відповідний курс лікування. Для цього необхідно звернутися до медичного закладу та оформити документи», – звертається у відео до побратимів «кіборг» Сергій Очеретній із позивним «Камиш».

Перші кадри цього відео відзняті власноруч героями соціального ролика

Воїн користується пільгами від держави. Зокрема, медичними – раз на рік обов’язково проходить лікування у шпиталі. Сергій Очеретній сподівається, що відео допоможе ще раз нагадати ветеранам, що безкоштовними медичними послугами можна і треба користуватися.

«Зайвим нагадування ніколи не буде. Якщо постійно на щось дивишся і не знаєш, що це, то хочеться урешті-решт дізнатися. Навіть найбільшому ледарю захочеться дізнатися і подивитися. Думаю, що абсолютно усі пишуть на матеріальну допомогу до 9 травня, у соцзахист звертаються. Ну якщо ти вже у соцзахисті перебуваєш, то розпитай, дізнайся, зайди. Бо це ж у твоїх інтересах», – каже він.

Інформаційну кампанію у межах міні-проекту «Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин» правозахисники розгорнули у Черкасах, Ужгороді та Чернігові. Ролик розмістили у соціальних мережах, всеукраїнських та місцевих ЗМІ, а в Черкасах – у центрі міста на рекламному екрані.

Вирішили діяти – через відео спонукати інших АТОвців користуватися пільгами, які є нині в державі
Тарас Щербатюк

«Ми подивилися на статистику відділу соціального захисту населення департаменту соціального захисту області. Там зазначалося, що санаторно-курортне лікування отримало близько 150 осіб на всю область. І це при тому, що у нас 10 тисяч учасників АТО. Поспілкувалися із ветеранами АТО і вирішили діяти – через відео спонукати інших АТОвців користуватися пільгами, які є нині в державі», – розповідає голова ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк, який опікувався проектом.

Бійці відмовлялися від путівок здебільшого через влаштування на роботу

На сьогодні у Черкасах на обліку в єдиному державному реєстрі осіб, які користуються пільгами, є більше півтори тисячі учасників бойових дій. У профільному управлінні департаменту соцполітики Черкаської міськради опікуються професійною і психологічною адаптацією та лікуванням ветеранів війни на Донбасі.

За словами співробітниці управління Наталії Павлюкової, всі ветерани, які торік зверталися до управління щодо професійної адаптації, забажали навчатися водінню або ж змінити категорію. Хоча відповідна постанова уряду дозволяє обрати будь-яку професію.

Водночас торік лише 20 учасників бойових дій із Черкас змогли пролікуватися за пільговою програмою.

«Пропонували ми всім без виключення по черзі. Черга у нас існує, але з різних причин бійці відмовлялися – більшість через те, що влаштувалися на роботу. З цього року вони самі обиратимуть заклад, де бажають отримати лікування. Якщо заклад гарантує, що в цей час зможе прийняти АТОвця, ми укладатимемо тристоронню угоду. Якщо ж гарантовану державою вартість перевищено – а цього року це 6300 гривень – то підписуємо угоду за умови, що учасник АТО згоден доплатити», – пояснює Наталія Павлюкова.

Нині у черзі на лікування перебуває 90 осіб – це здебільшого ті самі ветерани, які не отримали можливість пільгового лікування торік. Втім, в управлінні соцзахисту прогнозують, що цього року путівки отримають також максимум 20 осіб.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG