Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Порошенко закликав «поставитися до роботи СБУ із розумінням»


Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції 14 травня 2017 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції 14 травня 2017 року

Доброго ранку!

Президент говорить

До Дня Європи президент України Петро Порошенко влаштував прес-конференцію. Наші журналісти скористались можливістю задати йому декілька гострих запитань.

Зокрема Петро Порошенко закликав «поставитися до роботи Служби безпеки із розумінням». Так він відповів на запитання журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача щодо «систематичного переслідування тих людей, які незгодні з деякими діями влади». Пізніше, після зауваження журналістки «Української правди» про те, що Михайла Ткача на допускали до приміщення на території Адміністрації президента у футболці з написом «Хто вбив Павла», президент Порошенко публічно вибачився перед ним. (Футболки з написом також вдягли журналісти «Української правди», Громадського, ATR та проекту Радіо Свобода «Настоящее Время».)

Далі президент запевнив, що знайдений журналістами свідок Устименко у справі убивства Шеремета буде допитаний.

Заявив про готовність внести зміни до Конституції щодо кримськотатарської автономії.

А також анонсував, що 30 травня в Сенаті Нідерландів відбудеться остаточне голосування щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна – ЄС.

Останній київський Ленін і нескінченний російський Сталін

«В українській столиці демонтовано останній пам’ятник Леніна. Остаточне зникнення з п’єдесталу більшовицького вождя збіглося з рішенням Європейської ради щодо надання Україні безвізового режиму з ЄС», – звертає увагу у своїй статті політичний оглядач Віталій Портников. «Втім, у той час як в Україні зникає сама пам’ять про Леніна, в Росії воскресає пам’ять про Сталіна», – продовжує він. Про спроби повернути Сталіна в історичну свідомість росіян читайте у повній версії публікації.

«Євробачення-2018» у Португалії

Переможцем міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017» став представник Португалії Салвадор Собрал із композицією Amar Pelos Dois. Він отримав 758 балів від глядачів та суддів, суттєво випередивши болгарського конкурсанта Крістіана Костова. Це перша перемога Португалії у цьому шоу. Проте Собрал сказав, що не відчуває себе героєм, адже «Євробачення» дає короткотривалу відомість. Головне – робити якісну музику і після конкурсу, упевнений він.

Втім, не обійшлось і без казусів. Так, під час виступу співачки Джамали на сцену вибіг чоловік і оголив на сцені свої сідниці. Витівку пранкера Віталія Сердюка прокоментував президент України, а міністр внутрішніх справ вирішив на цю тему пожартувати (вдало чи ні, вирішувати Вам).

#NoEurovisionFor

Та поки тисячі людей розважались на локаціях «Євробачення» у Києві, понад 40 українців перебуває у тюрмах із політичних мотивів у Росії та окупованому нею Криму, зауважують учасники акції #NoEurovisionFor. Стікери кампанії можна побачити в різних публічних місцях української столиці, окрім того її онлайн-частина триває у соцмережах. Ще один правозахисний хештег цього тижня – #ПораОтпускать. Ця акція присвячена третім роковинам арешту так званої «кримської четвірки» – Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Чирнія. Між тим, і активісти, і чиновники вказують на те, що у процесі повернення політв’язнів додому зараз триває певна «пауза».

Вірус-шифрувальник

Сили безпеки у всьому світі шукають ініціаторів глобальної кібератаки, яка вразила комп'ютери у близько 150 країнах. Україна, а також Росія і Тайвань опинилися серед найбільше уражених новим різновидом вірусу, що блокує доступ до файлів комп’ютера і вимагає викупу за розблокування. Фахівці з комп’ютерної безпеки радять встановити останні оновлення операційних систем і захисних програм. А Держспецзв’язку радить звернути увагу на рекомендації за посиланням.

«Маска для маскування переговорів»

Останнім часом світ технологій завойовують українські винаходи та компанії. Тож на завершення сьогодні про пристрій, схожий на маску, призначений для ведення конфіденційних розмов у публічних місцях. Придумали його в Україні і незабаром планують запустити в серійне виробництво. Відтак «прикриватись долонею» під час розмови вже буде не потрібно.

Бережіть таємниці!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG