Доступність посилання

ТОП новини

Кожна церква повинна поважати суверенітет України – Юрій Тимошенко


Значна частина відповідальності за війну лежить на Росії, але не вся – представник УПЦ (МП)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:44 0:00

Значна частина відповідальності за війну лежить на Росії, але не вся – представник УПЦ (МП)

Гості передачі «Ваша Свобода: Миколай Данилевич, речник відділу зовнішніх церковних зав’язків УПЦ (МП); Юрій Тимошенко, народний депутат України («Народний фронт»).

«…В Україні є загроза зовнішнього впливу та деструктивної пропаганди з використанням релігійного чинника з боку держави-агресора. Потрібне введення особливого статусу для релігійних організацій, керівні центри яких розташовані за межами України, а саме – у державі-агресорі». «Представникам релігійних громад України варто надати право свідомо обирати і вільно, без жодних перешкод змінювати підпорядкування релігійним центрам».

Саме про це йдеться у двох законопроектах, які були в порядку денному 18 травня у Верховній Раді України. Зі свого боку Українська православна церква (Московського патріархату) називає ініціативи, які пропонують народні депутати, обмеженням релігійної свободи і «церковним рейдерством». Біля парламенту відбулася акція, яку назвали «молебнем», прихильників УПЦ (МП) із закликом до народних обранців не ухвалювати такі законопроекти.

Олександр Лащенко: Пане Тимошенко, у чому суть законопроекту №4511?

Якщо запрошуватимуть «гостей» з центральної митрополії, з Росії, повинні будуть узгоджувати це, щоб не повторювалися різні, як було, хресні, а по суті «хрестові походи» в Україну з використанням «тітушок», перевдягнених «сєпарів»
Юрій Тимошенко

Юрій Тимошенко: Усі релігійні організації, які підпорядковані державі-агресору, повинні пройти перереєстрацію відповідну у Міністерстві культури. Суть перереєстрації – вони повинні давати письмове зобов’язання поважати територіальну цілісність нашої держави. У відповідь держава теж дає гарантії їхнього вільного існування в такому випадку.

Засікли постріл снайпера з дзвіниці церкви і дали з ДШК у відповідь. Чий труп вони знайшли з рушницею снайперською? Отой самий піп з тієї церкви!
Юрій Тимошенко

Якщо ж знову запрошуватимуть якихось «гостей» з центральної митрополії, з Росії, повинні будуть узгоджувати це з Мінкультом, з відповідними державними виконавчими органами, щоб не повторювалися різні, як було, хресні, а по суті «хрестові походи» в Україну з використанням «тітушок», перевдягнених «сєпарів», і багатьох дуже негативних моментів, на які раніше не зверталася увага, це все терпілося, а тут сталася війна. Якби не війна, то цього законопроекту не було б.

У нас за три роки загинули два священики. Його точно не зняли з дзвіниці, і хтось ще був поранений
Миколай Данилевич

Я наведу приклад з розповіді моїх побратимів. Селище Піски, червень 2014 року. Церква в селі. Наказ хлопцям, боронь Боже церкву не чіпати. Дочекалися «подяки». Засікли постріл снайпера з дзвіниці церкви і дали з ДШК у відповідь. Чий труп вони знайшли з рушницею снайперською? Отой самий піп з тієї церкви!

Миколай Данилевич: Ми не знаємо про цей факт. У нас за три роки загинули два священики. Його точно не зняли з дзвіниці, і хтось ще був поранений. Якщо є порушення закону, то ми виступаємо за персональну відповідальність, а не за колективну. Є Кримінальний кодекс, є СБУ. Встановили правопорушення – все, будь ласка. Але заганяти в «гетто» всю конфесію – це неправильно. Цей законопроект є дискримінаційний, оскільки дискримінує одну конфесію перед іншими конфесіями.

Так, УПЦ має зв'язок з патріархом Кирилом, з РПЦ так само, як з 15 іншими православними церквами. Але юридично центр наш міститься в Києві. І ми маємо як права, так і обов’язки перед законом України, перед державою Україна. Є юридична складова і канонічна, духовна складова. Духовно, канонічно, згідно з церковними законами, ми є частиною РПЦ, а юридично ми є незалежною церквою з центром у Києві.

Голова УПЦ (Московського патріархату), митрополит Онуфрій (Березовський) у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року
Голова УПЦ (Московського патріархату), митрополит Онуфрій (Березовський) у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року
Дискримінація у тому, що ви дасте письмове зобов’язання поважати суверенітет нашої держави? Це що, велика дискримінація?
Юрій Тимошенко

Юрій Тимошенко: Дискримінація в тому, що ви дасте письмове зобов’язання поважати суверенітет нашої держави? Це що, велика дискримінація?

Миколай Данилевич: У законі сказано, що призначення митрополита, єпископів і навіть священиків відбувається за погодженням з Мінкультом! Навіть за радянських часів такого не було. Був уповноважений у справах релігій. Був тиск неофіційний, але офіційно, в законах, цього прописано не було. Проблема законопроекту – вже навіть на офіційному рівні запроваджується «око государєво», такий «обер-прокурор» (Мінкульт – ред.)...

У війні винні всі. Винна Росія, значна частина відповідальності лежить на Росії, але не вся
Миколай Данилевич

У війні винні всі. Винна Росія, значна частина відповідальності лежить на Росії, але не вся. Винні інші закордонні і внутрішні центри. Наші священики по одну і по другу сторону. Наші священики, які служать на непідконтрольній території, кажуть: тут – свої люди, а там, в Україні, – наші люди. У них немає того розуміння, що тут є «ДНР», а тут є Україна.

Юрій Тимошенко
Юрій Тимошенко
А яким словом назвати вашого московського патріарха, який у залі Верховної Ради єдиний не встав, коли була хвилина мовчання за загиблими героями-побратимами?!
Юрій Тимошенко

Юрій Тимошенко: А яким словом можна назвати вашого московського патріарха, який у залі Верховної Ради єдиний не встав, коли була хвилина мовчання за загиблими героями-побратимами?! Я надто багато в цьому житті поховав своїх побратимів, щоб я спокійно дивився на таких, як він! Попри те, що він митрополит... Зараз ви їх (сепаратистів – ред.) захищаєте. Зараз усі ваші храми на «сєпарській» стороні переповнені пораненими, яких лікуєте, аби вони потім мали здоров’я йти і нас убивати.

У День памʼяті та примирення, 8 травня 2015 року, у Верховній Раді відбулося урочисте засідання. Президент України оголосив прізвища 21 громадянина, яким присвоєне звання Героя України, 10 із них – посмертно. Під час оголошення прізвищ у залі встали всі присутні, у тому числі і священики низки інших церков, окрім представників УПЦ Московського патріархату – зокрема й самого предстоятеля, митрополита Онуфрія (сидить, ліворуч). (Фото LB.ua)
У День памʼяті та примирення, 8 травня 2015 року, у Верховній Раді відбулося урочисте засідання. Президент України оголосив прізвища 21 громадянина, яким присвоєне звання Героя України, 10 із них – посмертно. Під час оголошення прізвищ у залі встали всі присутні, у тому числі і священики низки інших церков, окрім представників УПЦ Московського патріархату – зокрема й самого предстоятеля, митрополита Онуфрія (сидить, ліворуч). (Фото LB.ua)

І молитеся у своїх храмах за Кирила, який благословляє вбивць, посилаючи батальйони, полки й дивізії російські в Україну вбивати наших побратимів. Кирило є найбільший україножер, який тільки існує.

Миколай Данилевич: Кирило не благословляє! Кров пролилася з однієї і з другої сторони... Єдиний вихід з тієї ситуації – прощення. А раз прощення, то це питання церкви. І це має пройти певний час.

– Послухаймо автора другого законопроекту Віктора Єленського.

Дуже багато було зроблено Московською патріархією, щоб представити, російську агресію як громадянську війну в Україні, а захист українцями своєї землі як спроба «уніатів і схизматиків» побороти «святе православ’я»
Віктор Єленський

Віктор Єленський: На жаль, дуже багато було зроблено Московською патріархією, щоб представити, по-перше, російську агресію як громадянську війну в Україні, а захист українцями своєї землі як спробу «уніатів і схизматиків» побороти «святе православ’я».

– У цьому законопроекті йдеться про можливість зміни підлеглості. Так?

Миколай Данилевич: У законопроекті №4128 говориться про можливість зміни підлеглості. Ця можливість і зараз прописана в законі. Парафії, які хотіли перейти впродовж цих трьох років, а їх приблизно 9, перейшли. Але 40 парафій було захоплено силою. Ми кажемо стосовно 9 парафій: будь ласка. А коли община розділяється і починається претендування на майно... Є принцип, що може переводити з юрисдикції у юрисдикцію людина, яка себе самоідентифікує з громадою і бере участь у релігійному житті. Те ж, що я прийду у Верховну Раду і скажу: я себе ідентифікую з Верховною Радою!

Миколай Данилевич
Миколай Данилевич

Юрій Тимошенко: Законопроекти повинні бути ухвалені. У нас повинна бути одна держава, одна нація, одна мова і одна Христова віра. Але не московського підпорядкування. У єдності сила народу.

ПОВНА ВЕРСІЯ ПРОГРАМИ:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Молитви під Радою: як протестували проти «особливого статусу» Московського патріархату​

В Україні – «церковні гоніння» чи протидія впливу Кремля?​

Створення єдиної української помісної церкви є неминучим – прем’єр-міністр Гройсман

Місіонери Московського патріархату нав’язують Україні «русский мир»​

«Ми молимося за об’єднання українського православ’я» – глава УГКЦ Святослав Шевчук

Ми перейшли до Київського патріархату через антиукраїнську позицію багатьох священиків УПЦ (МП) – протоієрей Сергій Дмитрієв

«Помісна церква обов’язково буде. Процес об’єднання вже почався» – патріарх Філарет про Бога, Україну і війну

Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?

Несподівана заява Московського патріарха Кирила про українську церкву

Єдина помісна церква України. Прихильники і супротивники

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG