Доступність посилання

ТОП новини

Молитви під Радою: як протестували проти «особливого статусу» Московського патріархату


Мітинг прихильників УПЦ (МП) в Києві. 18 травня 2017 року
Мітинг прихильників УПЦ (МП) в Києві. 18 травня 2017 року

Київ – Понад тисячу людей мітингували і молились під стінами Верховної Ради проти ймовірного «особливого статусу» для Української православної церкви (Московського патріархату). Таким чином вони виступали проти ухвалення законопроектів 4128 і 4511 про релігійні організації, вважаючи їх порушенням свободи віросповідань. Автори згаданих законодавчих ініціатив натомість пояснюють їх потребами національної безпеки.

​Плакати із закликами «не гратись із вогнем» і «забрати руки від церкви» принесли на анонсовані раніше «молитовні стояння» під Верховною Радою прихильники Української православної церкви (Московського патріархату).

Одна із учасниць акції Наталія Данкевич розповіла: «Я прийшла захистити віру свою, совість свою, церкву свою українську православну. Тому що її хочуть закрити, закон такий прийняти».

Ми представляємо тисячі росіян, російське православ’я. І ми будемо його відстоювати

Також до акції долучились прибічники Російської православної церкви. Одна із них, Галина, зазначила Радіо Свобода: «Ми представляємо тисячі і тисячі росіян, російське православ’я. І ми будемо його відстоювати».

​Протест виник у відповідь на ймовірне голосування щодо двох законопроектів, внесених минулого року до Верховної Ради. Перший спрощує процедуру зміни підлеглості релігійних громад, а другий створює «особливий статус» для релігійних організацій, керованих із центру у державі-агресорі. Нею, зокрема, парламент визнав Росію.

Представники Української православної церкви (Московського патріархату) називають ці ймовірні нововведення репресіями проти православної церкви і поверненням у радянські часи. За словами речника УПЦ (МП) єпископа Климента, депутати мають понести за це відповідальність.

Це абсолютно антицерковні тоталітарні закони, які вже були у нашій державі, ми це вже проходили

«Однією рукою ці депутати скидають пам’ятника Леніну, а іншою – підписують закони, які створював Ленін. Це абсолютно антицерковні тоталітарні закони, які вже були у нашій державі, ми це вже проходили і нічого нового насправді у цих законах немає», – каже він.

Учасники акції під Верховною Радою проти законопроектів про релігійні організації
Учасники акції під Верховною Радою проти законопроектів про релігійні організації

Депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський, який разом із колегою по фракції Юрієм Бойком вийшов до протестувальників, заявив про загрозу створення в Україні умов для «релігійної війни» у разі ухвалення законопроекту.

«Крихкий міжконфесійний мир буде порушено, і почнеться громадянська релігійна війна», – прогнозує Новинський.

Єдності у ставленні до законопроектів про релігійні організації у Раді поки немає – Висоцький

Представник авторського колективу законопроекту «про особливий статус» депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Олександр Бригинець натомість називає його спробою зобов’язати релігійні організації виконувати українське законодавство і зазначає, що схожі заходи запровадили деякі інші країни, які живуть в умовах конфлікту, зокрема, Ізраїль.

Олександр Бригинець
Олександр Бригинець

Як тільки держава-окупант перестане бути окупантом, так одразу цей статус буде скасовано
Олександр Бригинець

«Насправді, як тільки війна закінчиться, як тільки держава-окупант перестане бути окупантом, так одразу цей статус буде скасовано», – обіцяє Бригинець.

Обидва законопроекти ще вранці були внесені до порядку денного Верховної Ради, однак голосувати щодо них протягом дня депутати не стали. За словами ще одного із авторів законопроекту «про особливий статус», депутата фракції «Народного фронту» Сергія Висоцького, єдності у ставленні до цих ініціатив у парламенті наразі немає.

Сергій Висоцький
Сергій Висоцький

У «Самопомочі» є зауваження щодо законопроекту про вільний перехід громад, який також нам потрібен, а у БПП є зауваження щодо законопроекту про спеціальний статус
Сергій Висоцький

«У «Самопомочі» є зауваження щодо законопроекту про вільний перехід громад, який також нам потрібен, я вважаю, а у БПП є зауваження щодо законопроекту про спеціальний статус церкви із канонічним центром у державі-агресорі, – каже депутат. – Я сьогодні говорив із представниками БПП, вони не відкидають цей законопроект, вони не кажуть, що вони не голосують, але деякі колеги з їхньої фракції попросили певний час, щоб вивчити його більш детально».

17 травня лідер Російської православної церкви патріарх Кирило звернувся до глав держав «нормандської четвірки», папи Римського та генерального секретаря ООН через «нечувану для сучасної Європи дискримінаційну правову практику щодо більшості православного населення України».

Голова УПЦ (Московського патріархату), митрополит Онуфрій (Березовський) у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року
Голова УПЦ (Московського патріархату), митрополит Онуфрій (Березовський) у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

В Україні – «церковні гоніння» чи протидія впливу Кремля?

Створення єдиної української помісної церкви є неминучим – прем’єр-міністр Гройсман

Місіонери Московського патріархату нав’язують Україні «русский мир»

«Ми молимося за об’єднання українського православ’я» – глава УГКЦ Святослав Шевчук

Ми перейшли до Київського патріархату через антиукраїнську позицію багатьох священиків УПЦ (МП) – протоієрей Сергій Дмитрієв

«Помісна церква обов’язково буде. Процес об’єднання вже почався» – патріарх Філарет про Бога, Україну і війну

Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?

Несподівана заява Московського патріарха Кирила про українську церкву

Єдина помісна церква України. Прихильники і супротивники

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Андрій Дубчак

    Засновник проєкту Donbas Frontliner.

    Розповідаю про війну на Донбасі через історії військових і цивільнихhttps://www.instagram.com/andriy.dubchak

    Фотограф. Кореспондент. На Радіо Свобода працюю з лютого 2003 року. Виконую функції редактора інтернет-сайту, займаюсь мультимедіа, SEO, фотографією, пишу. Народився 1976 року в місті Калинівка Вінницької області. Закінчив механічний факультет ВДСГІ, КПІ ФІОТ, «Журналістика цифрового майбутнього» Могилянської школи журналістики.  Лауреат конкурсу Lovie Awards у номінації Інтернет-відео за «​відео з йолки». Фіналіст конкурсу European Media Digital Award 2019 у номінації «Engagement». Золота медаль шостого міжнародного конкурсу репортерської фотографії LifePressPhoto у номінації «Гарячі новини (одиночне фото)»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG