Доступність посилання

ТОП новини

«Озброєні» не лише хітами 1980-х: як ретро-зірки з Росії повертають жителів окупованого Донбасу в СРСР


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

«Привіт» з дев’яностих і навіть вісімдесятих: у Луганську і Донецьку травень побив усі рекорди за кількістю заїжджих російських виконавців, чиї пісні вже давно перестали бути топовими і на радіо, і на телебаченні. Однак на окупованій території зірок естради з минулого приймають так, ніби вони «спалахнули» буквально щойно. Хоч насправді – всі вони давно, за оцінками експертів, згасли. Так навіщо ж їх везуть на підконтрольну угрупованням «ДНР» і «ЛНР» територію – і на свята, і в будні? І чому ті, про кого публіка майже забула, нагадують про себе гучними заявами, а не новими хітами? З’ясували журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


«Піонери! Комсомольці! Танцюємо!», – і це не восьмидесяті, це окуповані Донецьк і Луганськ 2017-го. Так вітав публіку російський співак Олександр Буйнов під час виступу на «дні народженні» угруповання «ДНР».

Валентина Легкоступова, Олександр Маршал, Маргарита Суханкіна, Олександр Буйнов – ці імена на піку слави були тридцять років тому. Як і їхні пісні: «Музика нас зв'язала», «Ягода-Малина», «Падає листя».

Це іржавий бронепоїзд, який, як співали в Радянському Союзі, стоїть на запасній колії
Андрій Орлов

«Це іржавий бронепоїзд, який, як співали в Радянському Союзі, стоїть на запасній колії. Ну, ніякі артисти», – вважає російський поет Андрій Орлов (Орлуша).

Так навіщо ж ретро-десант висадився на непідконтрольні Україні території? На забуті ритми радянської естради в першу чергу клюють ті, хто вже і так попалися на пропагандистські заклики російських ЗМІ «відродити СРСР», зауважує музичний критик Олексій Ковжун.

Олексій Ковжун, музичний критик
Олексій Ковжун, музичний критик

Якщо довго слухати «Бухгалтер, милий мій бухгалтер» і нічого більше, то симфонічний оркестр викличе когнітивний дисонанс
Олексій Ковжун

«Є інерція. Якщо я довго слухав пісню «Бухгалтер, милий мій бухгалтер» і нічого більше слухати не готовий, то симфонічний оркестр викличе когнітивний дисонанс і гостре бажання включити, власне, пісню про бухгалтера. Або запитати: а коли ж буде про бухгалтера?», – розмірковує музичний критик.

«Глядачі цих «секонд-хенд» персонажів – це перш за все люди, які застрягли в минулому. Вони щось згадують про статус, про те, як ці артисти були популярними колись, за часів їхньої молодості, коли все у них було добре. Адже це ж люди, які живуть минулим, вони хочуть повернутися в якусь імперію, в радянську свідомість», – пояснює соціальний психолог Алевтина Шевченко.

Алевтина Шевченко, соціальний психолог
Алевтина Шевченко, соціальний психолог

З чим приїхали російські ретро-зірки на Донбас?

Але виявляється, що стара естрадна гвардія на концертній передовій «озброєна» не тільки шлягерами 1980-х.

«І як тільки нас не називають: і «вата», і «рашисти», вони, су.., зовсім з глузду з’їхали » – а це вже промова зі сцени російського співака Олександра Маршала під час святкування дня утворення угруповання в Луганську.

Валентина Легкоступова, російська співачка
Валентина Легкоступова, російська співачка

Ненав’язливо незагрозливі хіти минулого перетворюються в агітаційний лейтмотив сучасного, який регулярно крутять на російському телебаченні і на місцевому – кишеньковому, підконтрольному угрупованям «ЛНР» і «ДНР».

– Народний хор луганчан! Три чотири! Музика нас зв’язала! – вигукувала співачка з Росії Маргарита Суханкіна, солістка групи «Міраж» у Луганську.

– Нас не розлучать, ні! – підхоплює натовп.

– Так і буде! Це про нас, друзі! Про Луганськ і про Росію!

«Я вітаю вас з тим, що ви – справжній російський народ!», – не стримував емоцій в угрупованні «ДНР» Олександр Буйнов.

Олександр Буйнов, російський співак
Олександр Буйнов, російський співак

Ледь не кожен заїжджий російський артист ненароком, але частіше нарочито візьме, та й замовить слівце за «русский мир».

«Луганськ і Донецьк» – це частина величезного російського світу, який зараз взагалі по всій землі!», – не втомлювався повторювати Маршал.

Коли є бюджети – завжди знайдеться виконавець
Андрій Орлов

«Те, що люди можуть освоювати бюджети – це видно: і коли будують дороги, і коли займаються пропагандою, і коли будують «русский мир». Коли є бюджети – завжди знайдеться виконавець», – зауважує російський поет Андрій Орлов (Орлуша).

Андрій Орлов (Орлуша), російський поет
Андрій Орлов (Орлуша), російський поет

Для молоді – хіти 1990-х

Якщо старшому поколінню ідеї «русского мира» доносять забуті імена 1980-х, то для місцевої молоді щосили стараються співаки трохи молодші. Хоча і не набагато – лаври популярності їм дісталися в 1990-х.

«Ось зараз практично російські люди, російський народ – це роздроблений народ. У різних державах проживають по-різному. І я переконаний, що відбудеться з’єднання російського народу», – заявив на місцевому пропагандиському телебаченні колишній фронтмен російської групи «Агата Крісті» Вадим Самойлов.

Вадим Самойлов, фронтмен російської групи «Агата Крісті»
Вадим Самойлов, фронтмен російської групи «Агата Крісті»

На окупованій території – в він частий гість. У вокаліста навіть «медаль» є – за заслуги перед угрупованням «ЛНР».

Так званий «русский мир» на непідконтрольній території просувають через найбільш різнопланових артистів.

Для пропаганди використовують усе – і агітпісні, і радянську атрибутику, і навіть гавайську укулеле. Є і ще один перевірений метод – надання «громадянства» угруповань, які в Україні визнані терористичними. Нещодавно «документ» угруповання «ЛНР» отримала російська співачка Юлія Чичеріна.

Російська співачка Юлія Чичеріна отримала «паспорт» угруповання «ЛНР»
Російська співачка Юлія Чичеріна отримала «паспорт» угруповання «ЛНР»

Втім, російські гастролери знають, на що йдуть і навіщо. «Я собі вже закрив Україну», – сказав Олександр Буйнов в одному з інтерв’ю.

«Ми – могутній Донбас
«Хунта» – нам не указ
З нами російський народ
З нами вся «Новоросія», – а це рядки з пісні російської групи «Звіробій», яка пролунала на концерті до 9 травня на підконтрольній угрупованню «ЛНР» території.

Те, що вони знамениті і співають погані пісні – ще не означає, що вони розумні. Не можна за ними йти
Андрій Орлов

«Те, що вони знамениті і співають погані пісні – ще не означає, що вони розумні. Не можна за ними йти. Це Дудар з Гаммельна, який щуролов, який вів спочатку щурів, а потім дітей. Не будьте ні пацюками, ні дітьми! Не йдіть за ними!», – каже російський поет Андрій Орлов (Орлуша).

Сліпо занурюватися в минуле і не дивитися в майбутнє – обидва ці номери на непідконтрольній території поки проходять на «ура». А значить шоу під назвою «Ностальгія за Радянським Союзом і насадження «русского мира» тривають.

  • Зображення 16x9

    Володимир Паутов

    Оператор-репортер. В новинах – з 1990-х років. Далі були телепрограми, фільми. Працював на низці найбільших українських і не тільки українських телеканалів. Люблю музику і тварин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG