Доступність посилання

ТОП новини

«Інтер» і видворення Шувалова. Це добрий крок влади України – Довженко


В Україні неодноразово відбувалися акції протесту проти політики телеканалу «Інтер»
В Україні неодноразово відбувалися акції протесту проти політики телеканалу «Інтер»

Видворення за межі України російського політтехнолога Ігоря Шувалова, якого називають негласним керівником інформслужби телеканалу «Інтер», є добрим кроком української влади. Таку думку висловив Радіо Свобода медіаексперт Отар Довженко. Але ж власниками «Інтера» з його проросійською редакційною політикою є не Шувалов, і не Кремль, а українські олігархи, зазначає Отар Довженко. За його твердженням, на четвертий рік війни Україна залишається відкритою для російської пропаганди і багатьма українськими медіа досі керують однодумці Володимира Путіна.

– Російські медіагастарбайтери – менеджери, ведучі, політтехнологи – давно вже проклали стежку в Україну – від Дмитра Кисельова свого часу до Євгена Кисельова. Російський політтехнолог Ігор Шувалов у цьому плані був довгожителем – ще під час Помаранчевої революції опоненти Шувалова звинувачували його у співпраці на Віктора Медведчука, а зараз – на Сергія Льовочкіна. Наскільки вагомим лишається вплив вихідців із Росії на медіа постреволюційної України, на четвертий рік російської агресії?

Я не хочу казати, що всі вихідці з Росії, які працюють в українських медіа, є якимись агентами Москви. Але в цілому я спокійніше почуватимуся, коли російських менеджерів в українських медіа буде менше
Отар Довженко

– Я думаю, що цей вплив трошки змінився. До того більшість цих росіян просто були цинічними найманцями, яких імпортували з є диною причиною – вони чітко виконували все, що їм казали та подекуди проявляли творчу ініціативу, наприклад, той же Дмитро Кисельов, який працював на каналі Пінчука ICTV, як ми пам’ятаємо. А зараз серед них з’явилася досить велика частка так би мовити ліберальних людей. Та деякі з них, на кшталт Євгена Кисельова чи Матвія Ганапольського тощо, позиціонують себе як ліберали і разом із тим потрапляють у медіа, що належать тим політикам, які, скажімо так, за збереження зв’язків із Росією, за відновлення таких зв’язків, які відстоюють таку проросійську позицію, наскільки це можливо. І я не знаю, чому так відбувається – де тут причина, а де тут наслідок? Цілком можливо, що власники таких ресурсів воліють наймати собі росіян, бо їм потрібна проросійська аудиторія. Це теж може бути. Але так чи інакше ми бачимо, що ці персонажі крутяться постійно навколо цих медіа. Я не хочу казати, що всі вихідці з Росії, які працюють зараз в українських медіа, є якимись агентами Москви тощо. Це не так. Тобто, є достатньо людей, які приїхали сюди, бо тут їм легше дихається, які симпатизують Україні. Але в цілому я, чесно кажучи, спокійніше почуватимуся, коли російських менеджерів в українських медіа буде менше.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

– Ця епопея з видворенням з України пана Шувалова триває вже не один рік. Чому саме зараз нарешті процес пішов?

– Саме зараз, бо саме зараз влада вчиняє чимало різних кроків, спрямованих на те, щоб віддалитися від Росії. Ми бачили кілька таких речей останнім часом…

… блокування російських соцмереж…

Я думаю, що це певною мірою забезпечує Порошенкові й компанії симпатію й підтримку електорату
Отар Довженко

– …соцмереж. Чому саме зараз, а чому б і не зараз? Я думаю, що це певною мірою забезпечує Порошенкові й компанії симпатію й підтримку того електорату, який розраховував на це, який не розумів, чому в Україні досі є наприклад «Сбербанк Росії», досі є доступ для російських пропагандистів, чому українськими медіа керують фактично чи агенти Путіна, чи однодумці Путіна і так далі. Судячи з того, що суспільство не піднімає бунти, не виходить на акції протесту, а досить спокійно це проковтнуло, вчасно це очевидно.

– Але ж опоненти Петра Порошенка й інших чинних владців критикують їх, звинувачують у певному цинізмі. Мовляв, однією рукою корисне робите (блокування російських соцмереж, політика щодо проросійських діячів в Україні тощо), а іншою деякі зв’язки з Росією, з тим же Медведчуком, не перериваєте. Ваша думка з приводу такої критики.

Той же Ющенко, який не мав бізнесу в Росії й постійно проповідував різні патріотичні, проукраїнські штуки, не спромігся розрубати майже жодної мотузки, на яких тримала нас Росія
Отар Довженко

– По-перше, ми зараз говоримо, з одного боку, про слова, а з іншого – про дії. Очевидно, що певні законодавчі рішення, спрямовані на віддалення, на дистанціювання від Росії, на зменшення залежності від неї, на вихід, скажімо так, з ментального, економічного її простору важать набагато більше, ніж припущення. В цьому сенсі мені здається, що влада поводиться адекватно. Насправді, людей потім судять все одно за тим, що вони зробили. І той же Ющенко, який не мав бізнесу в Росії й постійно проповідував різні патріотичні, проукраїнські штуки, не спромігся розрубати майже жодної мотузки, на яких тримала нас Росія…

– …згадаймо зокрема те ж саме «РосУкрЕнерго»…

– …у тому числі це, так. Мені здається, якщо цих мотузок буде розрубано ще достатню кількість, то рано чи пізно ми побачимо результат. Те, що усувають таких людей, як Шувалов, у моєму розумінні це є достатньо добре. Хоча питання ж не до Шувалова, а до його роботодавців. Так, Шувалов є людиною, котра може як належить скоординувати піар, який канал «Інтер» забезпечує. Але ж замовниками цього є не Кремль і не Шувалов. Замовниками цього є Льовочкін, Фірташ, Бойко і так далі. Вони ж то нікуди не ділися й нікуди не дінуться.

Радіо Свобода поки що не вдалося отримати коментар Ігоря Шувалова з приводу його видворення за межі України, а також коментарі з приводу закидів на адресу телеканалу «Інтер» з боку Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна, Юрія Бойка. Якщо ці та інші названі в інтерв’ю особи готові будуть надати коментарі, Радіо Свобода їх оприлюднить.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Реакція на заборону російських соцмереж. Народ не є мудрим

Українська мова і культура. Влада і бізнес досі не зрозуміли їхнє значення?

Війна між Україною і Росією. Влада в Києві досі живе дружбою «по-братськи»?

Наступна заборона торкнеться не російських ЗМІ, а проросійських сайтів в Україні – медіа-експерт

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG