Доступність посилання

ТОП новини

Трамп не підтримав Італію у намаганні повернути G8 з Росією – італійський експерт


Рим – У п’ятницю, 26 травня, на півдні Італії, на сицилійському курорті Таорміна, відбудеться саміт лідерів країн «Групи семи». З огляду на протилежні погляди окремих учасників, прогнозують складні переговори на теми безпеки, економіки, кліматичних змін і міграції. Учетверте глави економічно потужних країн Заходу збираються без президента Росії, яку вилучили з групи три роки тому за анексію Криму. За день до відкриття саміту президент США дав зрозуміти, що Москву не повернуть до елітного клубу.

Із натівського саміту в Брюсселі світові лідери переберуться на італійський острів Сицилія, де у 26 травня почнеться зустріч лідерів країн «Групи семи». У центрі уваги буде Дональд Трамп, який здійснює своє перше закордонне турне як президент США. Раніше, перебуваючи у Римі, він відхилив припущення про можливе повернення Росії до кола провідних держав світу. На переговорах з італійським керівництвом Трамп «підтвердив трансатлантичну єдність вважати Росію відповідальною за дії в Криму та на сході України». Також він наголосив на «важливості переконати Росію виконувати свої зобов’язання відповідно до Мінських угод», інформує прес-служба Білого дому.

Президент США Дональд Трамп і глава уряду Італії Паоло Джентілоні під час зустрічі у Римі 24 травня 2017 року
Президент США Дональд Трамп і глава уряду Італії Паоло Джентілоні під час зустрічі у Римі 24 травня 2017 року

З одного боку, італійський уряд завжди визнавав відповідальність Росії за порушення суверенітету України, а з іншого – дбайливо розвиває економічні відносини з Москвою та продовжує діалог стосовно Лівії і Сирії, зазначають експерти.

«Італія чинила помітний тиск, щоб Росія вже цього разу могла повернутися до формату «Групи восьми». Не вийшло. Думаю, причина в тому, що бракувало потужного імпульсу з боку США. Президент Трамп вже має проблеми щодо планів зближення з Москвою в контексті обвинувачень на ґрунті внутрішньої американської політики», – констатує в коментарі для Радіо Свобода Джермано Дотторі, викладач стратегічних студій римського університету LUISS.

Порозуміння щодо клімату

На мальовничому узбережжі Іонічного моря відбудеться насамперед знайомство з новими гравцями міжнародної політики – Дональдом Трампом та Емманюелем Макроном, президентами США і Франції. Між ними вже окреслюють можливе протистояння щодо боротьби зі змінами клімату. Французький лідер позиціонує себе як переконаний захисник довкілля. Натомість господар Білого дому висловлював раніше скептичне ставленням до цієї проблеми.

Президент США Дональд Трамп і президент Франції Емманюель Макрон мали зустріч в кулуарах саміту НАТО у Брюсселі 25 травня 2017 року
Президент США Дональд Трамп і президент Франції Емманюель Макрон мали зустріч в кулуарах саміту НАТО у Брюсселі 25 травня 2017 року

Але у Римі від Трампа не почули аргументів ні «за», ні «проти» стосовно Паризької кліматичної угоди, яку підписав його попередник Барак Обама. Господарі саміту сприйняли це як позитивний сигнал, щоб наблизитися до спільної ідеї у підсумковій декларації.

«Думаю, робитиметься багато для того, щоб пом’якшити тон між протагоністами зустрічі і не дійти до явного розколу. Вважаю, всі учасники саміту, зокрема Дональд Трамп, намагатимуться займати стриманішу позицію. Трамп уже засвідчив, що поступово відходить від своєї виборчої риторики», – зазначила для Радіо Свобода Орієтта Москателлі, редактор інформагентства AskaNews.

Разом проти терору

Рим не прагнув виносити на перший план саміту тему безпеки і боротьби з тероризмом. Італійський прем’єр Паоло Джентілоні сподівався привернути більшу увагу до проблеми міграції. I місце проведення зустрічі на Сицилії – пункту прибуття африканських біженців – ніби зобов’язувало до того. Однак терористичний напад минулого вівторка у британському Манчестері різко посилив необхідність ширшої дискусії на тему міжнародної безпеки і боротьби з угрупованням «Ісламська держава».

«З огляду на загрозу тероризму і великий інтерес до намірів Трампа щодо дій на Близькому Сході та в рамках Північноатлантичного альянсу, очевидно, що питання безпеки та боротьби з тероризмом набуде особливо значення на саміті. Але пам’ятаймо, що об’єднання «Групи семи» завжди переймалося західною економічною проблематикою. Зрозуміло, що економічні теми будуть важливішими на зустрічі в Таорміні», – зазначив експерт з міжнародних питань Джермано Дотторі.

Президент Ради ЄС Дональд Туск (л) запевнив, що має однакові з президентом США Дональдом Трампом «позиції щодо України»
Президент Ради ЄС Дональд Туск (л) запевнив, що має однакові з президентом США Дональдом Трампом «позиції щодо України»

У питаннях протидії тероризму Дональд Трамп має спільне бачення з європейцями, розповів голова Ради Євросоюзу Дональд Туск після зустрічі з американським лідером у Брюсселі. За словами очільника ЄС, розбіжності залишаються щодо змін клімату, економічної політики і частково Росії, хоча стосовно конфлікту в Україні Брюссель і Вашингтон мають однакові позиції. Отож, «як домовитися з Трампом?» – таким виглядає першочергове завдання решти учасників саміту «Групи семи» в Таорміні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG