Доступність посилання

ТОП новини

«Сафарі-парк Донбас». Як в Держдумі Росії пропонують розвивати «туризм» в ОРДЛО?


Перетворити окупований Донецьк в «постіндустріальний заповідник». Така несподівана ідея зародилася в Держдумі Росії. Куратор – російський співак і депутат Йосип Кобзон, якому СБУ заборонила в'їзд до України. У планах – переробити шахти і заводи, які зупинилися, в музеї і санаторії. Уже навіть активно кличуть туристів. Які саме «гарячі тури» пропонують росіянам кремлівські куратори угруповань «ДНР» і «ЛНР», розбиралися журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


«Йосип Кобзон в Держдумі виступив, відверто кажучи, з несподіваною пропозицією – створити на території підконтрольній «ДНР» і «ЛНР» великий туристичний кластер», – підхопили інформацію російські телеканали.

Пропозиція дійсно несподівана: російські депутати пропонують перетворити окупований Донбас в «постіндустріальний ландшафтно-рекреаційний заповідник».

Шахти Донбасу перетворити в музеї, адже вони теж – об’єкти спадщини

«Шахти Донбасу перетворити в музеї, адже вони теж – об’єкти спадщини, нехай і не культурної, а індустріальної», – йдеться в новинах російського телебачення.

Проект презентували в холі Держдуми Росії. Серед депутатів, які прийшли підтримати Кобзона – Говорухін, Зюганов і Жириновський.

«І я обіцяю одним з перших приїхати до моменту відкриття якогось об’єкта, тим більше на Донбас мені дорога відкрита», – сказав під час виступу лідер російської партії ЛДПР Володимир Жириновський.

Володимир Жириновський, лідер партії ЛДПР
Володимир Жириновський, лідер партії ЛДПР

Що Кремль може запропонувати «туристам»?

Ініціативу Кобзона підхопили деякі російські турагентства – маршрут «Донецьк нескорений» – можливість проїхатися з Ростова до окупованого Донецька, і по дорозі відвідати Саур-Могилу.

Ціна задоволення – 16 тисяч рублів або 8 тисяч гривень. Охочих відпочити за такі гроші небагато. Чи вдасться Кобзону перетворити окуповану частину Донбасу в «туристичну Мекку»?

Це говорильня Кобзона, стомленого своєю перукою, і всіх інших виплодків, які зараз перебувають у нас в Держдумі
Олександр Невзоров

«Це говорильня Кобзона, стомленого своєю перукою, і всіх інших виплодків, які зараз перебувають у нас в Держдумі, і до цього просто не треба ставитися серйозно», – вважає російський публіцист Олександр Невзоров.

Подібні проекти не змогли бути реалізованими навіть в Криму, де реально є курорти
Георгій Тука

«Подібні проекти не змогли бути реалізованими навіть в Криму, де реально є курорти, де реально можна залучати туристів», – зауважує заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

Але у творців «парку Донбаського періоду» – грандіозні плани. Вони впевнені, у зруйнованого війною регіону – необмежений туристичний потенціал.

«Взяти хоча б Азовське море в Донецькій області, або Кремінські ліси в області Луганській», – так рекламують окуповану частину Донбасу російські журналісти.

​«Що ще може привабити потенційних туристів в «ДНР» і «ЛНР»? У Донецькій області, в Соледарі, є соляне родовище, одне з найбільших і одне з найчистіших», – ще одну особливість «нового курорту» помітили в Росії.

Важливий момент – і Кремінські ліси, і соляні шахти Соледара розташовані по інший бік лінії розмежування і повністю підконтрольні Україні. Санаторій «Соляна симфонія» і зараз приймає українців, які відпочивають.

«Туристичного будь-якого маршруту, пов’язаного з «ДНР» і з «ЛНР», ми не передбачаємо. Ми працюємо тільки на території України», – запевняє директор спелеосанаторію «Соляна симфонія» Анна Цуканова.

Анна Цуканова, директор спелеосанаторію «Соляна симфонія»
Анна Цуканова, директор спелеосанаторію «Соляна симфонія»

Але пропагандистів це абсолютно не бентежить. Вони пропонують російським телеглядачам вкладати гроші в українські курорти: «Так, день, проведений в царстві солі, для дитини коштує 550 рублів, а для дорослого – на 100 рублів дорожче», – уже порахували російські журналісти.

Шукати застосування регіонам іншої країни – досить банальне російське хамство
Олександр Невзоров

«Взагалі ось ця ось манера взяти і раптом, поклавши брудні п’яти і лікті на стіл, почати шукати застосування регіонам іншої країни – це дуже в імперському дусі. Я б сказав, досить банальне російське хамство», – наголошує російський публіцист Олександр Невзоров.

Олександр Невзоров, публіцист
Олександр Невзоров, публіцист

«Так само депутати «Єдиної Росії» могли б поділити або придумати якесь призначення для одного зі швейцарських кантонів або для якоїсь провінції Італії», – додає публіцист.

Чи готовий Донбас приймати туристів?

Тим часом непідконтрольному Донецьку не до туризму – «націоналізовані» українські підприємства на ладан дихають. Працівників Донецького металургійного заводу майбутнє відверто лякає.

Якщо агломерат не підвезуть з Росії – ми знову зупинимося

«Ось те, що Захарченко каже і оголошує на всіх програмах, мовляв, завод запустили, то-то-то... У нас немає сировини, агломерату. Ось агломерат завезли – один склад, а його називається – «пшик», на тиждень роботи. І якщо його не підвезуть з Росії – ми знову зупинимося», – нарікає донецький шахтар.

Донецький шатар обурюється, що шахти зупиняються
Донецький шатар обурюється, що шахти зупиняються

В Донецьку було проведено нараду з кураторами з Росії, було прийнято рішення про фактичну ліквідацію більше десяти шахт
Георгій Тука

«За наявною у мене інформацією, в Донецьку було проведено нараду разом з певними кураторами з Росії з економічного блоку, було прийнято рішення про фактичну ліквідацію більше ніж десяти шахт. Там навіть призупинено процес відкачування ґрунтових вод», – зазначає заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

«Всі люди в простої, працює тільки «начальство» і прибиральниці», – розповідає про ситуацію в окупованому Донецьку місцева жителька.

Жителька окупованого Донецька каже, що роботи немає
Жителька окупованого Донецька каже, що роботи немає

Так, може, й справді, перекваліфікувати шахтарів і металургів в музейних працівників та екскурсоводів – це вихід?

Тільки ідіот здатен туди поїхати, в цей «туристичний кластер»
Юрій Карін

«Цю землю перетворили на полігон для російської армії. На снарядах, боєприпасах, що не розірвалися, ще багато років будуть підриватися люди. Тільки ідіот здатен туди поїхати, в цей «туристичний кластер», – зазначає експерт групи «Інформаційний спротив» Юрій Карін.

Юрій Карін, експерт групи «Інформаційний спротив»
Юрій Карін, експерт групи «Інформаційний спротив»

Перетворити Донбас на сафарі-парк – альтернатива ідеї Кобзона

Когось переодягнуть бідними лютими хохлами, когось – хоробрими «визволителями»
Олександр Невзоров

Своєрідну альтернативу «туристичному мега-проекту» Кобзона запропонував легенда російської журналістики Олександр Невзоров.

«Якщо там захочуть влаштувати парк атракціонів-розваг, то когось із донбасівців, значить, переодягнуть бідними лютими «хохлами», когось переодягнуть хоробрими «визволителями», – прогнозує Невзоров.

Бойовики чеченського батальйону «Смерть» на Донбасі
Бойовики чеченського батальйону «Смерть» на Донбасі

Після трьох років окупації Кремлю простіше перетворити захоплену територію в кривавий сафарі-парк, додає публіцист.

Возитимуть на джипах туристів, які стрілятимуть по «злим хохлам»
Олександр Невзоров

«Вони вже стільки доклали зусиль для того, щоб перетворити Донбас в таку страшну розгромлену розбиту зону, що це дійсно дуже годиться для того, щоб там возили на джипах туристів і, можливо, за окрему плату з цих джипів можна було б стріляти пейнтбольними або реальними кулями по «злих хохлах», – каже Невзоров.

У цьому гіркому жарті є частка правди. Російські військові, що заполонили Луганськ і Донецьк за останні три роки, за кремлівської легендою – «відпускники». Такі собі – «екстремальні туристи». Однак користі окупованій території це не принесло – наслідки таких туристичних проектів Москви Донбас – «розхльобує» досі.

Російський співак Йосип Кобзон (л) і ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (п)
Російський співак Йосип Кобзон (л) і ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (п)

Дізнатися, чи готує Йосип Кобзон спеціальну програму для туристів у камуфляжах в рамках гучного проекту «індустріально-рекреаційного парку», журналістам «Донбас.Реалії» не вдалося. «Він не в Москві зараз, на жаль, зараз неможливо з ним поспілкуватися», – повідомила його помічниця.

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG