Доступність посилання

ТОП новини

«Мета» безвізового режиму – перетворення українців на рабів Європи – огляд дезінформації


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Метою безвізового режиму є перетворення українців на рабів Європи; Анґела Меркель мовчить про план убивства мільйонів людей на Донбасі; Росія не може бути агресором, бо в генетичному коді росіян записано тотальне неприйняття війни. Про це та інше – у свіжому огляді дезінформації від робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків.

Існує один метод дезінформації, який мало хто наважується використовувати: поширення «фактів», які цілком і повністю суперечать істині. Проте це характерний прийом прокремлівської дезінформації, пишуть у свіжому огляді від групи зі стратегічних комунікацій East Stratcom.

«Росія загрожувала застосувати ядерну зброю? Комісія у США робить дикі твердження у прагненні наростити військову міць» – приблизно під таким заголовком з’явилась нещодавно на сайті російського телеканалу RT стаття, в якій була зроблена спроба створити враження, що Кремль ніколи б не виступив із такими погрозами.

Як пишуть у матеріалі, це не відповідає дійсності, і наводять декілька прикладів. «Я не думаю, що данці повністю розуміють наслідки приєднання Данії до системи протиракетної оборони під керівництвом США. Якщо це станеться, данські військові кораблі стануть мішенями для російських ядерних ракет», – казав свого часу, навесні 2015 року, посол Росії в Данії. Тоді ж президент Росії Володимир Путін повідомляв, що був готовий використовувати ядерну зброю, якби Росія зіткнулася з опором у відповідь на незаконну анексію Криму. А минулого року він попередив жителів Румунії і Польщі, що вони можуть виявитися під прицілом Росії, якщо розмістять на своїй території елементи американської системи ПРО.

Журналісти робочої групи наводять і інші приклади дезінформації за минулий тиждень: нещодавно в російському ток-шоу «Время покажет» пролунали твердження, які так само суперечать істині. На думку промовців цієї програми, існував якийсь план знищення російського населення у Криму, тому Росія була змушена втрутитися у 2014 році, – а зараз, як було сказано, існує план убивства мільйонів людей на Донбасі. Що ще гірше – канцлер Німеччини Анґела Меркель мовчить про це, що доводить, що вона теж в цьому бере участь.

«Насправді ж справа йде так: не було ніякого плану заподіяти зло росіянам у Криму, він існував тільки в наклепницьких дезінформаційних матеріалах прокремлівських ЗМІ. Як і немає ніякого схожого плану для Донбасу. У цьому-то і полягає причина мовчання», – мовиться у матеріалі.

Між тим Марія Захарова, речник МЗС Росії, в ефірі радіо «Комсомольськая правда» сказала, що Росія не може бути агресором, бо в генетичному коді росіян записано тотальне неприйняття війни. Однак, як пишуть автори огляду, Міжнародний кримінальний суд дотримується іншої точки зору.

Коли закони логіки не працюють

Останніми тижнями Україна залишалась у центрі уваги прокремлівської дезінформації, вважають журналісти East Stratcom. Деякі програми на російських загальнодержавних каналах були повністю присвячені Україні.

«Так, ми знову почули дезінформацію про те, що російськомовна меншина в Україні зазнає утисків, що українці – це насправді росіяни, і що союз НАТО зрежисував революцію «Євромайдану»», – мовиться у огляді.

На продовження реакції Росії на безвізовий режим між Європою і Україною Дмитро Кисельов, головний пропагандист Кремля, що включений до списку санкцій ЄС, провів «розслідування» і дійшов висновку, що метою безвізового режиму є перетворення українців на рабів Європи. Таким чином, відповідно до логіки прокремлівської дезінформації, можливість подорожувати прирівнюється до рабства.

Схожі ідеї були озвучені одним прокремлівським ЗМІ у Грузії: ЄС і США спільно «знищують» грузинську систему освіти. Це ж ЗМІ написало, що кредити і позики Світового банку і Міжнародного валютного фонду означають, що ці дві міжнародні організації поневолили Грузію.

В огляді також згадують про заяву новообраного президента Франції Емманюеля Макрона. У відповідь на запитання про те, чому журналісти російських видань RT та Sputnik не були допущені у його передвиборчий штаб, він відповів: «У мене чудові стосунки з іноземними журналістами, за умови, що вони дійсно журналісти. Політичні лідери несуть відповідальність за ухвалення рішень, вони повинні говорити правду. Коли в новинних ЗМІ журналісти поширюють наклепницькі відомості, вони вже не журналісти, а джерела впливу. У цій президентській кампанії RT і «Спутник» якраз і були такими джерелами впливу, які в деяких випадках поширювали брехню про мене і мою передвиборчу кампанію. Тому я і визнав їхню присутність небажаною».

Президент Франції Емманюель Макрон (праворуч) та президент Росії Володимир Путін. Версаль, 29 травня 2017 року
Президент Франції Емманюель Макрон (праворуч) та президент Росії Володимир Путін. Версаль, 29 травня 2017 року

Щотижня аналітична робоча група публікує «Огляд дезінформації», в якому відображає прокремлівську дезінформацію та веде акаунти, присвячені цій темі, у «Твітері» (@EUvsDisinfo) і «Фейсбуці» (EUvsDisinformation). Аналітична pобоча група зі стратегічних комунікацій East Stratcom створена верховним представником ЄС Федерікою Моґеріні в 2015 році у відповідь на запит глав держав усіх 28 країн-членів ЄС «здійснювати протидію кампанії дезінформації з боку Росії».

Завантажити таблицю із прикладами дезінформації за останній тиждень можна ТУТ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG