Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ поширили фейк: що українці нібито ризикують не отримати з-за кордону понад тисячу брендів


Українські і російські ЗМІ, з посиланням на сайт OpenDataBot, масово повідомили про нібито заборону на отримання приватними особами посилок із товарами, чиї бренди зареєстровані в митному реєстрі ДФС України. У Державній фіскальній службі України відреагували на поширене у ЗМІ таке повідомлення та бурхливе обговорення цього у соцмережах. У ДФС пояснили, що митниця затримує посилки з товарами, якщо того вимагають правовласники або їхні представники, обмеження застосовуються в разі, якщо продукція контрафактна.

Російські та українські видання поширили у середу повідомлення, що начебто українська митниця може «заблокувати» понад тисячу відомих брендів.

Наприклад, сайт російського каналу «Звезда», повідомив, що українська влада змінила митне законодавство, щоб привести його до так званих «європейських норм», у числі заходів значиться заборона на отримання приватними особами посилок із товарами, чиї бренди зареєстровані в митному реєстрі.

«У наведеному переліку значаться десятки брендів, серед них є всесвітньо відомі, в тому числі Apple, Playstation, Adidas, Coca-Cola, Lego, Samsung і багато інших. На думку авторів матеріалу, подібні заходи викличуть подорожчання в українських магазинах, зростання ризику при покупках за кордоном, а також негативно вплинуть на бізнес», – йдеться у повідомленні. Більш детальної інформації «Звезда» не подає.

Схожу «новину» подав сайт російського каналу Life.

Українські ЗМІ, із посиланням на сайт OpenDataBot, також повідомили про начебто «заборону» фізичним особам ввезення в Україну товарів, права на торговельні марки яких заявлені в митному реєстрі.

Так, сайт каналу Espreso.tv пише, що українська митниця перестала пропускати посилки з товарами, купленими в іноземних інтернет-магазинах. І що до списку торгових марок, які перестане пропускати митниця, увійшли: Adidas, Amway, Apple, Canon, Chanel, Chesterfield, Chevrolet, Chivas, Christian Dior, Coca-Cola, Contex, Dormeo, і багато інших. OpenDataBot пише, що це відбувається начебто на підставі переліку об’єктів інтелектуального права, включеного до митного реєстру.

Однак, сайт каналу Espreso також пише про затримання пакунків із товарами на українській митниці останнім часом: за останні два тижні посилки з технікою марок Meizu і Xiaomi почали зупиняти при проходженні української митниці, за заявою правовласника. Espreso посилається на AIN, де детально розповіли про те, чому, наприклад, на митниці почали затримувати посилки із Meizu та Xiomi. Покупці, які замовляли пристрої Meizu в іноземних магазинах через сайт «Розетка», зіткнулися з тим, що їхні посилки їм не приходять, і це пов'язано з неодноразовими письмовими зверненнями правовласника Meizu в ДФС України. Листи підписані Вікторією Цитович, вона раніше була директором «Цитрус Трейд», пише AIN. Зараз Вікторією Цитович вказана в митному реєстрі, як представник ТМ Meizu в Україні. За інформацією «Цитруса», вона в компанії не працює з 2011 року, але «Цитрус» і Meizu з нею співпрацюють. Також у публікації є лист, де сказано, що в березні на територію України «був ввезений контрафактний товар» і митниця не зупинила його оформлення, як повинна була зробити. Представник ТМ закликає ДФС вжити заходів з цього приводу.

При цьому, видання AIN не повідомляє про заборони або «блокування», як про це пише OpenDataBot.

У Державній фіскальній службі України категорично спростували інформацію про те, що митницям дано вказівку забороняти фізичним особам ввезення в Україну товарів, права на торговельні марки яких заявлені в митному реєстрі. «Зазначене не відповідає дійсності, оскільки митницям такі вказівки ні усно, ні письмово від ДФС не надходили», – зазначив директор Департаменту організації митного контролю ДФС Олексій Василенко.

Він пояснив, що обмеження митницями ввезення товарів відомих брендів, придбаних в іноземних інтернет-магазинах, відбувається тільки на вимогу правовласників або їхніх представників.

«Такі обмеження застосовуються тільки в разі, якщо продукція контрафактна, або якщо її походження не вдалося встановити», – пояснив Олексій Василенко.

Він також наголосив, що відповідно до Митного кодексу України, всі надходження проходять обов'язкову перевірку, а правовласнику надається можливість визначити, чи є даний товар оригінальним.

«У разі встановлення контрафактності товар не потрапляє на митну територію України. Зате, за відсутності порушень прав інтелектуальної власності правовласник інформує митницю про можливість відновлення митного оформлення такого товару».

«У більшості випадків саме так все і відбувається, і покупці отримують свій товар. Така сама процедура застосовується в Україні давно. З одного боку, вона захищає права споживачів на отримання якісного оригінального товару, з іншого боку, захищаються авторські права виробника», – повідомили на офіційному порталі ДФС України, коментуючи повідомлення поширені у ЗМІ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG