Доступність посилання

ТОП новини

Російське видання «Совершенно секретно» продовжує серію фейкових документів щодо збиття «Боїнга» на Донбасі


Російське видання повідомило, що українські прикордонники не зафіксували переміщення через українсько-російський кордон зенітного комплексу «Бук-М1». Як доказ – опублікували «документ». У державній прикордонній службі України проаналізували такий «документ» і назвали його підробкою, а публікацію – брехливою статтею. Також, вказали на граматичні й інші помилки у «документі».

31 травня російське видання «Совершенно секретно» опублікувало матеріал про трагедію рейсу MH-17 у небі над Донбасом у 2014 році. Це так звана друга частина «розслідування» цього видання. (Про фейкові документи першої частини так званого «розслідування» читайте у статті «Порція фейкових документів» – СБУ про «секретні документи» про збиття «Боїнга» у ЗМІ Росії).

Основний меседж нинішньої публікації: «Українські прикордонники не зафіксували переміщення через українсько-російський кордон зенітного комплексу «Бук-М1». Про це начебто свідчить документ, що демонструє видання.

«Так ось, лист Головного центру обробки спеціальної інформації Держприкордонслужби України робить незначною головну версію міжнародного слідства, яка вибудовувалася три роки зусиллями урядів, міжнародних чиновників, спецслужбами і тисячами диванних інтернет-активістів», – йдеться у матеріалі.

Спікер Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив, що Державна прикордонна служба дослідила представлений російськими ЗМІ «документ» і назвала це підробкою. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Слободян також вказав на помилки і ознаки порушення штабної культури, яка прийнята в документообігу відомства.

​«По-перше, документ датується 20.07.2014 року з вхідним номером «1296», хоча, згідно з номенклатурою, починаючи з червня 2014 року вхідні документи надходять в Держприкордонслужбу виключно з п’ятизначним номером», – повідомив Слободян. Він додав, що згідно пункту 23 Положення про базу даних «Відомості про перетинання державного кордону України», інформація з баз даних надається виключно про подорожуючих громадян, іноземців та осіб без громадянства, а не про перетин державного кордону транспортними засобами, а тим більше зенітними комплексами чи іншими видами озброєнь.

Держприкордонслужба повідомляє, що підпис, який поставлений у цьому «документі», не є підписом відповідної посадової особи, а представлений витяг структурного підрозділу Держприкордонслужби оформлений із абсурдними граматичними помилками та ознаками порушення штабної культури, яка прийнята в документообігу Держприкордонслужби. Наприклад: посада перед підписом написана не вірно – «Начальник Головної центру», правильно писати – «начальник Головного центру». Деяка інформація в тексті теж написана не вірно – «відомостей щодо незаконного перетинання», правильно – «відомостей щодо незаконного перетину».

Спікер ДПС України також зазначив, що у 2014 році Україна частково була позбавлена можливості контролювати пасажиро-транспортний потік через лінію державного кордону, адже Російська Федерація та незаконні бандформування утримують значну ділянку українсько-російського кордону. І на його думку, це головний факт, який розбиває будь-які намагання звинуватити Україну в трагедії з малайзійським «Боїнгом».

«І по цей час через цю ділянку тимчасово не контрольованого українськими прикордонниками українсько-російського кордону йде потік не лише мирних громадян та транспортних засобів, а й функціонують цілі транспортні артерії з переміщення російських військ, найманців, великої кількості озброєння, техніки та боєприпасів», – заявив Слободян.

Це не перша публікація російського видання «Соврешенно секретно» із так званими «документами», що «проливають світло» на трагедію рейсу MH-17. Раніше журналісти Радіо Свобода, які працюють над рубрикою «Деза», опублікували матеріал про 4 попередніх «документи», представлені виданням «Совершенно секретно», які мали грубі граматичні помилки та русизми. У СБУ на запит Радіо Свобода тоді відповіли, що це «фейкові папери».

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на Донбасі 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто перебував на борту.

Міжнародна Спільна слідча група під керівництвом прокуратури Нідерландів повідомила, що у перших попередніх офіційних підсумках розслідування встановила: зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії. За даними слідчих, місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало на момент катастрофи під контролем російсько-сепаратистських сил. Росія всі звинувачення відкидає.

Російські, а також місцеві ЗМІ на окупованій частині Донбасу масово поширювали дезінформацію про трагедію рейсу MH17.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG