Доступність посилання

ТОП новини

Залмаєв: Україна – це щит для адміністрації Трампа


США відходять від підтримки «Мінського процесу» – Тарасюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:42 0:00

Гості передачі «Ваша Свобода»: Борис Тарасюк, народний депутат України, міністр закордонних справ України у 1998-2000, 2005-2007 роках; Пітер Залмаєв, експерт-міжнародник, директор міжнародної організації «Євразійська демократична ініціатива».

Ваша Свобода | Заміна «Мінська» і зустріч Трампа з Порошенком
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Заява держсекретаря США Рекса Тіллерсона щодо того, що врегулювання на Донбасі може відбуватися і поза рамками «мінського формату», очікування зустрічі президента США Дональда Трампа і президента України Петра Порошенка, законопроект про нові, досить серйозні американські санкції проти Росії – все це робить тиждень, що закінчується, знаменним для подальших контактів Києва і Вашингтона.

Віталій Портников: Пане Тарасюк, заява Рекса Тіллерсона – це пропозиція нового формату чи просто міркування державного секретаря про те, як врегульовувати ситуацію?

Борис Тарасюк: Дуже цікава ситуація, коли США відходять від раніше оголошеної мети, а саме, підтримки «мінського процесу». Я особисто вважаю обнадійливою таку заяву, оскільки мова йде про те, що США можуть розглянути інший формат, а, можливо, й самі приєднаються. Це не виключається в заяві Тіллерсона.

Основним елементом домовленостей з президентом Трампом буде якраз ситуація в Україні і російсько-українська війна
Борис Тарасюк

У той же час відразу пролунала заява члена Комітету закордонних справ Палати представників Енджела від демократів, тобто цього не можна робити, не можна відходити від «Мінська», тому що це може дати невірний сигнал Росії. Що буде – подивимося. Особливо у світлі майбутнього анонсованого візиту президента Порошенка у Вашингтон. Основним елементом домовленостей з президентом Трампом буде якраз ситуація в Україні і російсько-українська війна.

– Пане Залмаєв, як Ви думаєте, те, що президент США готовий зустрітися з президентом України ще до того, як відбудеться його перший публічний контакт із президентом Росії, це є сигнал?

Це тріумф Банкової, тріумф української дипломатії, тріумф особисто українського президента. Це дуже знакова зустріч
Пітер Залмаєв

Пітер Залмаєв (переклад): Це сигнал. Я ще до цього дуже часто говорив: якби я був радником Трампа, то порадив би в першу чергу зустрітися з Порошенком перед зустріччю з Путіним. Крім того, маємо справу з певним контекстом зараз у Вашингтоні – скандали, які не припиняються, а щоразу посилюються, на тему ймовірних зв’язків адміністрації Трампа з російською стороною. І було призначено спецпрокурора Роберта Мюллера, серйозна фігура. З іншого боку, це тріумф Банкової, тріумф української дипломатії, тріумф особисто українського президента. Це дуже знакова зустріч.

Пітер Залмаєв
Пітер Залмаєв

Зараз мова йде про те, що Порошенко може запропонувати Трампу. Він їде не з порожніми руками, а з дуже серйозними пропозиціями, у тому числі щодо розвитку сільського господарства
Пітер Залмаєв

І той факт, що Порошенко зустрінеться з Трампом до Путіна, теж дуже важливо. Зараз мова йде про те, що Порошенко може запропонувати Трампу. Наскільки я розумію, він їде не з порожніми руками, а з дуже серйозними пропозиціями, у тому числі щодо розвитку сільського господарства. І мене обнадіює той факт, що обоє вишли з бізнесу. Президент Порошенко дуже харизматичний, особливо що стосується роботи з західними колегами. Прекрасно розмовляє англійською. Вони зможуть досягнути конкретних домовленостей.

– Пане Тарасюк, як Ви вважаєте, дійсно Україні є що сьогодні запропонувати США?

Україна може запропонувати США співпрацю в галузі енергетики – дуже перспективна сфера, США почали поставляти скраплений газ в Європу
Борис Тарасюк

Борис Тарасюк: Україні є що запропонувати, не лише сільськогосподарські продукти. Україна може запропонувати США співпрацю в галузі енергетики – дуже перспективна сфера, особливо враховуючи те, що США почали поставляти скраплений газ в Європу. Але основною темою переговорів буде українсько-російська війна, а на другому плані – американсько-українські взаємини.

– Пане Залмаєв, як Ви думаєте, що така зустріч взагалі відбудеться, що Рекс Тіллерсон говорить про нові формати щодо врегулювання донецької кризи, говорить про те, що сам підхід нової адміністрації до української кризи починає змінюватися?

Символічне хореографування зустрічі, тобто зустріч Порошенка перед зустріччю з Путіним, дуже важливе саме для Трампа
Пітер Залмаєв

Пітер Залмаєв: Все це відбувається тому, що адміністрації доводиться захищатися. Україна якоюсь мірою служить щитом потенційним для адміністрації Білого дому. Знакове, символічне хореографування зустрічі, тобто зустріч Порошенка перед зустріччю з Путіним, дуже важливе саме для Трампа. Тому переговорна позиція для української сторони є дуже важливою.

Американці зараз грають на випередження – розуміють, що «мінський формат» для них невигідний, і європейці по факту не довіряють їм у цьому форматі
Пітер Залмаєв

Щодо переформулювання самого «мінського формату» – на жаль, тут також вже йде мова не про зовсім українську сторону, а діють вже внутрішньо натовські, внутрішньо західні реалії. Після недавнього візиту Трампа у Брюссель і зустрічі на рівні глав держав НАТО європейці не довіряють Трампу, самі не хочуть і не довіряють участі Америки у форматі «Мінська». Я думаю, що ця заява Тіллерсона, яка різниться від його ж квітневої заяви, свідчить про те, що американці зараз грають на випередження – розуміють, що «мінський формат» для них невигідний, і європейці по факту не довіряють їм у цьому форматі.

– Сенат майже одноголосно проголосував за посилення санкцій проти Росії. Далі слово за Палатою представників і Дональдом Трампом, який має підписати відповідні рішення. Документ досить серйозно може позначитися на долі російської енергетики. Вже зараз він викликає певні суперечності між США і їхніми європейськими партнерами. Чи не стає знову Україна заручником боротьби і конфронтації в самому Старому світі?

«Америка понад усе» не може бути, коли Росія продовжує свою агресивну політику, незважаючи на позицію Вашингтона
Борис Тарасюк

Борис Тарасюк: Ми маємо справу з появою нового консенсусного рішення в Сенаті США. Думаю, що Палата представників також підтримає це рішення – перед остаточним голосуванням в Сенаті були консультації зі спікером Палати представників. Рішення може бути не до вподоби Білому дому, але питання: чи Білий дім наважиться заветувати його? Позиція американської адміністрації Трампа не може бути гіршою за позицію попередників. Це стратегічний, геополітичний прорахунок адміністрації Обами, яка проігнорувала свої зобов’язання перед світом як глобальна наддержава. «Америка понад усе» не може бути, коли Росія продовжує свою агресивну політику, незважаючи на позицію Вашингтона. Тому Трамп і його адміністрація зацікавлені в тому, щоб стримати Росію.

Борис Тарасюк
Борис Тарасюк

Україна дуже важлива для Америки зараз. Обидві країни є сестрами по нещастю
Пітер Залмаєв

Пітер Залмаєв: Політичний капітал Трампа тане на очах. Україна дуже важлива для Америки зараз. Тому що в якійсь мірі обидві країни є сестрами по нещастю.

Україна бореться у цій нерівній, гібридній війні проти Росії. І, як продемонстрували вибори в Америці, Америка також стала жертвою цієї гібридної інформаційної війни. Тому обом країнам є чому одне в одного повчитися.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG