Доступність посилання

ТОП новини

Україна з Молдовою впровадили спільний прикордонно-митний контроль на придністровській ділянці


Місія ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні
Місія ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні

В пункті пропуску через державний кордон «Кучурган» на Одещині митні й прикордонні служби України й Молдови почали спільно здійснювати прикордонний і митний контроль. Система запрацювала за участю президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Молдови Павла Філіпа.

Під час зустрічі з прем’єром Молдови в міжнародному пункті пропуску «Кучурган» президент України Петро Порошенко заявив, що Україна й Молдова домовилися завершити демаркацію придністровської ділянки українсько-молдовського кордону «в найкоротші терміни».

Як працюватиме спільний контроль

Рішення про пункти спільного прикордонно-митного контролю, і зокрема про перший на придністровській ділянці, ухвалили у лютому 2017 року на зустрічі в Києві голів урядів України та Молдови.

У квітні в пункті пропуску «Кучурган», що на Одещині, з цього приводу зустрічались представники прикордонних та митних відомств України та Республіки Молдова.

Після кількамісячної технічної роботи спільний контроль в пункті «Кучурган – Первомайськ» нарешті запровадили.

Це буде обмін інформацією з представниками Державної прикордонної служби України
Андрій Білобородченко

«Співробітники Прикордонної поліції (з 2012 року в Молдові контроль за державним кордоном здійснює Прикордонна поліція, підпорядкована Міністерству внутрішніх справ – ред.) на початковому етапі будуть здійснювати моніторинг перетину державного кордону громадянами, транспортними засобами. Звичайно, це буде обмін інформацією з представниками Державної прикордонної служби України», – пояснив речник Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України полковник Андрій Білобородченко.

Схема спільного контролю, запевняють прикордонники, дозволить покращити взаємодію між прикордонними та митними службами України та Молдови і сприятиме збільшенню товарообміну між двома країнами тощо.

Проект реалізовано за підтримки Європейського союзу. Контроль на кордоні буде здійснюватися спільно з Місією ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM).

Місія ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні
Місія ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні

Місія EUBAM підтримує українських прикордонників та митників в покращенні контролю кордону, згідно з найліпшими практиками ЄС
Разван Будяну

«Місія EUBAM підтримує українських прикордонників та митників в покращенні контролю кордону, згідно з найліпшими практиками ЄС. Ми спостерігаємо постійне покращення роботи прикордонників у провадженні принципів інтегрованого управління кордоном у сфері контролю кордону та слідчої діяльності», – зазначив Радіо Свобода начальник оперативного відділу Місії EUBAM Резван Будяну.

Обмін «люб’язностями»

У невизнаному Придністров’ї, сепаратистському молдовському регіоні, рішення України та Молдови про прикордонно-митний контроль назвали «провокацією, розрахованою на різкі дії у відповідь». А російська Державна дума звинуватила українську та молдовську сторони у блокаді Придністровського регіону – таку заяву депутати Держдуми Росії ухвалили 7 липня.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ України заявило, що заяву Держдуми Росії сприйняло «з подивом» і що звинувачення на адресу української та молдовської сторін, зокрема, у нібито блокаді Придністровського регіону є безпідставними.

Зменшити ризики з боку Придністров’я

Із самопроголошеним Придністров’ям Україна сусідить на понад 450 кілометрах.

Придністров’я, значною мірою російськомовний сепаратистський регіон Молдови, ще в радянські часи, 1990 року, односторонньо проголосив «незалежність» від решти Молдови.

Після короткої війни 1992 року за підтримки базованих у регіоні російських військ Придністров’я остаточно вийшло з-під контролю Кишинева. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі, але регіон має постійну й істотну підтримку Росії – економічну, політичну і військову.

Починаючи з 2014 року, Україна здійснила низку кроків щодо зменшення ризиків з боку Придністров’я. Зокрема, в новій редакції Воєнної доктрини, яку було затверджено в вересні 2015 року, йдеться про те, що російський контингент на території ПМР (експерти кажуть про наявність в ПМР – самопроголошеній Придністровській молдовській республіці на сході Молдови – близько 1,5 тисячі військовослужбовців Росії, власні збройні сили цього утворення складають принаймні 4 тисяч людей – ред.) створює загрозу національній безпеці України, оскільки може бути використаний для дестабілізації ситуації на українському півдні.

Утім, експерти вважають, що, крім військових загроз з боку ПМР, необхідно зважати й на інші – соціально-політичні, екологічні, економічні тощо. Скажімо, через територію Придністров’я проходить залізниця, яка поєднує основну територію України з її дунайськими портами (Рені, Ізмаїл ред.), а перетік електроенергії в південні райони Одеської області забезпечує Молдовська ДРЕС, розташована на березі Кучурганського лиману в самопроголошеній ПМР.

Фактором ризику для економічної безпеки залишається контрабанда. Хоча в останні роки її обсяги зменшились, констатують в Державній прикордонній службі та Місії EUBAM.

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG