Доступність посилання

ТОП новини

​Як Україна та Молдова дратують Росію


Фото Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM)
Фото Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM)

Співпраця України та Молдови дратує Росію. Спільні україно-молдовські митниці на в’їзді до Придністровського регіону Держдума Росії, як і лідери сепаратистського регіону, називають «блокадою». Київ та Кишинів заявляють про безглуздість таких звинувачень, бо економічно регіон не зазнає утисків. За твердженням експертів як з української, так і з молдовської сторони, спільний проект щодо митниць сприяє інтеграції сепаратистського регіону Молдови Придністров’я, що викликає негативні реакції в країни-агресора, Росії.

​Понад місяць працює спільний контрольно-пропускний пункт «Кучурган – Первомайськ» на молдовсько-українському кордоні на Одещині, що межує з сепаратистським регіоном Придністров’я. На українській території спільно працюють прикордонники і митники України, а також Молдови, які не мають доступу на фактично непідконтрольну Кишиневу територію сепаратистського регіону. Проект реалізовується за сприяння Місії Європейського союзу з прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM).

В результаті цього кроку має спроститися пересування товарів, машин, громадян, скоротитися час на митний контроль та транспортні витрати, пояснює посол з особливих доручень та європейської інтеграції Молдови Іону Стевіле, а головною задачею залишається боротьба із контрабандою.

Придністров’я від цього виграє, зазначає посол, бо має змогу відновити імпорт та експорт за кордон на законних підставах, для цього їм лише доведеться пройти законні процедури на митних пунктах Молдови.

Представники Придністров’я намагаються вселити страх. Все це спекуляції
Іону Стевіле

«Не дивлячись на те, що представники Придністров’я намагаються вселити страх, переконати всіх, що ситуація ускладниться, що переговорний процес із придністровського врегулюванню погіршиться, що з’явиться осередок регіональної нестабільності… Все це спекуляції. Те, що буде відбуватись насправді, дуже швидко спростує всі ці спекуляції і позитивно позначиться на регіоні», – зазначив молдовський посол раніше.

Обмінялись заявами

Держдума Росії ухвалила заяву, в якій висловлює «глибоку стурбованість» діями України та Молдови, які, за словами російських депутатів, становлять загрозу стабільності регіону, добробуту і безпеці мешканців Придністров’я.

Звернули в Держдумі увагу й на те, що слідом за Україною, яка заблокувала забезпечення через свою територію російських миротворців у Придністров’ї, державні структури Молдови перешкоджають співпраці спільних миротворчих сил із російськими військами в регіоні.

Лідер сепаратистського регіону Молдови Придністров’я Вадим Красносельський висловив вдячність російським депутатам і зазначив: «Це свідчить, що парламент Росії разом із братерським народом однаково оцінюють виклики та загрози і висловлюють свою підтримку Придністров’ю як невід’ємній частині «русского мира».

Росію дратує те, що спільні українсько-молдовські кроки прискорять інтеграцію сепаратистського регіону і Росія може втратити фактор впливу, зазначає колишній посол України в Молдові Сергій Пирожков.

Сергій Пирожков
Сергій Пирожков

Безумовно, це викликає обурення у місцевих працівників Придністров’я, бо вони звикли не підпорядковуватись офіційним структурам у Кишиневі
Сергій Пирожков

«Це наближає придністровських виробників й усіх, хто виходить за межі Республіки Молдова із продукцією чи імпортом, через оформлення на митних органах Молдови... Але безумовно, це викликає обурення у місцевих працівників Придністров’я, бо вони звикли не підпорядковуватись офіційним структурам у Кишиневі і напряму вирішувати ці питання. Це суперечить нормам міжнародного права, бо вони не мають самостійного статусу, оскільки не визнані ніким», – наголосив колишній посол.

У Міністерстві закордонних справ України висловили подив з приводу російської заяви і навели цифри щодо економічних зв’язків з регіоном.

«Експорт виробленої в Придністров’ї продукції в Україну збільшився з 51 мільйонів доларів США в 2015 році до 61 мільйона доларів США в 2016 році й продовжує зростати в поточному році», – йдеться в заяві МЗС України.

А щодо занепокоєння Росії з приводу митної співпраці, то український МЗС висловив цілковите несприйняття.

«Це рішення підтверджує дію правового поля Республіки Молдова на всій території країни. При цьому Росія постійно заявляє про свою повагу до суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова у міжнародно визнаних кордонах», – йдеться в заяві.

Переговори заради вето?

Україна закликала Росію припинити деструктивні дії та повернутися до переговорного процесу у форматі (Придністров’я, Молдова, ОБСЄ, Росія, Україна, США і ЄС) та виконати взяті на себе зобов’язання за підсумками Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року щодо виведення своїх військ із Придністровського регіону Республіки Молдова.

Саме тираспольська сторона відкидає всі спроби виходу на переговорний процес, який не відбувається вже кілька років, наголошують як у молдовському парламенті, так і в українському МЗС.

Втім, останнім часом саме Росія та Тирасполь наполягають на переговорах, зауважує політолог, старший науковий співробітник Джеймстаунського університету (США) Володимир Сокор. Саме спільні українсько-молдовські митні пости можуть бути винесені на порядок денний, вважає він, і Росія може спробувати отримати право вето.

Росії не варто втручатися в цю дискусію. Росія не має жодного суверенного права в цій зоні
Володимир Сокор

«Насправді, питання щодо введення спільного молдовсько-українського контролю на державному кордоні є суверенним правом Республіки Молдова та України. Росії не варто втручатися в цю дискусію. Росія не має жодного суверенного права в цій зоні, тому питання слід розглядати поза рамками формату «5+2», – зазначає Сокор.

На думку політолога, саме на цьому етапі не варто скликати зустріч у форматі «5+2», адже головне не формат, а зміст переговорів, наголошує він.

Придністровське питання планують обговорити зокрема на саміті Україна-ЄС, який приймає Київ 12-13 липня, зазначив у програмі Радіо Свобода Костянтин Єлісєєв, заступник голови Адміністрації президента України.

Уряд Молдови анонсував участь президента України Петра Порошенка у відкритті спільного пункту пропуску «Кучурган – Первомайськ» на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону в понеділок, 17 липня.

Із молдовського боку участь візьме прем’єр-міністр країни Павел Філіп, мовиться в повідомленні. Церемонія має початися о 14-й годині.

«Цей крок відбудеться в контексті виконання спільних домовленостей між Молдовою і Україною, в першу чергу міжурядової домовленості про організацію спільного контролю і міжвідомчого протоколу про це, які підписали обидві держави. Проект здійснюється за підтримки Європейського союзу за програмою Європейської політики сусідства і має на меті модернізувати інтегрований менеджмент кордону, він ґрунтується на європейських стандартах і найкращих практиках», – повідомила пресова служба уряду Молдови.

У програмі президента України на сайті голови держави наразі немає повідомлень про цей захід. Там на понеділок, 17 липня, анонсовано початок триденного державного візиту Петра Порошенка до Грузії.

Тим часом прес-служба Одеської обласної державної адміністрації, за повідомленнями агентств, анонсувала в неділю робочу поїздку Порошенка до цієї області на понеділок, 17 липня, без дальших подробиць.

Село Кучурган із однойменним пунктом пропуску через державний кордон із українського боку розташоване в Роздільнянському районі Одеської області і межує з Первомайськом у Молдові, в непідконтрольному Кишиневу сепаратистському регіоні Придністров’ї.

Відкриття там спільного українсько-молдовського пункту пропуску планували ще на 31 травня.

Сепаратистська влада Придністров’я, підтримувана Росією, а також сама Росія різко розкритикували плани відкриття таких спільних пунктів пропуску на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону, назвавши їх «блокадою» регіону. Київ і Кишинів відкинули ці звинувачення, наголосивши, що новий режим лише сприятиме процедурі перевезення вантажів і проїздові людей і автотранспорту.

Придністров’я, значною мірою російськомовний сепаратистський регіон Молдови, ще в радянські часи, 1990 року, односторонньо проголосив «незалежність» від решти Молдови. Після короткої війни 1992 року за підтримки базованих у регіоні російських військ Придністров’я остаточно вийшло з-під контролю Кишинева. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі, але регіон має постійну й істотну підтримку Росії – економічну, політичну і військову – і з 2013 року користується російським законодавством.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG