Доступність посилання

ТОП новини

Путін виділив по 30 копійок на кожного біженця, щоб повернути його на Донбас


Иллюстративное фото. Местные жители на окраине Донецка, 11 апреля 2017 года
Иллюстративное фото. Местные жители на окраине Донецка, 11 апреля 2017 года

Сприяти поверненню біженців, які переїхали в Росію з Донбасу з початку війни – така офіційна мета гранту Володимира Путіна. Його виграла Краснодарська організація «Центр розвитку регіону». За різними даними, на території Росії зараз перебуває близько 600 тисяч біженців з Донбасу. Сума гранту склала всього 470 тисяч рублів. Українські волонтери та експерти, які займаються проблемами переселенців, вважають, що люди повернуться додому, як тільки завершиться війна. А грант, виданий Путіним, – це спроба показати, що в Росії опікуються проблемами біженців з Донбасу, вважають експерти.

Володимир Путін виділив грант, щоб на території всієї Росії, реалізовувати програму «Репатріація біженців га Донбас». Грант складає по курсу на 3 серпня приблизно 200 тисяч гривень. З урахуванням того, що в Росії перебуває близько 600 тисяч переселенців, це десь по 33 копійки на людину. Проте, краснодарська організація «Центр розвитку регіону», яка виграла грант, заявляє, що зможе організувати повернення біженців на Донбас. У проекті дій зазначено: «Здійснення консультативного та організаційного сприяння в поверненні біженців, включаючи вирішення питань працевлаштування, інші консультаційні послуги (рекомендації по влаштуванню дітей в дитячі садки, школи та ВНЗ, взаємодії з медичними установами та інше)».

У Росії визнають, що сім’ї з Донбасу в більшості не можуть вкоренитися. Це спричиняє соціальне напруження в місцях їхнього проживання, а також є зайвою турботою для чиновників. Саме тому, а також для того, щоб показати що на Донбасі відновилася стабільність і організований цей грант, вважає політолог Олександр Клюжев. Люди зневірилися у привабливих умовах життя в Росії, але повертатися на Донбас не будуть через відсутність роботи. Гранти тут не допоможуть, вважає політолог.

Олександр Клюжев
Олександр Клюжев

Навантаження на соціальну інфраструктуру регіонів Російської Федерації є значним. Грантами Путіна цю проблему не вирішиш, власне, руками Росії створена така складна ситуація в Донецьку і Луганську
Олександр Клюжев

«Навантаження на соціальну інфраструктуру регіонів Російської Федерації є значним. Тут навіть грантами Путіна цю проблему не вирішиш, тому що, власне, руками Росії створена така складна ситуація в Донецьку і Луганську. Тому створили і мають підвищену трудову міграцію у свій бік і мають за це платити. В цьому нема нічого дивного з точки зору відповідальності того, хто спричинив цю ситуацію», – зазначає Клюжев.

Люди повернуться додому на Донбас коли Росія виведе війська, вважає координатор групи «Донбас-SOS» Ольга Гвоздєва. Виділення подібних грантів – це політична маніпуляція, мета якої показати турботу Росії про біженців, вважає громадський діяч.

«Я не бачу якогось позитиву для самих громадян, які перебувають у Росії. Якщо їм там не допомагали силами держави і зараз їм натякають, що треба повертатися туди, де йдуть активні бойові дії. Можливо, через російську пропаганду і через відсутність інформації про стан на окупованому Донбасі, люди будуть приймати це, повертатися, але потім будуть бачити, що роботи немає», – зауважує Ольга Гвоздєва.

Але медіа-гра Кремля вдалася. Про виділений грант написали багато інформагентств. В реальності, на непідконтрольному Донбасі простоюють десятки великих підприємств, борги із зарплати обчислюються сотнями мільйонів гривень. Як вирішувати ці проблеми, у проекті, який отримав грант, не вказано.

ВИПУСК ПОВНІСТЮ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG