Доступність посилання

ТОП новини

Україна святкує День Незалежності

24 серпня Україна святкує День Незалежності. Найпершим із українських міст День Незалежності розпочав святкувати Ужгород. Також відбулася і головна подія святкувань 26-ї річниці Незалежності України – військовий парад у центрі Києва. Відбувся «Марш нескорених». Згодом поліція Києва повідомила про вибух в центрі столиці та двох постраждалих. За даними МВС, лише у Києві у цей день підтримують правопорядок 4500 поліцейських і гвардійців. Радіо Свобода слідкує за ситуацією у столиці та інших регіонах України в «Живому блозі».

Поліція Києва повідомляє, що внаслідок вибуху в центрі Києва 24 серпня постраждали три людини, а не дві, як повідомляли раніше. Їх доправили до лікарні. Про стан здоров’я цих людей у поліції не інформують.

Крім того, як йдеться в повідомленні, правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею «замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Звернення Джастіна Трюдо до українців опублікували на сайті канадського уряду

«Ми святкуємо 26 років незалежності, але це важкий період був для спорту», – заявив технічний директор Федерації футболу України Олег Протасов в ефірі спільного телемарафону Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV» до Дня Незалежності України.

Країна має бути перш за все мирною, аби розвивати футбол.
Олег Протасов

«Країна перестроювалась, шукала себе, знаходила свій шлях. Від FIFA до UEFA - все господарство перейшло Росії, а нам практично з нуля все починати довелось», – Олег Протасов.

Міністр оборони США Джим Маттіс заявляє про активне вивчення можливості надання Україні летальної зброї. Він сказав про це після зустрічі з президентом України Петром Порошенком 24 серпня у День Незалежності у Києві. За словами Маттіса, після повернення до США він повідомить свою позицію щодо цього президентові Дональду Трампу.

Оборонне озброєння не є провокативним – Маттіс (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

У Києві продовжують святкувати День Незалежності.

«Україна ще має перехворіти популізмом і пережити популістичну Верховну Раду. Бо привабливим для нас є популізм про високі зарплати і пенсії», – зазначає економіст громадянської платформи «Нова країна» Андрій Длігач в ефірі спільного телемарафону Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV» до Дня Незалежності України.

Андрій Длігач
Андрій Длігач

Ключовим має стати розуміння, що головне – дати розвиватися бізнесу, наголошує економіст. Пенсіонери мають зрозуміти, що підтримуючи тих, хто розвиває бізнес, вони зможуть отримати кращі пенсії, а не іншим шляхом, додає він.

У День Незалежності родина загиблого у війні з Росією капітана Лоскота отримала його орден

На честь параду з нагоди 26-ї річниці Незалежності України президент Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героя України та удостоїв орденом «Золота зірка» Євгена Лоскота. Капітана, що загинув на шляху до Щастя. У 2014 році він зупинив рух колони російських військ, а потрапивши в оточення, останньою гранатою підірвав себе. На прощання вигукнув «Слава Україні!». Нагороду отримала мати воїна Ксенія Лоскот та його син Тарас. Порошенко особисто вручив нагороду родичам загиблого капітана. Нині в Україні налічується 42 Герої України.

Українці і Незалежність. День якої України?

Українці і Незалежність. День якої України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:41 0:00

На адресу президента продовжують надходити вітання з Днем Незалежності України від керівництва країн світу, мовиться на сайті глави держави.

Карикатура Євгенії Олійник
Карикатура Євгенії Олійник

У Криму активно відзначають День Незалежності України – Ільмі Умеров

Не згадувати про Крим – це боягузлива позиція – Ільмі Умеров (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

У Криму цього року День Незалежності України відзначають більше людей, ніж торік, розповів Ільмі Умеров один з лідерів кримськотатарського національного руху під час спільного телемарафону Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV».

Активність в цьому році помітна – повісили прапор на дроти, покладали квіти. Люди ходять в гості один до одного, відзначають, святкують. Якісь масові акції проводити нереально, тому їх немає
Ільмі Умеров

День Незалежності у Запоріжжі: військовий парад і виставка бойової техніки (відео)

Другий рік поспіль Запоріжжя відзначає День Незалежності військовим парадом за участі бійців 55-ї артилерійської бригади та двох частин Національної гвардії, що базуються у місті. На площі, де проходили урочистості, була розміщена виставка військової техніки. Також працювала пересувна експозиція національних прапорів та прапорів бойових частин із зони бойових дій на Донбасі.

Українці випускають анімаційний фільм «Мавка», що має за мету розповісти про українські традиції і легенди через сучасну анімацію. Фільм створений на основі драми Лесі Українки «Лісова пісня».

«В Україні, на жаль, подібні проекти неможливо окупити – з об’єктивних причин в нас немає стільки кінотеатрів. Орієнтація на світову аудиторію – це одна зі стратегій. Але мета – щоб наш проект, наша культура була почута і зрозуміла за кордоном», – розповідає сценарист мультфільму «Мавка» Ярослав Войцешек в ефірі спільного телемарафону Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV» до Дня Незалежності України.

Якщо порівнювати бюджет «Мавки» зі світовими, то в мультфільмі «Муана» – він 150 мільйонів доларів, в нас – 5 мільйонів, наголошує сценарист.

За допомогою мультфільму ми можемо впливати на мільйони умів. Хочеться зробити для себе, для своїх дітей, для людей навколо так, щоб пишалися нашими героями, розповідали наші міфи та казки
Ярослав Войцешек

Автори планують зробити серіал з «Мавкою», випустити футболки, ляльки, аби на прилавках поруч з «Рапунцель» стояла «Мавка», і діти хотіли гратися саме з нею, пояснює Ярослав Войцешек.

Порошенко заявив про 3 тисячі російських кадрових військових серед 39 тисяч бойовиків на Донбасі

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG