Доступність посилання

ТОП новини

Чому буксують заочні суди проти Плотницького і Захарченка?


Портрет загиблого в збитому бойовиками ІЛ-76 десантника Павла Ніконова
Портрет загиблого в збитому бойовиками ІЛ-76 десантника Павла Ніконова

Чому справи проти найодіозніших проросійських бойовиків не доходять до логічного завершення? В черговий раз не відбувся заочний суд над одним з ватажків угруповання «ЛНР» Плотницьким. Кримінальну справу на бойовика завели, зокрема, за збитий над Луганським аеропортом в червні 2014-го ІЛ-76, коли загинули 49 осіб. Відразу троє суддів взяли самовідвід. Так що ж заважає українській Феміді засудити ватажків угруповань «ЛНР» та «ДНР» – Ігоря Плотницького і Олександра Захарченка? З’ясовували журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


– Чи є в аеропорту люди, тому що там зараз літаки заходять на посадку?
– Зараз будуть збивати тих, хто злітає, і тих, хто сідає.

Червень 2014 року. Бойовики угруповання «ЛНР» Ципкалов і Плотницкий ведуть переговори про літаки з українськими десантниками. Ті летять обороняти Луганський аеропорт. Аудіозапис оприлюднила СБУ.

«Ну, всі – Дмитренко взагалі хлопчисько. Артем Скалозуб – метр дев’яносто з чимось мав зросту. Всі хлопці як на підбір були», – каже батько загиблого десантника Павла Ніконова Сергій Ніконов.

Чоловік може розповісти історію кожного загиблого в збитому ІЛ-76 бійця 25-ї дніпропетровської бригади.

Уламки збитого ІЛ-76 у 2014 році
Уламки збитого ІЛ-76 у 2014 році

За три роки судів над прямими і непрямими винними у катастрофі родичі вбитих десантників практично зріднилися. Майже всі загиблі – добровольці.

«У той день він увечері зателефонував, сказав, що ніби на Луганськ їх перекидають. Це була наша остання розмова з ним», – згадує Сергій Ніконов.

Сергій Ніконов, батько загиблого десантника
Сергій Ніконов, батько загиблого десантника
Колегія суддів приходить до висновку про неможливість брати участь у розгляді цієї справи та прийнятті рішення про самовідвід

Генпрокуратура порушила проти ватажка бойовиків угруповання «ЛНР» Плотницького кримінальну справу – за той самий збитий ІЛ-76. Але суд не відбувся вдруге поспіль: «Колегія суддів приходить до висновку про неможливість брати участь у розгляді цієї справи та прийнятті рішення про самовідвід», – так заяву зробили судді.

Військових судити можна. А коли дійшла справа до сепаратистів, вони чомусь взяли самовідвід
Віталій Погосян

Представники родичів загиблих десантників рішенням суддів Бабушкінського районного суду в Дніпрі обурені.

«Військових судити можна. Навіть генерала Назарова можна судити, так? А коли дійшла справа до сепаратистів, вони чомусь взяли самовідвід», – обурюється адвокат потерпілих Віталій Погосян.

Віталій Погосян, адвокат потерпілих
Віталій Погосян, адвокат потерпілих

Але судді виправдовують своє рішення технічними проблемами.

Якби вони цього не зробили, то яким би не було ухвалене ними рішення, воно підлягає скасуванню
Юрій Селіщенко

«При призначенні справи системою документообігу було допущено цілий ряд помилок. В цьому випадку судді зобов’язані зробити самовідвід. Чому? Тому що якби вони цього не зробили, то яким би не було ухвалене ними рішення, воно підлягає скасуванню», – пояснив спікер-суддя Бабушкінського районного суду міста Дніпра Юрій Селіщенко.

Юрій Селіщенко, спікер-суддя Бабушкінського районного суду міста Дніпра
Юрій Селіщенко, спікер-суддя Бабушкінського районного суду міста Дніпра

Та батьки загиблих десантників рішення суддів по-людськи не розуміють.

Це до такої міри прикро – покласти таких бійців

«Це до такої міри прикро – покласти таких бійців, які були в 2014 році хоч якось навчені. І просто відпустити під ракети. І взагалі, Плотницького не судити!», – обурюється батько загиблого десантника.

Загиблі десантники в збитому ІЛ-76
Загиблі десантники в збитому ІЛ-76

Чому ж українська Феміда не може засудити бойовиків навіть заочно?

Юрист із Луганська Ігор Чудовський сам постраждав від рук угруповання «ЛНР» – за проукраїнську позицію його викрали бойовики і фактично розстріляли в упор. Але адвокат вижив. І зараз стверджує: заочно судити проросійських бойовиків – юридично неправильно.

За проукраїнську позицію Чудовського викрали бойовики і фактично розстріляли в упор
За проукраїнську позицію Чудовського викрали бойовики і фактично розстріляли в упор

«Заочне засудження – норма нова, вона була введена зміною в Кримінальний процесуальний кодекс в березні 2017 року. Практики ніякої, вона буде напрацьовуватиметься. І ставлення Європейського суду з прав людини неоднозначне до такої практики», – пояснює Чудовський.

Не можна заочно судити особу, яка перебуває на території України
Ігор Чудовський

Юрист стверджує: така норма суперечить Конвенції з прав людини. І судді просто бояться брати участь в таких кримінальних справах.

«Не можна заочно судити особу, яка перебуває на території України», – зауважує адвокат.

Ігор Чудовський, юрист із Луганська
Ігор Чудовський, юрист із Луганська

Тим часом Генпрокуратура України проводить слідство щодо цілої низки одіозних бойовиків – в українські суди передадуть справи проти Захарченка, Гіркіна, Пушиліна та інших.

Після оголошення вироку представників угруповань «ЛНР» та «ДНР» оголосять в розшук. Шансів, що гучні заочні, але з юридичної точки зору неоднозначні, справи доведуть до кінця, небагато.

Ми будемо постійно битися за цих хлопців
Сергій Ніконов

І все ж родичі загиблих десантників збираються боротися за справедливість.

«Нехай вони не думають – ні судді, ні президент – ніхто, що це просто так зійде самопливом. Поки ми живі, цього ми зробити не дамо. Ми будемо постійно битися за цих хлопців», – наголосив Сергій Ніконов.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG