Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи на Вінниччині. Живий блог

Спочатку з Калинівки евакуювали лікарню, потім уже мешканців, передає з місця подій журналіст Радіо Свобода Андрій Дубчак. За його словами, спочатку евакуація була стихійна, пізніше підтягнулись силовики.

Сильно постраждали район Пархоменка, район Машинобудівників та село Павлівка, але навіть у центрі Калинівки видно вибиті шибки, зазначає журналіст.

Ймовірно, каже Дубчак, розривались танкові снаряди і снаряди від «Градів».

Ефір слухайте → тут

Андрій Дубчак, архівне фото
Андрій Дубчак, архівне фото

Журналіст Радіо Свобода Андрій Дубчак стрімить із центру Калинівки.

«Періодично щось літає. ДСНС знаходить снаряди, що не розірвались, і намагається їх знешкодити. Відомо, що це – снаряди від «Граду». Це те, що я чув», – каже він.

Поліція говорить вже про 30 тисяч евакуйованих.

Для людей, які евакуювались із небезпечної зони і приїхали до Вінниці, діють пункти, де ті можуть зупинитися і отримати допомогу.

​МВС пише, що продовжує мобілізовувати ресурси для ліквідації пожежі.

Окрім ДСНС та поліції, залучена також Нацгвардія.

Співробітниця Вінницької обласної ради Ірина Ярошинська повідомляє про продовження евакуації людей із небезпечної зони.

​До вивезення людей активно залучаються мешканці сусідніх населених пунктів, каже чиновниця.

За її словами, із Козятина евакуйованих направляють автобусами до Вінниці. У місті розгорнуті пункти допомоги.

Через ситуацію у Калинівці на Вінничині зупинено роботу трьох газорозподільних станцій, повідомив радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Максим Білявський.

«На транзит ситуація не впливає, кільцева схема газопостачання обласного центру дозволяє повністю забезпечувати мешканців блакитним паливом», – запевняє він.

Станом на ранок 27 вересня на складах зброї в Калинівці немає ознак збільшення масштабів пожежі, повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій в ефірі телеканалу «112. Україна».

«Ми бачимо картинку, підняли квадрокоптер. Інтенсивність вогню стала меншою. Відбувається розгортання чотирьох танків, які будуть входити до зони, що охоплена найбільшим вогнем», – вказав Коровій.

Він озвучує дані про двох травмованих людей внаслідок вибухів (у ДСНС є дані про одну постраждалу).

Як повідомляє Державна служба із надзвичайних ситуацій, зараз на Вінниччині поблизу Калинівки перекрито рух всіх видів транспорту, у тому числі:

- автотранспорту на автодорозі Житомир – Могилів – Подільський;

- залізничного транспорту на перегоні Сосенка – Калинівка Південно-Західної залізниці;

- повітряного транспорту в радіусі 50 кілометрів від м. Калинівка.

Відключено лінії електропередач Калинівка – УкрФлора та Калинівка –Лаврівка. Відключено газопостачання сіл Дорожнє, Медвідка та Лаврівка.

За попередньою інформацією ДСНС, внаслілок вибухів у Калинівці травмована 1 особа. Постраждалу у стані середньої тяжкості госпіталізовано до Вінницької Центральної районної лікарні.

Рятувальники ліквідували загоряння 4 житлових будинків, що виникло внаслідок влучання боєприпасів. Станом на 06:00 евакуйовано близько 24 000 чоловік, вивезення людей триває. Здійснено оповіщення жителів м. Калинівка та населених пунктів в 10-кілометровій зоні (Павлівка, Медвідка, Дорожне, Сальнік, Стрижавка).

Розміщення евакуйованого населення здійснюється у Вінницькій районній лікарні (м. Вінниця).

Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що під евакуацію потрапила територія радіусом 5 км від складів, тобто це – сама Калинівка і кілька сіл, розташованих поряд. За його словами, Вінниці вибухи боєприпасів не загрожують.

Водночас, він повідомив про облаштування в обласному центрі пунктів для евакуйованих людей.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 27 вересня заявив, що серед версій причин вибухів на складах зброї у Калинівці «ймовірно, йдеться про зовнішні чинники». Так урядова прес-служба передає слова Гройсмана, який перебуває на Вінниччині.

«Втім, це будуть коментувати компетентні органи. Зараз головне – потурбуватися про безпеку людей і максимально швидко подолати наслідки події», – відзначив прем’єр.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін заявив, що евакуація із Калинівки триває. За його словами, у патрулюванні міста задіяно 239 поліцейських.

«Обстановка повністю під контролем , підтверджених фактів мародерства не зафіксовано», – повідомив Аброськін.

Упродовж ночі з селища міського типу Калинівка та прилеглих сіл Вінницької області, де ввечері 26 вересня стали вибухати склади зі зброєю, евакуйовані близько 28 тисяч людей. Про це близько 6:00 27 вересня повідомила Національна поліція України.

За даними поліції, повідомлення про потерпілих не надходили.

Кореспондент Радіо Свобода повідомляє, що вибухи в Калинівці чути досі (станом на 06:35)

Волонтер організації "Автоєвросили Вінничини" Ігор Рум'янцев у розмові Радіо Свобода повідомив, що вибухи в Калинівці й далі збільшуються за інтенсивністю: "Вибухи стають гучнішими. По Калинівці постійно їздять автомобілі швидкої допомоги. На виїзд із міста автомобілі пропускають, а з в'їздом є складнощі – пропускають переважно спецтранспорт та волонтерів. Є також проблема із селом, яке розташоване поблизу Калинівки – Сальник. Звідти людей досі не почали евакуйовувати, тому ми, силами волонтерів, зараз направляємо туди автомобілі. Поки вони їздять вулицями та сигналять, аби люди виходили з домівок та готувались до евакуації"

Як об'їхати Калинівку та прилеглі перекриті ділянки на Вінниччині? Поради від Служби автомобільних доріг у Вінницькій області:

У Вінницькій облраді повідомляють, що для всіх мешканців Калинівки, Сальника і Павлівки організована евакуація.

«Пункт збору № 1: площа біля Калинівського технологічного технікуму. Пункт збору № 2: район Будинок культури. Пункт збору № 3: с. Сальник в будинку культури. Пункт збору № 4: в с. Павлівка в будинку культури. Прохання мешканців організовано прибути до пунктів збору до моменту прибуття транспорту перебувати у сховищах», – повідомляє речниця Вінницької облради Ірина Ярошинська.

Жителі Калинівки намагаються координуватися через місцеві групи в соцмережах:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG