Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи на Вінниччині. Живий блог

У соцмережах, тим часом, поширюють фото наслідків вибухів у Калинівці на Вінниччині.

На даний час на території військового складу відбувається детонація боєприпасів інтенсивністю 3 вибухи за хвилину, інтенсивність знижується, повідомила співробітниця Вінницької обласної ради Ірина Ярошинська.

За її даними, для проведення розвідки та гасіння пожежі залучено два протипожежні танки та засоби повітряної розвідки.

За даними комунальних служб, досі в області відключені лінії електропередач 110 кВт Калинівка-УкрФлора та Калинівка-Лаврівка та газопостачання сіл Дорожнє, Медвідка та Лаврівка.

КП «Вінницяоблводоканал» проводять заходи з укриття та евакуації контейнерів з хлором в безпечне місце.

У СБУ визнали, що на Вінниччині дійсно мали відбутися планові навчаннях за участі СБУ, Нацполіції, Нацгвардії, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Збройних сил, прикордонників, інших регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом, органів влади і самоврядування, загонів територіальної оборони.

Але антитерористичні навчання на об’єкті енергетики у Вінниці припинені у зв’язку з вибухами на військових складах у Калинівці Вінницької області, повідомляє Служба безпеки України.

Вибухи на складах з боєприпасами на Вінниччині (відео з дрона)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

«Боєць з одного із блокпостів встиг повідомити про дивний звук», – радник президента України волонтер Юрій Бірюков висловив ще одну версію щодо можливого займання у Калинівці, у якій фігурує безпілотник.

Деякі користувачі соцмереж ось так зафіксували нічні вибухи у Калинівці.

Евакуйовані жителі Калинівки на Вінниччині забезпечені всім необхідним, повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Він подякував всім небайдужим громадянам, які взялися допомагати постраждалим від вибухів.

До речі, а як Ви оцінюєте інцидент на Вінниччині?

Чому це трапилось?

«Укрзалізниця» разом з ДСНС для роботи у Вінницькій області з метою локалізації пожежі на військових складах, розташованих неподалік міста Калинівка, підготували три пожежні потяги. Про це повідомляється на сайті Міністерства інфраструктури.

Окрім того, за даними міністерства, вже готові пасажирські поїзди для подальшої евакуації населення з місця надзвичайної події.

У Reuters опублікували відео вибухів на складах у Калинівці.

Вінниччина. Відео вибухів на артилерійських складах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

На Вінниччині організували штаб відновлення, який буде допомагати із розмінуванням і поверненням Калинівки до нормального життя, заявив на засіданні уряду прем'єр Володимир Гройсман.

За його словами, для цього із резервного фонду бюджету буде виділено 100 мільйонів гривень – як на ліквідацію наслідків нещодавньої пожежі у Балаклії на Харківщині.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Військова прокуратура Центрального регіону України внесла відомості про вибухи на складах озброєнь у Калинівці Вінницької області до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Підозрюють диверсію.

За даними прокуратури, 26 вересня 2017 року на майданчику зберігання боєприпасів однієї з військових частин дислокованої у Вінницькій області сталися неконтрольовані вибухи снарядів калібрів 122 і 125 міліметрів.

Тим часом, поки немає офіційних висновків, у мережах ширяться версії щодо причин займання на складах боєприпасів на Вінниччині.

Зокрема, доброволець Аміна Окуєва написала, що найімовірнішою з них вважає диверсію.

Через ситуацію у Калинівці на Вінниччині «Укрзалізниця» змінила маршрут 47 пасажирських потягів, повідомляється на сайті уряду.

Їхній час затримки в дорозі складе до понад 5 годин, а окремих потягів – до 8 годин, попереджають чиновники.

Евакуйовані працівники 6 залізничних станцій: Сосонка, Варшиця, Калинівка-1, Калинівка-2, Гулівці, Холонівськ, а також персонал роз’їзду Сальницький.

Решта змінених маршрутів – тут.

Президент Петро Порошенко заявив про рішення скликати військовий кабінет за участі прем'єр-міністра, секретаря РНБО, міністра оборони, начальника Генштабу, голови СБУ, а також керівництва Нацполіції, Нацгвардії та Служби надзвичайних ситуацій одразу після їхнього повернення з Вінниці.

На підмогу колегам на Вінниччину приїхали також поліцейські із інших регіонів.

Місцеві активісти говорять про продовження вивезення місцевих із небезпечної зони навколо складів боєприпасів.

Інші поширюють правила безпечної евакуації.

Тим часом, як пише антикорупційний активіст Олексій Хмара, через зміну руху залізничного транспорту багато людей не можуть потрапити додому.

Генеральний штаб Збройних сил України заперечує чутки про наявність хімічних озброєнь на складах, які горять у Вінницькій області.

Це вже четвертий останнім часом інцидент із вибухами на складах, каже в ефірі Радіо Свобода екс-керівник зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

«Чотири дні тому співтовариство військових – це ЗСУ, СБУ, громадські організації звернулись до керівництва держави і до військових щодо складів. … (Запропонували – ред.) вісім заходів, які треба зробити, щоб не допустити вибухів. Нічого не зроблено», – зауважує він.

Микола Маломуж
Микола Маломуж

Ефір можна слухати → тут.

Площа займання складає близько 10% від загальної площі арсеналу у Калинівці, а у половині із охоплених вогнем сховищ боєприпаси були відсутні, сказав в ефірі Радіо Свобода речник Генштабу Збройних сил України Богдан Сеник.

Ефір можна слухати → тут.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG