Доступність посилання

ТОП новини
Мітинг біля Верховної Ради в Києві, 18 жовтня 2017 року
Мітинг біля Верховної Ради в Києві, 18 жовтня 2017 року

Протести під Верховною Радою: як це вплине на політичну реформу. Живий блог

Кілька сотень людей мітингували 18 жовтня біля будівлі Верховної Ради в Києві, вимагаючи скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд і внести зміни до виборчого законодавства.

18 жовтня під будівлею Верховної Ради у Києві продовжилась політична акція з вимогами скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд і внести зміни до виборчого законодавства. У ній взяло участь кількасот людей.

Напередодні, 17 жовтня, в рамках цього протесту відбулися сутички та штовханина, кілька людей постраждали.

Протестувальники виставили свій кордон. Він охороняє їхній наметовий табір від правоохоронців.

Кореспондент Радіо Свобода Євген Солонина про пропускний режим в урядовому кварталі:

Намети під Радою: спосіб вирішення чи створення політичної кризи?

Учасник програми «Ваша Свобода»: Віктор Чумак, народний депутат України (позафракційний); Андрій Тетерук, народний депутат України («Народний фронт»)

Правоохоронці під Верховною Радою.

Радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк про дії правоохоронців 17 жовтня під парламентом: «Жодних перепон, жодних обмежень громадянам щодо участі в акції протесту під ВР підрозділи МВС не здійснювали. Навпаки, було цілковите сприяння у прагненні висловити своє конституційне право. Всі заходи безпеки, що були впроваджені, спрямовані виключно на захист життя, прав і свобод самих мирних громадян, учасників мітингу. Це було зумовлено і оперативною інформацією щодо можливих провокацій із застосуванням зброї та вибухівки».

За його словами, правоохоронці «діяли професійно, максимально стримано і коректно» щодо мітингувальників.

Він також наголошує, що «ніякі силові сценарії щодо знесення наметів або будь-яких інших мирних форм протесту застосовуватися не будуть».

Наживо з-під Верховної Ради

Військовий оглядач Юрій Бутусов про «проблеми і парадокси» акції під Радою: «Мітинг 17 жовтня показав гострий дефіцит в суспільстві мобілізуючих проектів, які б вели суспільство визначеним шляхом. Суспільство має залучатися до розвитку країни, порядок денний повинен бути набагато ширшим. Без визначення чіткої стратегії дій, прив'язаної до інтересів провідних соціальних груп, знизити турбулентність політики неможливо».

Активіст «Автомайдану» Віталій Уманець про перекриття доріг в урядовому кварталі військовими вантажівками: «Такими діями влада ще більше налаштовує людей проти себе».

Депутат від «Блоку Петра Порошенка»​ Світлана Заліщук про акцію під Верховною Радою: «Це не передвиборчий мітинг, ультиматум парламенту чи захоплення влади».

Нацгвардія, поліція та пожежники з вогнегасниками. Журналіст Радіо Свобода в Україні Крістофер Міллер показує, як охороняють парламент.

Спікер парламенту Андрій Парубій, а також депутати від «Народного фронту», «Самопомочі» і «Радикальної партії» висловили свою позицію щодо мітингу, який відбувається під Радою.

Народні депутати коментують мітинг під Радою (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Лаконічно про ситуацію під парламентом від громадського руху «Чесно».

Кількасот протестувальників, намети та поліція. Так зараз виглядає територія навколо Верховної Ради, передає кореспондент Радіо Свобода Євген Солонина.

Під Верховною Радою мітингувальники організували польову кухню.

Поліція заявляє про посилений контроль у центрі Києва.

За порядком в урядовому кварталі столиці України 18 жовтня стежитимуть близько трьох тисяч поліцейських і військовослужбовців Національної гвардії України. У залежності від ситуації, кількість правоохоронців може змінюватися.

Депутат з «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв вказує на те, як ЗМІ Росії висвітлюють протести 17-18 жовтня.

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Михайло Кобцев опублікував це фото із запитанням: «А де ж протестувальники?».
З даними МВС, вранці під Радою продовжували мітингувати 200 людей.

Депутати пішли на 30-хвилинну перерву.

Слідкувати за засіданням Верховної Ради та ситуацією біля будівлі парламенту можна наживо.

Депутат Сергій Лещенко, який підтримує мітингувальників, вважає невиправданими посилені заходи безпеки у Києві у ці дні.

Ось що думають про роботу силовиків читачі Радіо Свобода у твіттері:

Журналіст Радіо Свобода Мар'ян Кушнір веде стрім політичної акції під парламентом.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG