Доступність посилання

ТОП новини
Мітинг біля Верховної Ради в Києві, 18 жовтня 2017 року
Мітинг біля Верховної Ради в Києві, 18 жовтня 2017 року

Протести під Верховною Радою: як це вплине на політичну реформу. Живий блог

Кілька сотень людей мітингували 18 жовтня біля будівлі Верховної Ради в Києві, вимагаючи скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд і внести зміни до виборчого законодавства.

18 жовтня під будівлею Верховної Ради у Києві продовжилась політична акція з вимогами скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд і внести зміни до виборчого законодавства. У ній взяло участь кількасот людей.

Напередодні, 17 жовтня, в рамках цього протесту відбулися сутички та штовханина, кілька людей постраждали.

Журналіст Радіо Свобода Мар'ян Кушнір повідомляє про те, що народний депутат від Самопомочі» Семен Семенченко заявляє, що «прихильники акції під ВР захопили облдержадміністрацію на Волині».

Сутички, штовханина, спроба знести намети протестувальників та затримання частини з них. Так виглядали 18 жовтня протести під Верховною Радою у Києві, організовані опозиційними партіями та громадськими рухами.

Активісти вимагають якнайшвидшого створення антикорупційного суду, створення пропорційної виборчої системи за відкритими списками та скасування депутатської недоторканності.

Утім, до цих питань парламент готовий взятися у четвер, 19 жовтня, лише після голосування за медичну реформу. Протестувальники ж планують лишатися в наметах біля парламенту до повного виконання їхніх вимог.

Акція під Радою насправді на підтримку коаліції і Порошенка – таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив народний депутат від БПП Віктор Чумак.

«Це мітинг на підтримку коаліції і Петра Порошенка – за підтримку норми в коаліційній угоді 2014 року щодо ухвалення нового виборчого законодавства, пропорційної системи з відкритими списками не пізніше першого кварталу 2015 року, пункту передвиборчої програми Порошенка «Жити по-новому»: «Зроблю все можливе і неможливе, щоб позачергові вибори до Верховної Ради 2014 року відбувалися за новою пропорційною системою з відкритими списками», – пояснив він.

За інформацією кореспондент Радіо Свобода Євгена Солонини, який наразі перебуває в урядовому кварталі, протестувальників під будівлею парламенту більшає.

Група депутатів прийшла до Адміністрації президента для зустрічі з Петром Порошенком, однак, за словами депутата від БПП Сергія Лещенка, «перший заступник голови АП Віталій Ковальчук повідомив, що готові прийняти лише трьох депутатів – без Левченка і Дерев‘янка».

«Ми не вважаємо можливим брати участь в такій зустрічі без колег», – додав депутат.

Раніше у АП повідомляли, що президент готовий віч-на-віч зустрітися з учасником акції протесту біля будівлі Верховної Ради, народним депутатом від фракції «Блок Петра Порошенка» Мустафою Найємом.

Аміна Окуєва про те,чи бере участь добровольчий батальйон імені Джохара Дудаєва у подіях під Верховною Радою: «Категорично заявляємо, що ніхто з учасників батальйону імені Джохара Дудаєва не бере участь в цьому протистоянні ні на одній зі сторін і не братиме участі за жодних обставин».

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомляє, що ця організація «не має жодного відношення до мобілізаційних наметів на Грушевського»: «Ми не були свідками подій, що сталися сьогодні ввечері під ВР».

За його словами, «ескалація конфлікту з обох боків зводить діалог між протестуючими та владою в глухий кут і не сприяє виконанню поставлених вимог».

Люди, що стоять під Радою з обох боків, – у об’єктиві кореспондента Радіо Свобода Андрія Дубчака.

У центрі Києва унаслідок сутички біля Верховної Ради затримані 11 людей.

Як повідомляє прес-служба Нацполіції, конфлікт стався після того, як правоохоронці повернули частину щитів, захоплених мітингувальниками у військовослужбовців Нацгвардії напередодні.

У поліції зазначають, що 17 жовтня мітингувальники відібрали у правоохоронців щити і захисну амуніцію, протягом дня із представниками наметового містечка проводилися переговори про повернення щитів, проте активісти відмовилися.

«Коли колона на чолі із людьми з викраденими у правоохоронців щитами в руках вишикувалася, щоб йти під інші адміністративні будівлі, правоохоронці вкотре закликали мітингувальників повернути засоби захисту. Однак отримали відмову, внаслідок чого виникла сутичка та штовханина. В результаті інциденту поліцейські доставили до відділку 11 активних учасників», – йдеться у повідомленні.

У поліції додають, що трьох мітингувальників уже відпустили.

Кореспондент Радіо Свобода Євген Солонина повідомляє про 8 затриманих в результаті сутичок увечері 18 жовтня під Верховною Радою.

18 жовтня. Під парламентом.

Президент України Петро Порошенко готовий особисто зустрітися з учасником акції протесту біля будівлі Верховної Ради, народним депутатом від фракції «Блок Петра Порошенка» Мустафою Найємом.

«До приймальні президента України звернувся народний депутат Мустафа Найєм. Петро Порошенко підтвердив, що готовий зустрітися з ним віч-на-віч. Про інших учасників зустрічі не йшлося», – повідомили в прес-службі Адміністрації президента України.

Раніше сьогодні Мустафа Найєм заявив, що він та деякі народні депутати в середу ввечері мають намір піти до Петра Порошенка й дізнатися в нього терміни подання законопроекту про створення Антикорупційного суду до Верховної Ради.

Сутичка під Верховною Радою. За словами народного депутата від «Самопомочі»​ Єгора Соболєва, щодо мітингувальників було застосовано газ, а також фізичну силу.

Наживо з-під Верховної Ради

Народний депутат від «Самопомочі»​ Єгор Соболєв повідомляє про напад на наметовий табір протестувальників під парламентом.

Головну вигоду від акції під Верховною Радою отримує Росія, заявив у ефірі Радіо Свобода депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук.

«Ми («Народний фронт» –​ ред.) категорично засуджуємо ту позицію, яка була вчора (17 жовтня –​ ред.), коли нібито під мирними акціями були побиті поліцейські, коли били народних депутатів, які йшли на роботу якраз приймати законопроекти... Навіть за часів Майдану не допускалось таких принижень. Єдине схвалення, яке отримали вчорашні мітингарі, це від ЗМІ Російської Федерації, які просто смакували ті кадри, які створили вчорашні організатори цього мітингу», – заявив депутат

В урядовому кварталі відбулася штовханина.

Ось так люди під Радою облаштовуються у наметах та встановили кухню.

Радник міністра оборони України Юрій Бірюков про депутатську недоторканність в Україні та Грузії: «Саакашвілі був 8 років президентом Грузії. Чому 52-а стаття Конституції Грузії гарантує членам парламенту недоторканність? Чому він у себе в країні не добився скасування?»

Депутат від БПП Мустафа Найєм повідомляє, що парламентський комітет з питань правової політики і правосуддя «виніс позитивне рішення щодо обох законопроектів про обмеження депутатської недоторканності, рекомендувавши Верховній раді прийняти його в першому читанні і відправити на розгляд до Конституційного суду».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG