Доступність посилання

ТОП новини

Вчителі Львівщини та Луганщини обмінялись робочими місцями


Львів – Близько півсотні вчителів зі Львова та Львівської області впродовж двох тижнів навчатимуть учнів Луганщини на підконтрольній території України, зокрема і в Сєвєродонецьку. Тим часом таку ж кількість учителів із Луганщини очікують 20 жовтня у Львові.

Книжки взяла, методички, флешку, проекти
Анна Шубертович

«Я легка на підйом, книжки взяла, методички, флешку, проекти», – розповідає вчитель початкових класів із Яворова Львівської області Анна Шубертович про те, що напакувала у свою валізу. А ще везе свої фотографії з Майдану, щоб розповісти дітям про події у Києві, Революцію гідності, чому там була, бо власний приклад вважає дуже показовим для дітлахів.

Її колега з сільської школи Пустомитівського району Тетяна Роздольська також спакувала книжки й методички. Бо їй цікаво ознайомитись із методикою роботи її колег на Луганщині.

Сподіваюсь більше дізнатись про їхні звичаї, традиції, як там живуть наші українці. Ніколи не була в Луганській області
Тетяна Роздольська

«Сподіваюсь більше дізнатись про їхні звичаї, традиції, як там живуть наші українці. Ніколи не була в Луганській області. Я спонтанно погодилась, потім було трішки страшно, але тепер їду з гарним настроєм», – каже Тетяна.

Якщо обидві вчительки вперше поїхали на Луганщину, то їхній колега Петро Козій вдруге долає шлях на схід. Три роки тому їхав як мобілізований військовослужбовець, тепер – як учитель музики.

Буду пропонувати дітям ту музику, ті пісні, які хочуть сприймати, хочу побачити, як розуміють
Петро Козій

«Шокований, але подумав, що поїду. Знаю трішки ментальність старших людей, а тепер із молодшими познайомлюсь. Там мій колега живе, розповів, що у Сєвєродонецьку негативно налаштовані до України, будемо переконувати. Я буду пропонувати дітям ту музику, ті пісні, які хочуть сприймати, хочу побачити, як розуміють», – каже Петро Козій.

Професійний обмін єднає

Втретє вчителі зі Львівщини за програмою обміну двох областей – Львівської та Луганської – їдуть на підконтрольну територію України навчати школярів. Втім, якщо торік зголосились лише 17 освітян зі Львівщини, то сьогодні майже втричі більше охочих. Із них 11 учителів української мови та літератури, 10 – початкових класів, а також історії, інформатики. Такий професійний внутрішній туризм важливий для об'єднання країни. Адже 80% жителів Луганщини ніколи не виїжджали за межі своєї області, а 90% – за межі батьківщини, такі цифри навів голова Львівської облради Олександр Ганущин.

Але й для наших учителів відкриються очі, що там живуть не лише «сєпари», що дітям потрібно доносити цінності
Олександр Ганущин

«Але й для наших учителів відкриються очі, що там живуть не лише «сєпари», що дітям потрібно доносити цінності. Нам важливо, щоб між школами зав’язались партнерські відносини, і під мікропроекти облрада передбачить гроші», – каже голова Львівської облради.

Львівські вчителі навчатимуть учнів у різних сільських та міських школах Луганщини, на підконтрольній Україні території. А вже 20 жовтня у Львові зустрічатимуть близько півсотні вчителів із Луганщини, які упродовж двох тижнів працюватимуть у школах Львівщини.

Місяць тому Міносвіти, обласні влади Львівщини та Луганська обласна військово-цивільна адміністрація підписали декларацію намірів співпраці в освітній галузі. Головна мета – закласти молодим людям цінності української ідентичності й патріотизму.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG