Доступність посилання

ТОП новини

Протест за «велику політичну реформу». Живий блог

Мітинг під стінами українського парламенту триває третій день. Чи вдасться зберегти мир сьогодні?

Депутати ухвалили медичну реформу і направили два подібних законопроекти про скасування депутатської недоторканності на розгляд Конституційного суду. А от визначитись зі змінами до виборчої системи не вдалось.

Ніч у таборі минула мирно, повідомляє депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв у Facebook. За його словами, доступ до будівлі Верховної Ради відкрили, тож колеги зможуть безпечно пройти до парламенту на голосування.

«Спікер парламенту вночі запропонував зустрітися з президентом. Я сказав, що поки не припиняться напади спецпризначенців на людей, говорити з Петром Порошенком нема про що», – зазначив Соболєв.

У апараті Верховної Ради підтверджують, що планують сьогодні розглянути недоторканність та виборчу систему, а також медичну реформу.

Ще один депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко, прихильник мітингу під Радою, тим часом, обурюється постами у Facebook людей, які критикують протест і відмовляються брати в ньому участь.

«Я не здивований позицією цих людей і не засмучений. Просто у тих хто зараз під Радою і тих хто пише «не те-не те -не те» різне покликання. Одні борються за Україну. Як можуть. Інші намагаються знайти тисячу причин чому Україна повинна залишатися Малоросією», – пише Семенченко.

Спікер парламенту Андрій Парубій висловив намір розглянути питання зняття недоторканності до 14:00, передає з Ради кореспондент Радіо Свобода.

В апараті парламенту кажуть, що голосування щодо цього заплановано на 12:30, а о 16:00 депутати хочуть розглянути зміни до виборчої системи.

Співавтор одного із законопроектів про вибори депутат Віктор Чумак розповів у ранковому ефірі Радіо Свобода, яким чином відмова від голосування на мажоритарних округах і відкриття списків допоможе, на його думку, боротись із «голосуванням за гречку».

«Відкриті списки – це коли виборці мають можливість самі впливати на порядок розміщення депутатів у списку. Не так, як їх затвердила партія, а виборці, голосуючи одночасно за партію і за депутата у списку цієї партії, пересувають його у списку вгору або вниз», – пояснює він.

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Наразі Верховна Рада розглядає поправки до законів, які стосуються медичної реформи. Депутатка Юлія Тимошенко із «Батьківщини» вже заявила про бажання перейти одразу до голосування щодо недоторканності, бо, на її думку, для розгляду медичної реформи у залі засідань «замало депутатів», але її не підтримали.

Радіо Свобода транслює наживо.

Між тим, кореспондент Радіо Свобода повідомляє із зали засідань, що там тривають якісь неофіційні обговорення.

«Бити нікого не треба», – звернувся до протестувальників під Верховною Радою депутат Єгор Соболєв. За його словами, навіть якщо ухвалять закони, згадані у порядку денному сьогодні, потрібно обов’язково домагатися створення антикорупційного суду.

Водночас, депутат закликав не вступати у перемовини із президентом Порошенком, «поки не припиняться напади на людей».

Відео його виступу оприлюднили представники руху «Визволення» у Facebook.

На думку політичного експерта із організації «Ейдос» Віктора Тарана, врешті парламент підтримає президентський законопроект за скасування депутатської недоторканності, а всі законопроекти про вибори за відкритими списками провалять.

«Після цього спікер направить їх на доопрацювання до профільного комітету. Комітет доопрацює, і ще до кінця сесії він буде внесений у зал. Є велика вірогідність, що законопроект буде проголосований на цій сесії у першому читанні», – вважає він.

Що ж до антикорупційного суду Таран налаштований оптимістично.

«Буде створена робоча група, яка напрацює текст законопроекту. Є велика вірогідність що і цей законопроект буде проголосований на цій сесії у першому читанні», – прогнозує політолог.

Президент України Петро Порошенко налаштований на те, що закон про Антикорупційний суд (створення якого є однією з вимог протестувальників під будівлею парламенту) має бути ухвалений до кінця року, заявляє представник голови держави в українському парламенті Ірина Луценко.

За її словами, народні депутати з фракції «БПП» налаштовані на швидке ухвалення цього законопроекту, проте це відбудеться тільки після того, як свої висновки дасть Венеціанська комісія.

Ірина Луценко, архівне фото
Ірина Луценко, архівне фото

Постраждалий вчора депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Олег Барна, у якого кинули яйцем, висловився з приводу протестів під Радою.

«Вимоги організаторів щодо негайного прийняття законів, котрі і так були внесені в порядок денний, це – тільки цинічні маніпуляції та брехні політичних аутсайдерів імпотентів, котрі хочуть влади шляхом перевороту, через трупи, дестабілізацію, послаблення обороноздатності, ставлячи під загрозу нашу Незалежність. Цинічно і підло», – написав він у Facebook.

Олег Барна
Олег Барна

Верховна Рада почала розглядати питання щодо депутатської недоторканності.Радіо Свобода транслює наживо.

Під будівлею парламенту, тим часом, триває мітинг. Видно синьо-жовті та червоно-чорний прапори, а також символіку «Самооборони Майдану» та інших ініціатив.

У відповідь на виступ представниці президента Ірини Луценко президентський законопроект, який вона представляла, розкритикували деякі інші депутати.

Зокрема, представник авторського колективу одного з інших зареєстрованих законопроектів щодо недоторканності Юрій Левченко заявив, що президент просто скопіював запропоновані ним зміни, але відтермінував їх впровадження до 2020-го.

Він закликав спочатку розглянути запропонований ним (і низкою інших депутатів) законопроект, а потім всі інші. Що ж до внесеного президентом законопроекту у Левченка зненацька виник альтернативний сценарій застосування:

– Можете хоч підтертися цим законопроектом.

– Підтертися можете в туалеті, де ви шашки запалювали, – відреагувала віце-спікер Ірина Геращенко.

Сергій Соболєв каже, що «Батьківщина» голосуватиме за направлення законопроекту про зняття депутатської недоторканності. Водночас, депутат розкритикував відтермінування старту його впровадження, яке прописане не у перехідних положеннях Конституції.

В «Опозиційному блоці» також говорять, що голосуватимуть за направлення обох законопроектів у Конституційний суд. Про це заявив з трибуни Юрій Бойко.

А Олег Ляшко з «Радикальної партії» закликав скасувати також і президентську недоторканність.

Радіо Свобода транслює наживо:

Обидва законопроекти – №7203 та №6773 – депутати включили до порядку денного 7 сесії Верховної Ради і направили для аналізу до Конституційного суду. Кожна з рішень проголосували трохи більше 300 народних обранців.

Спікер Андрій Парубій привітав колег і протестувальників під парламентом і закрив ранкову частину засідання Верховної Ради.

Віце-спікер Ірина Геращенко обурилась словам Юрія Левченка під час його виступу, що депутати голосують під тиском.

«Я, до речі, підписала відповідний законопроект Левченка щодо зняття недоторканості влітку через свої переконання, через позицію – необхідності обмеження депутатської недоторканості. Й він ніколи б не зібрав під своїм законопроектом 158 підписів без голосів Блоку Петра Порошенка і Народного Фронту», – написала вона у Facebook.​

Кореспондент Радіо Свобода, який зараз перебуває під стінами Верховної Ради, розповідає, що від учорашнього дня мало що змінилось: так само стоять намети, працюють польові кухні, територію патрулюють правоохоронців.

Можливо, зросла кількість протестувальників у камуфльованому одязі, зауважує він. Загалом на площі Конституції мітингують близько півтисячі людей.

Сьогоднішнє голосування у Верховній Раді – це третій крок у напрямку скасування депутатської недоторканності, а всього їх 7, написав у Facebook депутат Мустафа Найєм.

Наступними кроками він назвав розгляд законопроектів Конституційним судом і повернення назад до парламенту, після чого той може ухвалити один із них у першому читанні та в цілому, і фінальним кроком тоді буде підписання закону спікером і президентом.

Якщо зняти недоторканність, ми розв’яжемо руки НАБУ, прокуратурі і так далі, каже колишній депутат Єгор Фірсов в ефірі Радіо Свобода. Водночас, він назвав зняття недоторканності за чинною процедурою з депутата Борислава Розенблата «розстрілом холостими», тому що дозволу на арешт Рада не дала.

Втім, Lb.ua повідомив про нібито затримання Розенблата у київському аеропорту, але підтвердження цієї інформації наразі немає. Радіо Свобода звернулася по коментар до НАБУ і очікує на відповідь.

Верховна Рада продовжила роботу після перерви, у залі зареєструвались 346 депутатів. Зокрема, сьогодні ввечері планується розглянути три законопроекти щодо виборів народних депутатів.

«Ми повинні з трьох вибрати один», – закликав присутніх спікер Андрій Парубій.

Радіо Свобода транслює наживо:

На думку ініціатора одного із законопроектів про зміну виборчої системи (№1068) Юрія Мірошниченка з «Опозиційного блоку», ​ідеальною для України була б пропорційна виборча система із регіональними виборчими списками.

Про це він розповів із трибуни у Верховній Раді.

Втім, Мірошниченко пропонує ухвалити у першому читанні будь-який із поданих трьох законопроектів, а потім допрацювати його певним чином до другого читання.

Юрій Мірошниченко
Юрій Мірошниченко

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG