Доступність посилання

ТОП новини

Протест за «велику політичну реформу». Живий блог

Мітинг під стінами українського парламенту триває третій день. Чи вдасться зберегти мир сьогодні?

Депутати ухвалили медичну реформу і направили два подібних законопроекти про скасування депутатської недоторканності на розгляд Конституційного суду. А от визначитись зі змінами до виборчої системи не вдалось.

Громадський рух ЧЕСНО, Реанімаційний пакет реформ, Автомайдан, Антикорупційний штаб та Центр протидії корупції також оголосили про припинення вуличної акції «Велика політична реформа» до наступної сесії парламенту.

Народний депутат від «БПП» Мустафа Найєм пояснив якими методами продовжить свою боротьбу за «велику політичну реформу»:

«Лідерство має бути не тільки в привласненні результатів боротьби, але і в сміливості визнавати помилки, змінювати форму боротьби і продовжувати рухатися всупереч обставинам. З трьох наших вимог конкретні кроки зроблені тільки по одному - по недоторканності. Повний провал тільки за третім пунктом - президент відмовився вносити в парламент законопроект про Антикорупційний суд. Глава держави виявився єдиним політиком, який не тільки проігнорував нашу акцію, а й знехтував її вимогами.
Ми продовжуємо наші поїздки в регіонах - починаючи з суботи я продовжую поїздки по регіонах, першими трьома містами будуть Херсон, Миколаїв, Одеса».

Партія «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі вирішила продовжити акцію біля Верховної Ради і залишатися з людьми в наметовому містечку для продовження мирної акції протесту. Інші учасники продовжуватимуть боротьбу «іншими методами». Цю заяву зачитав активіст Олександр Леменов.

В наметове містечко не пропустили навтіть пінопласт. Втім, без сутичок. Мітингувальники починають облаштовувати місця під нічліг, щоб завтра знову вимагати свого.

Мітингувальники скандували «Петро, виходь!», «Київ, вставай», співали Гімн України під стінами президентської адміністрації. Депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв повідомив, що їм вдалось передати Петру Порошенку законопроект про антикорупційний суд. Тож люди вирішили повернутись назад до Верховної Ради. Людей поменшало, повідомляє наш кореспондент на місці події. Правоохоронці замикають колону.

Наш кореспондент вирушив з колоною мітингувальників під Адміністрацію президента на вулицю Банкову. Скандують «Банду геть!». Міхеїл Саакашвілі очолював ходу, але згодом сів в автомобіль і поїхав.

Як люди пройдуть кордон правоохоронців та чи вдасться депутатам зустрітись з президентом, дивіться у трансляції.

«Ми не втомились. Ми доведемо справу до кінця. А ті, хто обіцяв нас розстріляти на Шегинях, пішли через підземні переходи. Такі вони сміливі», - сказав Міхеїл Саакашвілі зі сцени на площі Конституції.

Мітингувальники тим часом формуються в колони, щоб іти до Адміністрації президента.

Перед мітингувальниками вже виступили колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, народні депутати Віктор Чумак та Мустафа Найєм. Усі вони закликали людей не розходитись і приводити інших.

Фото зі сцени опублікував Міхеїл Саакашвілі, який теж готуться щось сказати.

Слідкуйте за трансляцією тут.

На сцені поруч Верховної ради розпочались виступи депутатів.

«О 20.15 вирушаємо до президента Україна з вимогою «підпиши закон про антикорупційний суд та внеси його на розгляд Ради», - сказав депутат від «Самопомічі» Єгор Соболєв.

Про що говорять інші виступаючі можна дізнатись з нашої трансляції.

Кореспондент Радіо Свобода продовжує перебувати в урядовому кварталі. Люди гуртуються біля сцени. Втім інформація про прихід Міхеїла Саакашвілі наразі не підтверджена, повідомляє він. Над мітингувальниками літає дрон.

Ми транслюємо усе наживо.

Зняття депутатської недоторканності розв'яже руки НАБУ – вважає колишній народний депутат (VII і VIII скликань) Єгор Фірсов. Натомість ведучий програми «Ваша Свобода» Віталій Портников є рішучим противником зняття недоторканності, адже це, на його думку, може призвести до демонтажу всіх демократичних надбань в Україні.

Зняття депутатської недоторканності розв'яже руки НАБУ – Фірсов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:39 0:00

Після блокування правоохоронцями, депутат Сергій Лещенко пройшов у будівлю парламенту, взяв участь у голосуванні і тепер коментує зроблене. На його думку, закон про вибори, який є однією з вимог мітингувальників, провалено.

Такої ж думки і експерти Реанімаційного пакету реформ.

Мітигнувальники не розходяться, а депутати вже йдуть додому. Ось підсумки їхньої роботи сьогодні у цифрах.

Депутати відхилили три законопроекти щодо виборчого законодавства​. Жоден з законопроектів, які спікер Ради Андрій Парубій поставив на голосування для схвалення за основу, не набрав необхідної кількості голосів.

«Ми пройшли перший етап виборчої реформи. Наступного тижня продовжимо», – сказав спікер парламенту Андрій Парубій, закривши вечірнє засідання Ради.

Натомість народний депутат від БПП Олександр Бригинець вважає, що закон потрібно писати наново.

Народний депутат Сергій Лещенко, який перебуває біля кордону правохоронців по вулиці Грушевського, повідомляє про те, що нікого не пропускають через нібито намагання пронести в табір мітингувальників пластикові меблі.

​Цю інформацію підтверджують і наші кореспонденти.

Позафракційний народний депутат Віктор Чумак, який є одним із співавтором законопроекту 1068-2 про пропорційну виборчу систему з відкритими списками кандидатів, звертає увагу на те, що такі списки практикують на виборах у багатьох країнах ЄС. Це має низку переваг над мажоритарною системою.

«Цей спосіб виборів дає можливість просто-напросто зменшити рівень або взагалі позбутися політичної корупції. Тому що повністю скасовує мажоритарні округи, на яких найбільша корупція і купівля голосів за гречку», – сказав він в ефірі «Ранкової Свободи».

Досвід роботи парламенту показує: якщо є політична воля, в першу чергу, президента України, то будь-яке рішення можна ухвалити протягом доби. Про це говорять активісти на мітингу під Верховною Радою у Києві, який триває вже третій день. Вони також додають, що розходитися не планують, доки їхні вимоги не будуть задоволені.

Раніше сьогодні представник президента України в парламенті Ірина Луценко заявила, що процедура скасування депутатської недоторканності складна і може розтягнутись до 2019 року.

Сергій Соболєв з «Батьківщини» заявляє, що Юлія Тимошенко зареєструвала законопроект ще три роки тому. За його словами, перша десятка у списку не закріплюється за округами, а решта закріплюється.

Водночас, на думку депутата, система відкритих списків на місцевих виборах не виправдала себе.

На думку ініціатора одного із законопроектів про зміну виборчої системи (№1068) Юрія Мірошниченка з «Опозиційного блоку», ​ідеальною для України була б пропорційна виборча система із регіональними виборчими списками.

Про це він розповів із трибуни у Верховній Раді.

Втім, Мірошниченко пропонує ухвалити у першому читанні будь-який із поданих трьох законопроектів, а потім допрацювати його певним чином до другого читання.

Юрій Мірошниченко
Юрій Мірошниченко

Верховна Рада продовжила роботу після перерви, у залі зареєструвались 346 депутатів. Зокрема, сьогодні ввечері планується розглянути три законопроекти щодо виборів народних депутатів.

«Ми повинні з трьох вибрати один», – закликав присутніх спікер Андрій Парубій.

Радіо Свобода транслює наживо:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG