Доступність посилання

ТОП новини

Депортація грузинів: атака на Саакашвілі – чи профілактика нелегальної міграції?


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Трьох громадян Грузії з оточення екс-президента тієї країни та колишнього керівника Одеської області Міхеїла Саакашвілі представники Нацгвардії схопили в Києві й вивезли до Тбілісі, заявив Саакашвілі журналістам. Він назвав це спробою тиску на нього, кримінальним злочином і порушенням міжнародних норм, відтак Саакашвілі спільно з іншими членами його партії «Рух нових сил» принесли заяву про злочин до Генпрокуратури. Між тим, у Державній міграційній службі повідомляють, що грузинів видворили з України через порушення міграційного законодавства. У МВС спростовують заяви Саакашвілі про тиск на його оточення.

Трьох громадян Грузії підрозділ Нацгвардії силоміць затримав у Києві, після чого їх, із «застосуванням тортур», урядовим літаком вивезли до Грузії – відповідну «заяву про злочин» Міхеїл Саакашвілі та позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко принесли до генерального прокурора Юрія Луценка.

Саакашвілі назвав «бандитизмом» депортацію грузинів зі свого оточення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Ідеться про трьох грузинів, які мали посвідки на проживання в Україні: це колишній водій Саакашвілі Михайло Абзіанідзе, інструктор української Нацгвардії Давид Макишвілі та колишній начальник охорони екс-президента Грузії Георгій Рубашвілі, розповів журналістам Міхеїл Саакашвілі.

Усі вони вийшли на зв’язок, вони перебувають у Тбілісі. Цим затриманням займалася Нацгвардія
Міхеїл Саакашвілі

«Їх просто зловили посеред вулиці, мішок на голову – і в державний український літак. Усі вони вийшли на зв’язок, вони перебувають у Тбілісі. Цим затриманням займалася Національна гвардія, – констатує Саакашвілі. – Порушені всі права людини. Якщо людину депортують, мають бути суди, оформлення документів, апеляція, адвокати…»

Саакашвілі уточнив, що ніхто з цих трьох грузинських громадян разом з ним не перетинав українсько-польського кордону 10 вересня цього року, тож, на його думку, українська влада не може звинувачувати їх за цим епізодом.

Екс-президент Грузії розкритикував ці дії Нацгвардії, назвавши їх «бандитизмом, який вчиняють від імені держави».

Член правління «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі Юрій Дерев’янко називає це спробою тиску і на партію, і особисто на екс-президента Грузії. Але, за його словами, передовсім треба зважати на те, що в Україні в цих грузинських громадян залишилися дружини й діти, тож батьків необхідно повернути до їхніх сімей.

Юрій Дерев’янко
Юрій Дерев’янко

«Найголовніше – це дати вказівки, які Генпрокуратура тільки може дати, щоб Ніколь (чотиримісячна дочка депортованого Михайла Абзіанідзе – ред.) отримала свого батька назад, а Каріна (дружина Абзіанідзе – ред.) – свого чоловіка», – наголошує Дерев’янко.

Голова прес-служби МВС Артем Шевченко, зі свого боку, звинуватив Саакашвілі в антидержавних заявах.

Ми не коментуємо заяви політичних аферистів. Вся інформація про цих грузинських громадян є на сайті Державної міграційної служби
Артем Шевченко

«Ми не коментуємо заяви політичних аферистів. Вся інформація про цих грузинських громадян є на сайті Державної міграційної служби. Але хочу додати: заяви про необхідність ліквідувати Нацгвардію в країні, яка воює, може робити або ворог України, або іноземний агент, або людина, яка є несповна розуму», – обурився речник МВС.

Різко негативно щодо останніх заяв Саакашвілі про Нацгвардію висловилися і деякі депутати.

Зі свого боку, Державна міграційна служба звітує про перший тиждень проведення загальнодержавних профілактичних заходів «Мігрант». В одному з повідомлень ідеться про видворення з України трьох громадян Грузії, яким, за версією служби, «були скасовані дозволи на проживання та анульовані відповідні посвідки».

Міхеїл Саакашвілі шукає можливості підтримувати увагу до своєї персони, так пояснює заяву екс-голови Одеської області та колишнього президента Грузії політолог Олександр Палій.

Олександр Палій
Олександр Палій

Саакашвілі проривав кордон, незважаючи на українські закони. Україна має абсолютне право видворяти нелегальних мігрантів і без запрошення адвокатів. Аналогічно вчиняють у США
Олександр Палій

«Саакашвілі проривав кордон, незважаючи на українські закони. Але він згадує про дотримання міграційного законодавства, коли йому це вигідно. Україна має абсолютне право видворяти нелегальних мігрантів і без запрошення адвокатів. Аналогічно вчиняють з мігрантами, наприклад, у США», – стверджує Палій.

Це не перший випадок, коли проблем із перебуванням в Україні зазнає хтось із соратників чи колег Саакашвілі. Так, 15 жовтня 2017 року в аеропорту «Бориспіль» не пустили до України депутата парламенту Грузії й бізнесмена Кобу Накопію. Служба безпеки заборонила йому в’їзд до України терміном на три роки, повідомляє «Українська правда», посилаючись на офіційну відповідь СБУ. Коба Накопія є одним із прихильників екс-президента Міхеїла Саакашвілі.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG