Доступність посилання

ТОП новини

Те, що Адам Осмаєв живий, – чиста випадковість – волонтерка про вбивство Аміни Окуєвої


Загибла Аміна Окуєва та її чоловік Адам Осмаєв, добровольці АТО
Загибла Аміна Окуєва та її чоловік Адам Осмаєв, добровольці АТО

,Б,ЮЗагибель ввечері 30 жовтня Аміни Окуєвої та поранення її чоловіка Адама Осмаєва – ще один акт залякування з боку Росії, переконаний військовий інспектор Цві Аріелі. Він та колишній співробітник СБУ Віктор Ягун вважають, що подібним злочинам можна було б запобігти, якщо налагодити контррозвідувальну роботу в Україні.

Вбивство Аміни Окуєвої: подробиці, версії | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Замахи скоювали на них обох. Те, що Адам живий – чиста випадковість
Гайде Різаєва

Волонтерка та журналістка Гайде Різаєва, яка мала дружні стосунки із загиблою, не сумнівається, що вбивство має «російський слід», а Окуєва була мішенню нарівні з чоловіком.

«Протягом величезної кількості часу надходять погрози безпосередньо і Аміні, і Адаму, – розказала вона в ефірі «Ранкової Свободи». – Замахи скоювали на них обох, думаю, це не новина для правоохоронних органів. Те, що Адам лишився живий, – чиста випадковість».

Гайде Різаєва
Гайде Різаєва

Іншими подробицями волонтерка ділитись не стала, щоб не нашкодити слідству.

Речник Національної поліції України Ярослав Тракало розповів Радіо Свобода, що після замаху, скоєного на подружжя Осмаєва та Окуєвої в червні, до них була приставлена охорона.

По сплину терміну надання охорони Аміна і чоловік відмовилися від неї
Ярослав Тракало

«Слідчими Нацполіції було винесено постанову про надання фізичної охорони, утім, по сплину терміну надання такої охорони Аміна і її чоловік відмовилися від неї», – пояснив він.

Військовий інструктор Цві Аріелі, коментуючи ці слова, зауважує, що присутність охоронців часто створюють незручності, тож добровільна відмова від них – поширене явище серед публічних осіб. Проте додає, що підтвердження слів Тракала варто дочекатись від чоловіка загиблої Адама Осмаєва.

Ворог, який не може воювати в обличчя, переходить до асиметричної війни
Цві Аріелі

На думку Аріелі, мотивом вбивства могла бути як ліквідація самої ветеранки АТО, так і залякування.

«Ворог, який не може воювати в обличчя, переходить до таких дій, до асиметричної війни. Тобто удар завдається в першу чергу по населенню», – стверджує він.

На його думку, Кремль вдається до терактів, тому що не може діяти відкрито.

Цві Аріелі
Цві Аріелі

Росія навряд чи може в лобову задіяти свої регулярні збройні сили, щоб досягнути своїх цілей за лінією фронту
Цві Аріелі

«Росія навряд чи може влобову задіяти свої регулярні збройні сили, в тому числі ВПС, щоб відвоювати ту чи іншу територію або досягнути своїх стратегічних цілей за лінією фронту. Тому Росія, цілком можливо, перейшла до такої тактики», – припускає Аріелі.

На переконання експерта, протидія таким акціям у першу чергу має полягати в якісній розвідувальній роботі. Він наводить приклад Ізраїлю.

В Ізраїлі дев’ятьом з десяти терактів запобігають завдяки інформації. Ми не можемо боротися з терористами за допомогою БТР
Цві Аріелі

«Всі в Ізраїлі знають, що дев’ятьом з десяти терактів палестинських угруповань запобігають завдяки інформації, тому що завжди є якийсь зв'язок однієї людини з іншою, є якась координація дій, і головне завдання – вийти на цю координацію, розкрити її, зрозуміти, чого вони хочуть. Ми не можемо боротися з терористами за допомогою БТР», – переконаний він.

Колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун зазначає, що на заваді такій якісній роботі стоїть те, що це відомство виконує невластиві йому функції.

Віктор Ягун
Віктор Ягун

Функції захисту національної державності, протидії інформаційним нападам, крім Служби безпеки більше ніхто не може виконувати
Віктор Ягун

«Функції… захисту національної державності, протидії інформаційним нападам, крім Служби безпеки, в Україні більше ніхто не може виконувати. А Служба безпеки в нас займається контрабандою, протидією наркотикам, корупцією», – нарікає він.

Як і Цві Аріелі, Ягун вважає, що 90% протидії таким злочинам повинні полягати в профілактиці і розкритті їх на етапах планування й підготовки.

Влада Росії не коментувала загибель Окуєвої і поранення Осмаєва.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG