Доступність посилання

ТОП новини

В Україні за рік подорожчало все, окрім сезонних продуктів – моніторинг Радіо Свобода


Продовольчий ринок Києва (Героїв Дніпра), 6 листопада 2017 року
Продовольчий ринок Києва (Героїв Дніпра), 6 листопада 2017 року

Від початку року в різних регіонах України подорожчала більшість основних продуктів харчування, а також для українців стали менш доступними транспорт і дозвілля, свідчить щомісячний моніторинг Радіо Свобода. Скільки коштують і наскільки змінилися ціни на хліб, молоко, яйця, олію, картоплю, м’ясо, цукор, бензин, квитки на проїзд і в кіно? Радіо Свобода відстежувало це впродовж року в Києві та у Сєвєродонецьку, а також в окупованому Донецьку та в анексованому Сімферополі.

Щомісяця Радіо Свобода обирає для моніторингу одні й ті ж продукти в одних і тих самих магазинах. Це офіційні точки продажу, представлені торговельними мережами. Для порівняння обираються товари з середніми цінами, які не є найдешевшими, але користуються попитом.

Київ

В українській столиці від початку року найбільше подорожчали хліб – на 46%, свинина – на 41%, квиток до кінотеатру – на 44%, та проїзд у громадському транспорті – на третину. Так, свинину з тазостегнової частини можна купити за 122 гривні 25 копійок, порізаний півкілограмовий батон – за 10 гривень 60 копійок, а сходити до кінотеатру на вихідні – за 110-120 гривень. Причому ціна свинини сягнула піку в жовтні, і за останній місяць навіть трохи зменшилася. Вартість проїзду в київських тролейбусах, автобусах і трамваях підвищили в липні із 3 до 4 гривень, і з того часу вона є незмінною.

Також за рік подорожчали курячі яйця (на 12%, майже до 30 гривень за десяток) і бензин (літр 95-го пального зріс у ціні майже на 12%, до 29 гривень). Вартість пального в столиці коливається переважно синхронно з доларом: у весь рік 95-й бензин коштував у межах 0,97 до 1,08 долара за літр.

При цьому одразу декілька важливих продуктів харчування помітно дешевшають: наприклад, соняшникова олія, яка від початку року дорожчала, втратила у ціні восени, і нині коштує 29 гривень 40 копійок за літр, тобто на 5% дешевше, ніж на початку року. Зазвичай соняшник збирають і переробляють восени, і падіння ціни може бути викликане саме цим. Також від початку року суттєво дешевшими стали цукор (на 7%, нині коштує близько 15 гривень за кілограм), молоко (на 4,5%, нинішня ціна – приблизно 18 гривень за літр) і картопля (подешевшала на 18%, до 4 гривень 25 копійок за кілограм). Найдорожчою картопля була у травні-липні, до початку масового збору її врожаю.

Загалом здешевлення частини продуктів у київських супермаркетах виглядає як сезонне (збір врожаю та заготівлі кормів для худоби), однак цей чинник не вплинув на вартість хліба, який, навпаки, став лідером за зростанням ціни.

Сєвєродонецьк

У місті Сєвєродонецьк, яке нині є адміністративним центром Луганщини після окупації частини Донбасу, цінові тенденції в цілому – такі ж самі, як у Києві. Тут зовсім не відрізняється від столичної ціна соняшникової олії та цукру. При цьому ціни на картоплю є не набагато вищими, а на 95-й бензин – ненабагато нижчими, ніж у Києві.

Найбільше за 2017 рік у Сєвєродонецьку подорожчали свинина – на 28%, до 110 гривень за кілограм, молоко – на 38%, до 22 гривень 75 копійок за літр та хліб – на 23,6%, до 12 гривень 30 копійок за хлібину. Також бензин А-95 подорожчав до 28 гривень 50 копійок за літр, або на 12% від початку року.

Піти до кіно в Сєвєродонецьку за рік стало дорожче, білет на вечірній сеанс у вихідні коштує 70 гривень з людини, тобто на 40% дорожче, ніж у січні. Проте в місті не змінилася вартість проїзду в громадському транспорті: дві гривні, як і на початку року.

Між тим, як і в Києві, тут подешевшали від початку року картопля (на 4%, до 5 гривень за кілограм), цукор (на 6,5%, до 14 гривень 90 копійок за кілограм) та соняшникова олія (на 2%, або до 29 гривень 40 копійок за літр). Прикметно, що аналогічні продукти набагато більше втратили в ціні в Києві, ніж в адміністративному центрі Луганщини.

Сімферополь

У адміністративному центрі анексованого Росією Криму за рік залишилися незмінними вартість проїзду в міському транспорті (13 російських рублів), похід у кіно на вихідних (200 рублів з людини за сеанс), а на полицях магазинів – ціна картоплі (22 рублі за кілограм).

Проте від початку року в Сімферополі виросли в ціні свинина (на 2,5%, до 335 рублів за кілограм), олія (на 5,4%, до 98 рублів за літр) та пальне (на 3,4% або до 42 рублів 90 копійок за один літр бензину А-95).

При цьому в адміністративному центрі анексованого півострова з початку року подешевшали деякі продукти, серед яких цукор (на 24%, до 36 рублів 50 копійок за кілограм), хліб (на 13%, і нині хлібина коштує близько 17 рублів), молоко (на 36%, до 53 рублів за літр) та яйця (на 29%, або до 55 рублів за десяток). Проте два останні продукти були найдешевшими у жовтні, а нині досить швидко дорожчають: за місяць літр молока набрав у ціні 36%, а десяток яєць подорожчав на 12%.

Як свідчить моніторинг Радіо Свобода, за минулий рік у Криму хліб, яйця, молоко та деякі інші продукти різко коливалися в ціні: то зростали, то падали в різні місяці.

Донецьк

В українському місті Донецьку, яке нині контролюють підтримувані Росією бойовики з угруповання «ДНР», удвічі подорожчав квиток у кіно: один сеанс у вихідні тепер обійдеться у 200 російських рублів з людини, тоді як у січні 2017 року до кіно можна було піти за 100 рублів.

У донецьких супермаркетах подорожчали свинина (за рік – на 7%, до 300 рублів за кілограм), картопля (на 14,7% або до 19 рублів 50 копійок за кілограм) та хліб (на 3,3%, до 15 рублів 50 копійок за кілограм).

При цьому від початку року помітно дешевшають цукор – на 33%, олія – на 13% та яйця – на 8%.

Хлібний відділ магазину в окупованому Донецьку навесні 2017 року
Хлібний відділ магазину в окупованому Донецьку навесні 2017 року

Трохи подешевшали з січня 95-й бензин – на один рубль за літр, та молоко – на 4,6% за рік, нині літр бензину в Донецьку коштує 44 рублі, літр молока – 35 рублів.

Донецьк, квітень 2017 року
Донецьк, квітень 2017 року

Незмінним у найбільшому окупованому місті Донбасу залишається тільки проїзд у міському транспорті – він , як і на початку року, коштує три російські рублі.

Донецьк, квітень 2017 року
Донецьк, квітень 2017 року

Де дорожче?

Якщо перерахувати ціни у містах в еквіваленті до місцевого курсу долара, то станом на початок листопада найбільш дорогим з-поміж чотирьох міст, охоплених моніторингом, буде анексований Сімферополь: тут найдорожчими виявилися картопля, молоко, цукор, олія, м’ясо та проїзд у громадському транспорті.

Наближається до нього за цінами Київ. Українська столиця, де рівень доходів громадян є найвищим у державі, найдорожчими виявилися бензин А-95, хліб, яйця та похід у кіно на вихідні. За частиною цін Київ посідає другу сходинку після Сімферополя. Проте тут на полицях магазинів чи не найдешевша в Україні картопля.

Окупований Донецьк демонструє в цілому найнижчі ціни з-поміж міст, охоплених моніторингом: ця тенденція виявилася лише восени. У листопаді тут найдешевшими (у перерахунку на долар) є хліб, молоко, цукор, олія, яйця, бензин та квиток на міський автобус.

Другим за дешевизною споживчих товарів та послуг є Сєвєродонецьк: тут найдешевше коштують яйця (ціна така сама, як і в Донецьку) та м’ясо. А також тут найдешевше з усіх чотирьох міст обходиться похід до кінотеатру.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG