Доступність посилання

ТОП новини

Оголошений у розшук Саакашвілі оприлюднив під Радою свій план

Лідер «Руху нових сил», колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, якого оголосили у розшук, не прийшов на допит у СБУ.

Вранці, 6 грудня, він повідомив, що його намагалися витягнути з намету і побили його прихильників. Поліція ж повідомляє, що внаслідок розшукових дій постраждали 11 правоохоронців і 2 цивільних.

Радіо Свобода продовжує стежити за подіями у живому блозі та у прямих ефірах.

*****

Напередодні Саакашвілі затримали у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 ККУ – «Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності», але політика витягли з заблокованого авта силовиків його прихильники.

Міхеїл Саакашвілі повідомив вранці, що його спробували витягнути з намету.

«Вони хотіли витягти мене з намету, але переплутали намети і напали на сусідній, зі сплячими активістами, жорстоко побили людей», – написав він.

У Нацполіції повідомили, що вранці у середу біля Верховної Ради України, де активісти розгорнули намети, тривали розшукові дії, в результаті яких постраждали четверо поліцейських.

«Активісти почали чинити супротив і провокувати правоохоронців. У результаті під Верховною Радою України посилено наряди правоохоронців. На цей час нікого з учасників акції не затримували», – йдеться в повідомленні на сайті поліції.

Проведення розшуку доручено підрозділам поліції та СБУ.

Доброго ранку!
Такий вигляд має наметове містечко біля Верховної Ради зараз. Активісти принесли цеглу біля барикад, але усе спокійно.

А завершимо цей насичений подіями день карикатурою від Жені Олійник.

Вранці продовжимо стежити за ситуацією.

А наразі – добраніч!

Саакашвілі таки не піде на допит у СБУ, який має відбутися 6 грудня о 9:00.

«Ніяких процесуальних документів Саакашвілі не підписував і не отримував. Ні він, ні його адвокати. Йому навіть не вручили повідомлення про підозру», - заявила у коментарі «Українській правді» речниця «Руху нових сил» Мар'яна Почтар. Вона також додала, що політик має намір провести у середу брифінг під Радою, на якому разом з юристами пояснить ситуацію.

Раніше «Українська правда» повідомляла, що Саакашвілі мав намір прийти на допит.

Зібрали трохи реакцій депутатів ​на звинувачення ГПУ щодо Саакашвілі:

Іван Мельничук, депутат від «Блоку Петра Порошенка»

Іван Мельничук, депутат від БПП
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Максим Бурбак, голова фракції «Народний фронт»

Максим Бурбак, голова фракції «Народний фронт»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Олег Ляшко, голова фракції «Радикальна партія Олега Ляшка»

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Олег Березюк, голова фракції «Самопоміч»

Олег Березюк, народний депутат від фракції «Самопоміч»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Більше реакцій –​ тут.

У Держдепі «уважно стежать» за ситуацією навколо Саакашвілі і «тим, що відбувається в Києві». Про це заявила речниця Державного департаменту США Гедер Науерт.

«Ми закликаємо владу України до деескалації цієї ситуації, – сказала вона. – Ми закликаємо всі сторони уникати насильства та дотримуватися верховенства права та міжнародних зобов’язань...»

Також Науерт додала: «Якщо вони когось затримують, заарештовують когось тощо, це повинно відповідати законам і нормам цієї країни, а також міжнародним зобов’язанням щодо прав людини, і ми закликаємо Україну поважати верховенство права».

Момент затримання Міхеїла Саакашвілі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Саакашвілі «не має наміру ховатися від правоохоронців і в середу планує добровільно з'явитися на допит».

Нагадаємо, що СБУ очікує його у себе 6 грудня о 9:00.

Лунають і такі заяви:

«Те, як зводить рахунки влада з цим опальним політиком, буде грати в мінус президенту», – вважає політичний експерт Віталій Кулик і додає, що «ця справа нагадує справу Тимошенко, яку при Януковичі засудили за перевищення влади і службових повноважень. І все це погано закінчилося для Януковича. Сподіваюся, що Порошенко зробить висновки і спробує гідно вийти з цієї ситуації, без напруження пристрастей. Те, що ми бачили, явно не подобається більшій частині громадян і підштовхує їх до підтримки опозиційних главі держави політичних сил».

Схоже, у справі Саакашвілі можуть бути нові несподіванки:

Ще одна тема, яка хвилює інтернет-користувачів, – квартира, у яку прийшли затримувати Саакашвілі.

Деякі навіть провели власне розслідування і ось що припускають:

Ну, а соцмережі продовжуть жартувати:

Тим часом Міхеїл Саакашвілі зробив чергову заяву:

І ще одну:

У БПП закликають депутатів Світлану Заліщук, Сергія Лещенка та Мустафу Найєма «покаятись і визнати помилку» щодо Саакашвілі.

«В іншому випадку у фракції партії «Блок Петра Порошенка», членами якої ви є, будуть всі підстави вважати, що з самого початку своєї депутатської діяльності ви керувалися єдиною метою: задоволення своїх власних амбіцій, навіть шляхом зради України на користь Росії, яка прагне знищити нас як незалежну, суверенну європейську державу», – ідеться в заяві депутатів провладної фракції.

Ситуація довкола Міхеїла Саакашвілі розгортається на фоні провалу ключових реформ, констатує експерт дослідницького центру Atlantic Council та економіст, який багато років спеціалізується на аналізі подій в Україні, Андерс Аслунд.

«Громадянське суспільство дуже розчароване провалом судової реформи, бо 25 із 113 суддів Верховного суду були названі корумпованими. Протягом останніх двох тижнів СБУ та ГПУ ведуть протизаконну кампанію спрямовану проти НАБУ, яка вже викликала підозри у спробах уряду знищити цей антикорупційний орган», – відзначає він.

На думку Аслунда, «найбільш вражаючим у протестах, які сьогодні вибухнули у Києві, є мабуть те, наскільки виросла недовіра до правоохоронних органів... Незграбні спроби заарештувати Міхеїла Саакашвілі у багатьох викликали асоціацію зі спробою використати правоохоронців для обмеження політичної свободи».

Журналіст Радіо Свобода в Україні Крістофер Міллер жартує, що Саакашвілі,схоже, створив власний смайл-емоджі:

«Із Саакашвілі зв’язували надії стосовно допомоги, але він не став політиком національного масштабу. Його рух не користується широкою підтримкою. А карнавал сьогодні дискредитував всю ідею. Для Майдану ґрунту немає, а для провокацій є», – таку думку висловив політолог Андрій Єрмолаєв.

На його думку, в Україні формується «мілітарний поліцейський реакційний режим», і складовою цієї політики стала ситуація з Саакашвілі.

Народний депутат Володимир Парасюк не вірить в політичну незаангажованість справи проти Саакашвілі. І ось чому:

«Владі доведеться досить складно з Саакашвілі, – прогнозує політолог Євген Магда, –тому що екс-президент Грузії дійсно претендує на статус професійного революціонера, і у нього є відповідні навички. Плюс до всього цього Саакашвілі розуміє, що йому зараз потрібно йти ва-банк. Якщо він програє, то його екстрадиція до Грузії буде, напевно, найсприятливішим варіантом».

Водночас експерт припускає,що доведеться «спостерігати за певною політичною шаховою партією, в якій з одного боку колишні учасники, можливо, першого і другого Майдану будуть прагнути повторити його, а з іншого боку частина інших учасників і першого, і другого Майдану будуть намагатися зберегти ситуацію в країні у стані відносної стабільності».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG