Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарна криза на сході України є найгіршою за три роки, Росія може це спинити – Волкер


Спеціальний представник США у справах України Курт Волкер
Спеціальний представник США у справах України Курт Волкер

ООН закликала виділити 187 мільйонів доларів на надання гуманітарної допомоги 2,3 мільйона українцям, які її потребують.

Більшість людей вважають конфлікт між українським урядом і проросійськими сепаратистами на сході України «політичною кризою».

«Гуманітарна криза на сході України є найгіршою за 3 роки і ще погіршується. Росія може спинити це, припинивши інтервенцію і підтримку так званих сепаратистів, втіливши Мінські домовленості», – написав Спеціальний представник США у справах України Курт Волкер у Twitter.

Координатор ООН в Україні Ніл Вокер називає ситуацію забутою гуманітарною кризою в серцевині Європи.

Хоча існуючі проблеми вже зараз безпосередньо впливають на жителів України, він попереджає, що криза може перекинутися і на сусідні країни, що дуже непокоїть.

«Простий приклад – збільшення числа випадків стійкого до ліків туберкульозу та ВІЛ, а також проблеми з імунізацією. Був навіть окремий випадок поліомієліту. І все це – в серці Європи, – підкреслює Вокер. – Куди б не їхали люди від цього конфлікту – на схід, північ або захід, – побічні ефекти можуть бути вкрай серйозними».

Після чотирьох років війни, люди живуть на межі: їх заощадження вичерпалися, як і здатність справлятися з труднощами.

За словами гуманітарних працівників, вони не мають чим платити за їжу і ліки, дах над головою, опалення або освіту дітей. Крім того, мільйони жінок, дітей і людей похилого віку щодня наражаються на ризик у зв'язку з обстрілами, запеклими зіткненнями і іншими видами бойових дій.

За словами Вокера, ситуація ускладнюється тим, що агентствам ООН не вдається зібрати достатніх кошти для надання гуманітарної допомоги.

«Ми безперечно можемо сказати, що гуманітарна ситуація сьогодні, з початком зими, набагато гірша, ніж на початку цього конфлікту в 2014 році, – зазначив Вокер. – Незважаючи на це, ми не отримуємо фінансування, необхідного, щоб впоратися з цією проблемою».

За словами координатора, в 2017 році ООН вдалося зібрати лише 30 відсотків від необхідної суми, що становить реальну проблему для українців і потенційну для жителів сусідніх країн, оскільки виклики, що стоять перед Україною, не знають кордонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG